"יש נתק בין מערכת החינוך לבין שוק העבודה. המטרה שלי היתה ליצור את החיבור הזה"
כך אומרת מנכ"לית קבוצת עמל. היא פיתחה פרויקט חינוך ליזמות בבתי הספר, עליו אומרת: "כשיגיעו בעתיד לראיון עבודה או שירצו להשיג מקורות מימון עבור הסטארט-אפ העתידי שלהם, הם יידעו איך"
"אוצר הטבע הכי גדול של מדינת ישראל הוא האוצר האנושי שלה" אומרת עו"ד רוית דום, מנכ"לית קבוצת עמל, "ולכן אנחנו צריכים להעניק לתלמידים בבתי הספר כלים שיכשירו אותם לעולם האמיתי". עם כניסתה לתפקיד החלה דום בפיתוח פרויקט החינוך ליזמות ברשת בתי הספר, שפועל מזה כשנה בעיר צפת ועתיד להתקיים בעתיד הקרוב במקומות נוספים ברחבי הארץ. "הגעתי לרשת עמל מעולם התעשייה" מספרת דום, "והבנתי שיש נתק בין מערכת החינוך והרלוונטיות של המקצועות הנלמדים בה לבין מה שקורה בשוק העבודה. המטרה שלי היתה ליצור את החיבור הזה".
לאתר הוועידה ליזמות בחינוך בבת ים - לחץ כאן
הפרויקט, שפועל בשיתוף פעולה עם משרד החינוך, מתנהל באמצעות מרכז יזמות שנמצא במתחם בית הספר.
- "מערכת החינוך בישראל זקוקה ליזמים שיעצימו אותה"
- בי"ס קרוב - בית ספר משלב לדתיים וחילונים בחינוך אלטרנטיבי
- דו"ח טאוב - חינוך: גם טרכטנברג לא סייע ליצירת שוויון במערכת החינוך
תלמידי כיתות ח' וט' עוברים מיון הכולל מרכז הערכה וראיונות, ולאחר שהם מתקבלים לתכנית הם בוחרים תחום יזמי להרחבה, כאשר ההכשרה היזמית בפרויקט ניתנת ע"י עמותת "יוניסטרים". "כ-40 תלמידים מבית הספר בצפת משתתפים בפרויקט 4 ימים בשבוע בשעות אחר הצהריים" מספרת דום, " כאשר הם משתפים פעולה עם כמה גופים יזמיים מובילים. למשל, בתחום של ביוטק-רפואה, רוכשים התלמידים ידע בתחום הבריאות והרפואה בהובלת מכללת תל חי, בשיתוף עם מיג"ל, בית הספר לרפואה ובית החולים 'זיו'".
דום עוד אומרת כי תחומים נוספים בהם יכולים התלמידים להתמחות הם תחום ההייטק, "בו לומדים הילדים בין השאר לבנות אפלקציות לסלולר ולאינטרנט", ותחום התקשורת והמדיה, "בו בשיתוף פעולה עם אולפני 'טופליין' מכירים הילדים את עולם התקשורת ומקבלים כלים מעשיים לעבודה בו." היא מוסיפה כי תוך כדי העבודה במרכז היזמות הם נפגשים עם היזמים הכי משפיעים במדינה, לומדים לחשוב ולחקור. מלבד הפעילות במרכז שבבית הספר התלמידים יוצאים אל השטח ומתנסים בעבודה האמיתית. "ההשתתפות הזו בונה את הערך העצמי של כל תלמיד ותלמיד".
אחד הנושאים להם מוענקת חשיבות רבה במסגרת הפרויקט היא השימוש בטכנולוגיה חדשנית, כאשר המרכז ליזמות עצמו מאובזר בטכנולוגיה המתקדמת ביותר. "חשוב שהלמידה תהיה חווייתית" אומרת ד"ר רונית אשכנזי, סמנכ"לית פדגוגיה בקבוצת עמל. "והטכנולוגיה מזמנת לנו הזדמנות ללמידה אחרת לגמרי. לאחרונה, למשל, הכנסנו מכשירי אייפד לשימוש במרכז היזמות, מה שמאפשר לתלמידים להגיע למידע מהיר וזמין בקלות. בניגוד ללמידה המקובלת בבתי הספר היום, שהיא ברובה פאסיבית, התכנית הזו מאפשרת לתלמידים להפוך ללומדים אקטיביים. הם לומדים לדבר, להציג את הרעיונות שלהם באמצעות פרזנטציות, לנהל מו"מ. התלמיד והמורה בעצם מקיימים דיאלוג, חוקרים ומחפשים יחד. כך, כשיגיעו בעתיד לראיון עבודה או שירצו להשיג מקורות מימון עבור הסטארט-אפ העתידי שלהם, הם יידעו איך לעשות את זה".
גם הילדים עצמם, מספרת אשכנזי, נלהבים מאד מההשתתפות בתכנית. "כיוון שמדובר בנושאים שמסקרנים את התלמידים, הם מוכנים להקדיש לכך שעות. הם חיים את הפרויקטים שהם עובדים עליהם ומציגים אותם בצורה נפלאה, כיוון שמדובר במשהו שהוא ממש שלהם. התגובות שמגיעות מהתלמידים הן אחד הדברים שמעידים יותר מכל על ההצלחה וגורמים לנו לרצות ולהמשיך את התהליך הזה".
את התכנית המתנהלת כרגע בצפת מתכננת הרשת להוציא לפועל בבתי ספר נוספים ברחבי הארץ. נכון לעכשיו קיימים בתכנון מרכזי יזמות בחדרה ובת"א, ובעתיד במקומות נוספים. "החלום שלי הוא שבתי הספר יהיו מחוברים לרוב מרכזי היזמות בישראל", אומרת עו"ד רוית דום. "ושבעתיד, יעבירו הבוגרים שקיבלו את ההכשרה הזו לתלמידים הצעירים יותר. השאיפה היא גם להכניס את התכנית למגזרים השונים בארץ, למגזר הערבי, הדרוזי, הדתי. אני מתייחסת אל התלמידים האלה כאל העתודה שתגדל להיות דור המנהיגים הבא של מדינת ישראל".