פסק דין תקדימי מאיים לשים סוף לחופש המינהלי באקדמיה
בית הדין לענייני עבודה פסק כי על עובדי אוניברסיטת תל־אביב תחול פנסיה צוברת, אך בדרך גם קבע כי למשרד האוצר יש הכוח החוקי להטיל על האוניברסיטאות פתרונות לגירעון הפנסיה וחריגות השכר באופן חד־צדדי, ללא משא ומתן עמן
פסק דין שניתן לאחרונה על ידי בית הדין הארצי לעבודה עשוי להשפיע באופן תקדימי על החופש המינהלי של האוניברסיטאות בישראל. בפסק הדין, שעסק בערעור של מדינת ישראל נגד ארגון הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטת תל־אביב והאוניברסיטה עצמה, קבעו השופטים כי על סעיף 15 לחוק ההשכלה הגבוהה, המגדיר את החופש האקדמי והמינהלי, גובר סעיף 29 לחוק יסודות התקציב.
לפי סעיף זה, "גוף מתוקצב או נתמך לא יסכים על שינויים בשכר, בתנאי הפרישה או בגמלאות, או על הטבות כספיות אחרות הקשורות לעבודה ולא ינהיג שינויים או הטבות כאמור, אלא בהתאם למה שהוסכם או הונהג לגבי כלל עובדי המדינה או באישורו של שר האוצר". המשמעות: למשרד האוצר ניתנה גושפנקה להחיל על האוניברסיטאות כללים שנקבעו על ידי המדינה באופן חד־צדדי, ולא באמצעות משא ומתן. במילים אחרות, האוצר יכול לבטל ולהתערב בהטבות שכר - ובהן נכללת גם הפנסיה התקציבית.
מעבר לחריגות השכר, פסק הדין מדאיג בעיקר ארבעה מוסדות: אוניברסיטת תל־אביב, האוניברסיטה העברית, הטכניון ואוניברסיטת חיפה. לארבעת אלו ישנו גירעון אקטוארי בשל שימוש בפנסיה התקציבית בעבר. עבור העברית, בעלת החוב האקטוארי הגדול ביותר שעומד על 11.3 מיליארד שקל, הבעיה קשה במיוחד, ובחודשים האחרונים מרגישים באוניברסיטה את הבעיה התקציבית. לצורך השוואה, מדובר בחוב כמעט כפול מאלה של הטכניון ואוניברסיטת תל־אביב, העומדים על 6.3 מיליארד שקל לכל מוסד. בשנה האחרונה הקצתה אוניברסיטת תל־אביב יותר מ־210 מיליון שקל לפנסיה תקציבית מתוך תקציב של 1.6 מיליארד שקל, בטכניון הקצו סכום דומה ובאוניברסיטה העברית הקצו יותר מ־500 מיליון שקל.
באוניברסיטת תל־אביב, עד 2003 כל חבר סגל אקדמי בכיר זכה לפנסיה תקציבית. ב־2003, בהתאם להנחיית האוצר, הודיעה אוניברסיטת תל־אביב לסגל הבכיר כי עליה לקלוט עובדים חדשים תחת פנסיה צוברת. ארגון הסגל הבכיר הכריז בזמנו על סכסוך עבודה שנפתר בפשרה, אך המחלוקת בעניין הפנסיה לא הוסדרה בה. ב־2010 החליט בית הדין האזורי לעבודה כי חוק יסודות התקציב מאוחר להסכם הראשוני של הפנסיה התקציבית מ־1972, ולכן תוחל על העובדים החדשים באוניברסיטה פנסיה תקציבית. פסק הדין שניתן לפני כשבועיים הפך החלטה זו.
בפסיקה הנוכחית, בית הדין לא הסתמך על טיעוני אוניברסיטת תל־אביב, אלא על חוק יסודות התקציב. החשש הגדול של האוניברסיטאות כעת הוא שבעוד שעד היום דובר על משא ומתן משותף של האוצר, האוניברסיטאות והסגל הבכיר לפתרון משבר הפנסיה התקציבית, עתה האוצר יוכל להכתיב את הפתרון לאוניברסיטאות גם ללא משא ומתן.