מחוץ לקופסה: פיתוח תקשורת חברתית אצל ילדים באמצעות משחקים
יוזמת התוכנית, חדוה להב-ענתבי וחברת ספירלות: "עם ההאצה של הטכנולוגיה, מה שחסר לילדים הוא תקשורת חברתית. במשחק הם לומדים להמתין בתור, להתאפק, ולהתמודד עם קבלה של טעויות"
משחקים מחוץ לקופסה
שם המיזם: משחקים מחוץ לקופסה
היוזמת: חדוה להב-ענתבי וחברת "ספירלות"
המטרה: פיתוח תקשורת חברתית אצל ילדים באמצעות משחקים
איפה פעיל: בבתי ספר, גני ילדים ובמסגרות פרטיות
החזון: שילוב המשחקים במערכת החינוך ושיווקם למדינות נוספות בעולם
מיזמי חינוך נוספים:
חינוך ילדים ובני נוער בתחומים פיננסיים וצרכניים
בית חינוך "דרך רוח": נותנים כבוד למקצועות ההומניים
ספייס איי.אל: להנחית חללית על הירח תוך כדי עידוד הנוער ללמוד מדעים
מסלולרי: תלמידים מפתחים אפליקציית טיולים
לאתר הוועידה ליזמות בחינוך בבת ים - לחץ כאן
"עם ההאצה של הטכנולוגיה ותהליכי התקשוב בבתי הספר, מה שחסר לילדים הוא תקשורת חברתית" אומרת חדוה להב-ענתבי, בעלת חברת "ספירלות" ויוזמת סדרת המשחקים והסדנאות "משחקים מחוץ לקופסה".
להב-ענתבי מגיעה במקור מתחום האמנות הפלסטית. היא בוגרת בצלאל ולימודי פילוסופיה לתואר שני ובוגרת תכנית לחינוך פתוח. "אני עוסקת כבר הרבה שנים בחינוך" היא מספרת, "במשך שנים חיפשתי מרחבים חינוכיים שאני ארגיש בהם טוב. לימדתי במסגרות שונות, כולל בית ספר דמוקרטי רגיל וגם הפעלתי חוגים. במסגרת החוגים הרחבתי את הפעילות למשחקים שונים לטובת הבילוי וההנאה, ושמתי לב שברגע שהילדים השתתפו במשחק, כל הרגשות והדעות שלהם מיד צפו. במשך תקופה ארוכה יצרתי פיילוטים למשחקי רצפה, והתחלתי למכור אותם, עד שהגעתי לצורה הנוכחית של 'משחקים מחוץ לקופסה'".
איך עובדים המשחקים?
"מדובר במשחק רצפה בגודל של מטר על מטר, שמיועד לילדים החל מגיל 5 ועד גיל 105. הרעיון הוא שהמשחק הוא לב העניין ושהוא מאפשר כמות גדולה של משתתפים. אם בדמקה, למשל, יש שחקן אחד שמשחק את השחורים ושחקן אחד שמשחק את הלבנים, במקרה הזה יש קבוצה שלמה שמשחקת כל אחד מהתפקידים. המשחקים מיועדים לפיתוח ושיפור התקשורת החברתית. אני חושבת שאחת הסיבות שבגללן האלימות גואה בימינו היא שהתקשורת החברתית הולכת ומצטמצמת, ורכישת מיומנויות בתקשורת חברתית מונעת אלימות".
איך משפרים המשחקים את התקשורת החברתית?
"ברגע שמתחילים לשחק, מיד נוצרים צוותים ומתחילות דינאמיקות של צוות בין הילדים. הם לומדים להמתין בתור, להתאפק, לומדים כבוד הדדי, מתמודדים עם קבלה של טעויות, ניצחון והפסד. כל הדברים האלה הם אמנם דברים שקורים גם כשילד משחק במחשב, אבל במקרה של המחשב אין עדים. במקרה הזה יש עדים והילדים צריכים להתמודד, לכן ההשלכה היא מיידית. בגלל שמדובר במשחק, התגובות של הילדים הם גם 'בכאילו' וגם 'על אמת' – מצד אחד זה בסה"כ משחק, ומצד שני - הם באמת רוצים להצליח בו. המצב הזה משאיר את המשחקים מוגנים ובו זמנית הם פועלים בצורה אמיתית. אני מאמינה שהמשחקים הם מוצר משלים למערכת החינוך הפורמאלית. הם משמשים כתחליף ל'שכונה' של פעם ולפעילות החברתית שמאד הצטמצמה בתקופת המחשבים והטכנולוגיה".
היכן מופעלים המשחקים היום?
"אני מעבירה במשך מספר שנים את המשחקים המודרכים בגני ילדים, צהרונים, כיתות נמוכות של בתי ספר וחוגים. העברתי הנחיות צוותים להדרכה של המשחקים בעיריית קריית ים, בצהרון בכוכב יאיר, ברמת גן ובמקומות נוספים. ספירלות גם משווקת את המשחק, ניתן לקנות אותו באופן פרטי ולשחק בו בסיטואציות שונות – ימי הולדת, גיבושי צוותים, מסיבות כיתה, קייטנות וגם בשעות מחנך בבתי ספר. המשחקים מגיעים עם הוראות משחק מדויקות לקבוצות מרובות משתתפים, כך שלא בהכרח חייבים מדריך. ברגע שמדובר בקבוצות גדולות יותר המשחק כן דורש הנחייה".
מהן התכניות להמשך?
"המשחקים המעודכנים יצאו ממש לא מזמן, ואנחנו מקבלים הרבה פידבקים חיוביים. השאיפה שלי היא להיכנס לכמה שיותר השתלמויות מקצועיות ולהשתלב באופן מעמיק יותר במערכת החינוך. כמו כן, אנחנו עובדים על פיתוח משחקים עם אדפטציה ברורה יותר לגיל הרך ולבני נוער. החלום הוא לראות את המשחקים במסגרות שונות ברחבי העולם".