המקרה של חברת טבע
לא ברור איך ישפיע התיקון על הדרישה לגילוי השכר
> לאחרונה הוגשה בקשה לאישור תובענה ייצוגית של שני בעלי מניות בטבע - הפרופסורים שרון חנס ואהוד קמר - שדורשים גילוי ופרסום שכרם של בכירי טבע. טבע, מאז שנת 2000, אינה מפרסמת את השכר בגלל סדק פרשני שמצאה ב"חוק הרישום הכפול", שלפיו חברות דואליות שנסחרות בישראל ובארה"ב נדרשות
תיקון שכר הבכירים חל גם על חברות דואליות, אולם לעניין זה יש להבדיל בין חוק החברות לחוק ניירות ערך, בין אישור לבין גילוי. חוק החברות, שבמסגרתו תוקן "שכר הבכירים", חולש על האישור ואילו חוק ותקנות ניירות ערך שולטים על הדיווח והגילוי.
"תקנה 21 לתקנות דו"חות תקופתיים ומיידיים דורשת מחברות שאינן מדווחות לפי פרק ה' 3 לחוק ניירות ערך (שהוסף בחוק הרישום הכפול) לפרט את תגמול בכיריהן על בסיס אישי", נטען בבקשה של חנס וקמר. חוק החברות מגדיר את הדרכים שבהן מחליטה חברה על השכר ורשות ניירות ערך עוסקת בטעון דיווח וגילוי; חוק החברות אמון על שיפור הממשל התאגידי ואילו הרשות על מה שמעניין את המשקיע בבורסה.
לכן, חנס וקמר בעתירתם ספקניים לגבי השפעת תיקון שכר הבכירים על דרישתם לגילוי: "בעוד תיקון החוק מחזק בקשה זו", כותב בא־כוחם עו"ד גיל רון, "אין הוא מהווה תחליף לה, משום שהוא יאלץ את טבע לחשוף את תגמול המנהל הכללי בלבד, ואף זאת רק בעת עדכון התגמול או החלפת המנהל הכללי.
"היות שטבע מינתה מנהל כללי חדש רק לאחרונה, בחודש מאי 2012, צפוי לחלוף זמן רב עד שתגמול המנהל הכללי ייחשף, וגם אז הפירוט לא יינתן מדי שנה. ברור גם שהחוק לא ירפא את הפרת חובת הגילוי עד היום".
החברות הדואליות אמנם הגישו בקשות להקלות שנידונות כרגע בעת ניסוח התקנות. אולם הרוח הנושבת ממשרד המשפטים היא לא להיענות להן.