$
משפט

הסכם פשרה: עו"ד יעקב וינרוט ישלם 5.5 מיליון דולר לקק"ל

כך נקבע בתום הליך גישור בפני שופט ביהמ"ש העליון בדימוס תיאודור אור. הפשרה הושגה בעקבות תביעה שהגישה לפני שנתיים חברה בת של קק"ל, שתבעה מווינרוט 20 מיליון דולר

ענת רואה 19:1209.12.12

פרקליט הצמרת יעקב וינרוט ישלם 5.5 מיליון דולר להימנותא, חברה בת של קק"ל, במסגרת הסדר פשרה בתביעה שהגישה נגדו הימנותא לפני שנתיים בסך 20 מיליון דולר. הימנותא טענה כי וינרוט, ששימש כנאמן בעסקת הקרקעות, התרשל וכתוצאה מכך התאפשרה ההונאה בה זויפה חתימתו של הפטריארך היווני על עסקת הקרקעות של הפטריארכיה היוונית. הסדר הפשרה הושג בעקבות הליך גישור שהתברר בפני שופט בית המשפט העליון בדימוס תיאודור אור.

וינרוט העיד היום במהלך דיון שהתקיים בפני השופט משה בר-עם בבית המשפט המחוזי בירושלים בתיק התביעה שהגישה הפטריארכיה בעקבות הפרשה נגד שורה ארוכה של נתבעים. תיק זה מתברר מאז שנת 2000. במהלך עדותו נשאל וינרוט בין היתר נשאל על הסכם הפשרה.

 

יעקב וינרוט יעקב וינרוט צילום: אוראל כהן

 

בדיון אמר וינרוט כי "מיד לאחר שהתפוצצה הפרשה אני אמרתי שלא משנה מה יהיה המצב המשפטי לא יעלה על הדעת שאשאיר את הכסף אצלי. הבעיה היתה שקק"ל לא הסתפקה בהצהרה זו ורצו גם שאחזיר את הכסף וגם תוגש נגדי תביעה. הלכנו לגישור, לפי החלטה של השופט אור אני צריך להחזיר 5.5 מיליון דולר".

 

בדצמבר 2010 פורסם ב"כלכליסט" כי עו"ד וינרוט התחייב בעדות שמסר בבית המשפט בשנת 2003 כי אם עסקת הקרקעות שבוצעה בין קק"ל לבין הפטריארכיה תתברר כמזויפת, הוא יחזיר את שכר הטרחה שקיבל בעסקה - שעמד על 2.5 מיליון דולר.

 

ואולם, אף שכעבור כמה שנים קבע בית המשפט, כי מדובר בהונאה וכי שני מתווכים זייפו את חתימתו של הפטריארך היווני על העסקה - סירב וינרוט להשיב את הכסף. במכתב שהעביר לפרקליטות הוא טען שיסכים להעביר את הכסף "לפנים משורת הדין" רק אם יקבל מהימנותא התחייבות שלפיה אינה מתכוונת לתבוע אותו בגין רשלנות מקצועית.

 

הצהרה כזאת לא ניתנה על ידי הימנותא ולפני שנתיים כאמור הגישה החברה הודעת צד ג' כנגד וינרוט, במסגרת התביעה שמנהלת נגדה הפטריארכיה בנושא. במסגרת ההודעה, דרשה הימנותא לחייב את וינרוט לשלם לה 20 מיליון דולר - לאחר שהתרשל, לטענתה, בתפקידו כנאמן בעסקת הקרקעות. בין השאר, טענה הימנותא כי וינרוט העביר את הכסף לידי שני המתווכים המתחזים בעסקה, מבלי שווידא בצורה ראויה כי הפטריארך היווני הוא שחתם על מסמכי העסקה.

 

הפרשה המסועפת נוגעת לשטח של 520 דונם בשכונות טלביה ורחביה בירושלים הנמצא בבעלות הפטריארכיה. מדינת ישראל, באמצעות קק"ל, חכרה את השטח מהפטריארכיה בשנות החמישים ובשנת 2000 ביקשה להסדיר את המשך החכירה.

 

העסקה היתה אמורה להתבצע באמצעות שני מתווכים, אנשי העסקים דוד מורגנשטרן ויעקב רבינוביץ', ובמסגרתה סוכם שקק"ל תשלם 20 מיליון דולר תמורת הקרקעות. הסכום הופקד בנאמנות בידי וינרוט, אשר היה רשאי למסור את הכסף לשני המתווכים נגד חתימת הפטריארך על ייפוי כוח המעביר את הזכויות בקרקע לקק"ל.

 

לימים התברר כי השניים נטלו את הכסף אך סיפקו חתימה מזויפת של הפטריארך לעניין העברת הקרקעות למדינה. וינרוט ומשרדו גבו מתוך סכום העסקה 2.5 מיליון דולר כשכר טרחתם, ויתר הכסף יועד להוצאות שונות.

 

במסגרת חקירתו בבית המשפט בשנת 2003, במסגרת התיק הפלילי של שני המתווכים, הצהיר וינרוט כי "אם העסקה תתבטל... או יגידו שלא היה ולא נברא ושהכל היה תרמית גדולה, לא יעלה על הדעת שאני אשאר היחיד שקיבל כסף ואז אחזיר להם את הכסף".

 

על בסיס הצהרתו של וינרוט ולאחר שרבינוביץ’ ומורגנשטרן הורשעו במרמה ונדונו לעונשי מאסר, פנה בדצמבר 2007 עו"ד משה גולן, מנהל המחלקה האזרחית דאז בפרקליטות המדינה, במכתב לוינרוט שבו דרש ממנו למלא אחר התחייבותו ולהחזיר את הכסף. הפנייה נעשתה על ידי הפרקליטות בשם המדינה כמי שהלוותה את הכסף לקק"ל.

 

במכתב תשובה הודיע עו"ד וינרוט לפרקליטות כי הוא מוכן "לפנים משורת הדין להשיב את שכר הטרחה שקיבלתי בגין העסקה עם קק"ל, אם בכך מסתיים העניין". עם זאת, הבהיר: "אמרתי לאנשי קק"ל כי הגשת תביעה נגדי בגין הפרשה כולה היא בעיניי מעשה שלא יעשה (...) לא יעלה על הדעת שאני אשיב את הכסף והם יגישו נגדי תביעות סרק".

 

הימנותא יוצגה באמצעות עו"ד ירון אלחנני.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x