"תעודת אבירות על שילוב צרפתית בתוכנית הלימודים"
הרב שמעון וורונקר סיפר בוועידה ליזמות בחינוך של "כלכליסט" ועיריית בת ים כיצד יישם בניו יורק מודל חינוכי חדש, וכיצד מיגר את האלימות בתיכון בברונקס
הרב וורונקר הקדיש חלק ניכר מדבריו לתיאור פעילותו במערכת החינוך בעיר ניו יורק. "הייתי מנהל של חטיבת ביניים בברונקס", אמר. "זה היה אחד מ-12 בית הספר האלימים ביותר בניו יורק, שמרכזים 60% מהפשע במערכת החינוך
בעיר, והייתי המנהל השביעי שלו במשך שלוש שנים. זה היה בית ספר עם בעיית כנופיות רצינית, היו בו חמש כנופיות שונות. אבל ארבע שנים אחרי שהגעתי לשם הוא קיבל ציון A בתעודת ההתקדמות, וכבר לא היה אחד מבית הספר האלימים בעיר".
"שאלת מיליון הדולר היא איך השגתי את זה. יישמתי שלושה רעיונות שחשובים בשביל בית ספר טוב: יחסים טובים בכל הרמות, מתן כוח לאנשים בכל רמות הארגון, כולל תלמידים, ויצירת מבנה שקוף כך שכולם יראו מה רע ומה טוב. שלושת העקרונות האלו חוללו מהפך בבית הספר.
לדוגמה, היו בבית הספר שש בנות מגאנה שלא דיברו אנגלית. והעור שלהן היה כהה הרבה יותר. הן לא התרחצו בתכיפות גדולה יחסית ואכלו הרבה אוכל עם שום ובצל. כתוצאה הן זכו ליחס רע מאוד. קראו להן קופים וכינויים איומים ונוראים. זה משהו הרסני לנערות צעירות. חשבתי איך אפשר לעזור להן, איך אפשר לוודא שהן לא ייסבלו.
"ניסינו הכול – התערבות חברים, הבאנו דוברים, יועצים. אבל שום דבר לא עבד. עד שהבנו שהן מדברות צרפתית. אז החלטנו להפוך את בית הספר למוסד דו-לשוני באנגלית ובצרפתית. יצרתי קשר עם שגרירות צרפת שהתגייסה לסייע: שלחו מורים שלנו לצרפת כדי ללמוד ושלחו חומרי לימוד. יצרנו את בית הספר הדו-לשוני והמנודות הפכו לכובבות, כי כולם רצו להיות חברים שלהן וללמוד צרפתית. הממשל הצרפתי היה כל כל מרוצה שהוא העניק לי תואר אבירות".
בעקבות ההצלחה החליט מנהל בתי הספר הציבוריים של ניו יורק לשלוח את וורונקר להרווארד לתוכנית דוקטורט בחינוך. במסגרת הדוקטורט, כחלק מצוות, החל וורונקר ליצור שיטת חינוך חדשה. "תחילה בדקנו מחקרים כדי לראות מי יצר את השיטה הנוכחית", סיפר. "היא עוצבה במאה ה-18 בפרוסיה, כדי לבצע אינדוקטרינציה. בעידן התעשייתי הוחלט להפוך את בתי הספר ליעילים כמו מפעלים במטרה להכשיר ילדים לעבודה במפעלים. וזו המערכת שיש לנו היום, בכל העולם – המערכת הפרוסית-תעשייתית.
"אנחנו יצרנו מערכת שונה – מודל שיתופי מבוסס מערכות יחסים. במודל שלנו יש ארבעה מורים שעובדים כצוות ומלווים 60 תלמידים מהגן ועד כיתה ד'. הרעיון הוא להכיר את הילדים מקרוב ולעזור להם באמת, ולתת למורים מסגרת שבה הם יכולים ללמוד אחד מהשני איך להיות מורים טובים יותר. יש גם סולם קריירה מבוסס שכר וקידומים שההתקדמות בו הינה בהתאם לביצועים.
"המודל הזה זול ב-15% עד 20% מהקיים, שבו יש הרבה יותר אנשים שלא מלמדים בכיתה. אנחנו משתמשים באותם משאבים אבל מכניסים אותם לכיתה, מפחיתים את היחס המספרי בין מורה לתלמיד ומשלמים למורה משכורות גבוהות יותר. המפתח הוא מורים טובים יותר.
"המודל יושם נכון לעכשיו בבית ספר אחד שאותו אני מנהל זה שלוש שנים. יש לנו 45 תלמידים בגן ילדים. בערך 90% מהתלמידים הם עניים, אבל 42 מהם הגיעו לרף המינימלי לקריאה. זה חסר תקדים”.