$
בארץ

בכיר באוצר: "יש רוב להסכמה על מתווה הרפורמה בחברת החשמל"

סגן השר יצחק כהן: "בשבועות הקרובים נפתח בהידברות עם החברה, העובדים וההסתדרות כדי להגיע למתווה רפורמה מוסכם"

חן פונדק 19:2421.11.12
על רקע החשש מכשלון הנפקה של חברת החשמל, הציג היום (ד') משרד האוצר ביום עיון אתמול מתווה ראשוני לרפורמה בחברת החשמל, במטרה לגבש מתווה מוסכם וכולל לשינוי מבני בחברת החשמל.

 

 

גורם בכיר באוצר אמר כי "יש הסכמה של 85% מתוך הגופים הממשלתיים ועוד התנגדויות שלא מעכבים את הרפורמה". לפני שלושה חודשים התגלה בור כספי בגובה 1.4 מיליארד שקל בחברת החשמל שהוביל להתפטרות מנהל הכספים של החברה. התפקיד עדיין לא אויש מחדש ולא התקיים דיון דירקטוריון בנושא. אולם אותו גורם טוען כי אין שום קשר בין שני הדברים, וזה לא מעכב את הרפורמה.

 

סגן שר האוצר יצחק כהן, שיזם את יום העיון ומוביל את הדיונים על הרפורמה, ברך על תרומתם של כלל המשתתפים לדיונים שהתקיימו ואמר: "אנו מתכוונים, בשבועות הקרובים, לפתוח בהליך הידברות אינטנסיבי עם החברה, העובדים, ההסתדרות וכלל הגופים הרלוונטיים, על מנת להגיע למתווה רפורמה מוסכם. קיומה של רפורמה בעת הזו היא כורח המצב, הן מבחינת החברה והעובדים והן מבחינת המדינה ומשק החשמל, ועלינו לעשות ככל הניתן על מנת למצות שעת כושר זו".

 

שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו הוסיף כי "בעקבות הרפורמה תוכל חברת החשמל לנצל את הצטיינותה בתחומי התכנון, הפיתוח והביצוע ולייצאם לפרויקטים ברחבי העולם. זה יהיה חלק מכוח הייצוא של מדינת ישראל, בדומה למה שנעשה בתעשייה האווירית".

 

בעוד הדירוג הבינלאומי של ישראל עלה ב-13 השנים האחרונות, דירוג האשראי של חברת החשמל רק ירד. זאת בעקבות העלייה בהוצאות הדלקים שהביאו לפגיעה בנזילות החברה וספק יכולתה של החברה לכסות עלויות. גם הדירוג העצמאי של החברה נמוך ביחס לחברות במדינות האחרות. לכן יעד הרפורמה הוא שיפור הדירוג הנוכחי של החברה מ-B- לפי s&p לטווח של -BBB עד BBBּ+ .

 

במהלך הדיון דנו במטרות הרפורמה הכוללת שינוי מבני והקמתה של חברה ממשלתית נפרדת לניהול מערכת אשר תעסוק בניהול כל הפונקציות המערכתיות ויצירת תנאי תחרות במשק החשמל. הרפורמה תכלול תהליך התייעלות חברת החשמל והענקת גמישות ניהולית בחברת החשמל בין היתר על ידי אפשרות קידום עובדים לפי ביצוע וצמצום משמעותי של מספר העובדים והתקנים. מתוך 2000 עובדי חברת החשמל שיופרשו, 250 מהם יילקחו להקמת חברת ניהול המערכת שתהיה אחראית על פיתוח משק החשמל לטווח ארוך וניהולו בשוטף כאשר יכנסו גורמי ייצור נוספים משמעותיים פרט לחברת החשמל.

 

מתוך הרפורמה מה שיכול לקרות בטווח הקרוב הוא מהו הפיצוי לעובדים שיופרשו ובאילו קצב תתבצע הפרישה, זאת בהנחה שאכן תצליח הנהלת חברת החשמל להגיע להסכם עם וועד העובדים. לאחר שיגיעו לסיכום עם עובדים תוקם מערכת הניהול בהדרגה.

 

בטווח היותר רחוק תנסה הרפורמה להגביר את התחרות בין יצרני החשמל, בין אם על ידי מכירה של תחנות כוח של חברת החשמל וכניסה של יצרני חשמל פרטיים. אחד הצעדים שהוצעו על ידי חברת הייעוץ החיצונית לחברת החשמל TASC הוא מודל מסחרי המחלק את היצרנים העתידיים במשק החשמל לתחנות תחרותיות ותחנות לא תחרותיות. גורמי ייצור החשמל השונים צפויים להתחלק לגורמי ייצור שונים וטכנולוגיות שונות, בעלי עלויות ייצור ורווחיות שונה. כך תחנות פחם פחות רווחיות מגז ולכן כיסוי העלויות משתנה. הכוונה היא שבעוד תחנות ישנות ייהנו מתעריף קבוע, תחנות חדשות יתחרו במחירים לצרכן, מתוך כוונה להוזלת התעריף. אולם צעד זה עוד רחוק ויחכה ליום בו יהיו יותר יצרנים פרטיים שיוכלו להוות אלטרנטיבה למקור הכמעט אבסולוטי המייצר חשמל כיום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x