$
מחפשי עבודה

להתקדם או להישאר במקום: כיצד לקבל החלטה נכונה על המשך הקריירה?

מרבית האנשים ישמחו לקבל הצעת קידום בעבודה, אך לעתים התקדמות מהירה מדי יכולה להכשיל ואפילו לגרום לסבל

מיכל גרינברג פלנבוים 13:4625.11.12

קיבלתם הצעה מפתה לקידום מהיר, אך האם כדאי לקבל אותה גם אם אתם מרגישים שאתם עדיין לא מוכנים לתפקיד החדש? סיפור לדוגמה – ומוסר השכל בסופו.

 

גלעד יכול היה להתגאות בעצמו. שנה בלבד לאחר שסיים את לימודי הכלכלה מצא את עצמו עובד כמנהל כספים באחד מעסקיו של טייקון מוכר וידוע במדינות אפריקה. תחושה של הרפתקנות וריגוש אחזה בו כשהוא ואשתו ארזו את המזוודות והמריאו אל עבר הלא נודע. תקווה גדולה פיעמה בלבו שהנה, הם הגשימו את החלום – ואף מהר מהצפוי.

 

בעצם, אולי זו היתה התפתחות צפויה בהתאם לנסיבות. גלעד, בחור צעיר וכריזמטי אך נטול קשרים, התחתן (מתוך אהבה גדולה) עם אחת מנסיכות עיר דרומית גדולה. אשתו השתייכה למשפחה מבוססת המרופדת בממון וקשרים, וברגע שאחיה הבינו שגלעד עומד לקראת סיום התואר, הם תרמו רבות לשיווקו מול המעסיק המבוסס.

 

בנוסף, בשנת לימודיו האחרונה, כשחבריו לספסל הלימודים החלו לגשש בכיוון של צעדים ראשונים בקריירה, הבין גלעד שמדובר בדרך חתחתים עם משכורות נמוכות ואי ודאות רבה לגבי עתיד הקריירה המקצועית. לכן, כשהגיעה אליו הצעת העבודה החלומית, לא היסס ואמר כן לשדרוג המהיר.

 

שדרוג מהיר שדרוג מהיר צילום: שאטרסטוק

 

ויתור על הדרך: מסלול מהיר לכישלון

 

אלא שעם הנחיתה במדינת עולם שלישי וכניסתו לתהליך חפיפה, הבין גלעד שנתפרה עבורו משרה הגדולה עליו בכמה וכמה מספרים. בעודו יושב מול המחשב, בוהה בדו"חות ובמספרים שריצדו מול עיניו, הדהדה בראשו אימרה שאביו ז"ל נהג לחזור ולומר לו כל חייו: "אין קיצורי דרך..."

 

שנה לאחר שעזבו את ישראל, חזרו גלעד ואשתו הביתה. הסיבה הרשמית היתה היריון מוקדם מן הצפוי. אך בתוך תוכו חש תחושת הקלה - הסבל שלו סוף סוף נגמר.

 

גלעד הגיע ל"הכוון התעסוקתי" מבולבל. לא רק שלא רצה להמשיך ולהימצא בדרג התעסוקתי שאליו השתייך, אלא הוא  נהיה ספקני גם לגבי הכיוון עצמו (הוא חשב לפתוח מסעדה, למשל).

 

בתהליך האימון יצרנו בהירות לגבי שתי השיחות והגענו לתובנה משותפת כי מה שגלעד רוצה באמת הוא "ללכת אחורה" לתפקידים ראשוניים בתחום הכלכלה. כששאלתי מדוע, אמר "כי אלה הם התפקידים שאני באמת יכול למלא כרגע".

כשהחליט לבסוף לפנות למשרת כלכלן מתחיל, הציג את הניסיון שרכש באותה שנה כבונוס לכל החיים, מקצועית ואישית. ועדיין, כדי לבנות את עצמו בצורה יסודית הוא העדיף להתקדם עקב בצד אגודל.

 

גלעד האמין בחשיבותו של ניסיון מקצועי עבור התפקיד. ולמרות זאת כשמשרת החלומות עמדה בפתח, חשש לסרב לה והתפשר על היכולת שלו לבנות את עצמו בצורה הדרגתית ומדודה. סיפורו של גלעד דומה לסיפוריהם של רבים וטובים, שבחרו בקידום מהיר - במקום בקידום מושכל.

 

אין קיצורי דרך אין קיצורי דרך צילום: שאטרסטוק

 

קיבלתם הצעה לקידום. כיצד תחליטו אם הוא מתאים לכם?

 

הבינו היטב את הקידום ואת משמעויותיו עבורכם. אילו סמכויות יינתנו לכם במסגרת התפקיד החדש? אילו תחומי אחריות? מהם התנאים שלו? מיהם האנשים שתעבדו עמם? רשמו לפניכם את כל הנתונים ובדקו האם הם מתאימים לכם. זכרו כי גם אם במחשבה ראשונה יידמה לכם שאפשר "להחליק" ולהתפשר על חלק מהם, תצטרכו להתמודד איתם בטווח הרחוק, ולכן חשוב שתהיו מוכנים לכך נפשית.

 

האם התפקיד החדש תואם את יכולותיכם האישיות והמקצועיות? לאחר שהבנתם את משמעויות התפקיד, עשו חשבון נפש. האם צברתם די ניסיון מקצועי שיאפשר לכם להתמודד עם התפקיד החדש באופן מוצלח – גם מבחינתכם וגם מבחינת הארגון? האם תוכלו להתמודד עם תפקיד ניהולי, הדורש גישה אסרטיבית, אם אתם מחשיבים את עצמכם לפאסיביים? ייתכן שהתשובה תהיה שלילית – וזה לגיטימי. אף שלעתים קשה להודות באמת, עדיף להתמודד איתה בשלב קבלת ההחלטות מאשר בשלב מתקדם יותר, מול גורמים נוספים.

 

ודאו כי התפקיד החדש תואם את הערכים המרכזיים שלכם. "ערך מרכזי" הוא תפיסה הוליסטית, שלעתים חוצה את גבולות המרחב התעסוקתי ונוגעת לתחומים אחרים בחיים. הערך המרכזי שלנו הוא חלק ממי שאנחנו, וכשננסה ללכת נגדו – ברוב המקרים, אם לא בכולם – ניכשל. הגדירו מהם שלושת הערכים המרכזיים שעליהם תרצו לבסס את המרחב התעסוקתי שלכם. למשל: הגינות, אמינות, התמדה וכו', ודאו שהתפקיד החדש שלכם תואם את כולם.

 

לסיכום, זכרו: כיצורים אנושיים, נעשה הכל על מנת להגן על עצמנו. אם נחווה כניסה לטריטוריה שאינה מתאימה לנו, נדאג לצאת ממנה - ומהר. לכן, גם אם מזדמנת לפתחכם הצעת עבודה נוצצת במיוחד, חשבו פעם ואף פעמיים אם היא נכונה ומתאימה ליכולות שלכם ולניסיון שצברתם.

 

הכותבת היא מאמנת בכירה להכוון תעסוקתי ב-AllJobs

בטל שלח
    לכל התגובות
    x