דו"ח המבקר על בר אילן: מכה קשה לאוניברסיטאות כולן
הדו"ח הנוכחי מחליש לא רק את משה קוה - הוא חדשות רעות גם עבור עמיתיו שמתמודדים עם מאבקי תקציב
לפני שלוש שנים יצא דו"ח מבקר המדינה שביקר בחריפות את חריגות השכר באוניברסיטאות ואת הגירעון שנוצר עקב הפנסיה התקציבית בחלק מהן. הדו"ח הנוכחי עוסק אמנם רק בהתנהלותה של אוניברסיטת בר אילן, אך הוא רע לכלל האוניברסיטאות.
המבקר מסיים את הדו"ח במשפט הבא: "הממצאים
נשיאי האוניברסיטאות נלחמים היום בכמה חזיתות: עם הממונה על השכר באוצר מנהלות האוניברסיטאות משא ומתן ממושך על שכר הבכירים; עם שר האוצר ושר החינוך מתקיים מאבק שעבר לכותלי בית המשפט העליון על ההכרה באריאל כאוניברסיטה; בנוסף, כפי שאמרה יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות היוצאת פרופסור רבקה כרמי ל"כלכליסט", ישנו חשש כי למרות התוכנית הרב שנתית להצלת ההשכלה הגבוהה (בשנים 2016-2011 יתווספו לאוניברסיטאות 2.3 מיליארד שקל), ב-2013 יידרשו האוניברסיטאות לקצץ.
האוניברסיטאות טוענות כי התוספות שניתנו להן לא מפצות על העשור האבוד של האקדמיה. ארבע אוניברסיטאות – העברית, תל אביב, הטכניון וחיפה - נמצאות בגירעון עקב הפנסיה התקציבית ומחכות להגעה להסדר בנושא עם האוצר.
בדו"ח הקודם התריע המבקר כי האוניברסיטאות עלולות לקרוס כלכלית, ושלוש שנים לאחר מכן לא השכילו משרד האוצר וראשי האוניברסיטאות ביחד עם הוועדה לתכנון ותקצוב להגיע להסדר בנושא.
המבקר אף מזכיר בדו"ח זה את סעיף 29 לחוק יסודות התקציב שלפיו גוף נתמך לא ינהיג שינויים או הטבות, אלא בכפוף לאישור שר האוצר. המבקר מצטט מבקר קודם שקבע כי "לניסיון המתמשך של האוניברסיטאות להתחמק מפיקוחו של הממונה ומטיפולו בחריגות השכר הידועות לו אין אפוא כל מקום".
יחד עם פסק הדין מתחילת החודש של בית הדין הארצי לענייני עבודה, שקבע כי סעיף 29 ליסודות התקציב גובר על סעיף 15 לחוק המל"ג המדבר על חופש אקדמי ומנהלי לאוניברסיטאות, האוניברסיטאות יוצאות היום מוחלשות מול האוצר. הממונה על השכר קיבל בזמן קצר שתי חותמות אישור לכך שהוא צריך להתערב יותר בתקציב האוניברסיטאות.
בהקשר של הבג"ץ שהוגש נגד הפיכת אריאל לאוניברסיטה יכולים אולי הנשיאים לשמוח עתה כי נשיא בר-אילן, פרופסור משה קוה, החליט למשוך את ידו מהעתירה לפני כמה חודשים, אקט שנשפט אז כשבירת האחדות שהציגו עד אז האוניברסיטאות בנושא. ועדיין יצטרכו האוניברסיטאות להסביר איך הן מדברות על מחסור להוראה ומחקר, כאשר אחת משבע אוניברסיטאות המחקר מואשמת בפעם השנייה מזה שלוש שנים בחריגות שכר.