יו"ר חברת החשמל: "חברת הפחם תהפוך לזרוע האנרגיה של חברת החשמל"
בתוך כך, לדברי המשנה למנכ"ל חברת החשמל, בתחילת החודש הופסקה הזרמת הגז ממאגר "ים תטיס" לחברת החשמל למשך שמונה ימים, מה שגרם לה להוצאות חריגות של כ-400 אלף דולר ביום
"מרכיב הפחם בסל הדלקים שלנו יישאר לשנים רבות, בעיקר כיוון שהוא מהווה מעין 'צינור גז שני' לחברת החשמל. כבר בשנה הבאה השימוש בגז טבעי יעלה לסביבות 40% ועד סוף העשור הוא עשוי להגיע קרוב ל-80%", כך אמר היום (ג') יו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל, במסגרת כנס של חברת הפחם, חברה בבעלות חברת החשמל.
לדבריו, "בנסיבות של היום, כאשר יתרות בתחום ייצור החשמל, אין ריבוי ספקים, אין אחסנה אסטרטגית של גז טבעי בסמוך לתחנות ומערכת ההולכה נשענת על צנרת בודדת, אין לנו ברירה אלא לשמר את יכול העבודה עם פחם". לטענתו, ארבע מתוך ששת יחידות הייצור בחדרה יעברו לשימוש בגז טבעי, מה שיצריך הקמת מאגרים תפעוליים נקודתיים של גז בסמוך לתחנות.
רון טל אמר עוד כי במהלך 2012 ייבאה חברת החשמל 14 מיליון טון של פחם, והכוונה היא להכפיף אליה עוד השנה את פעילות ייבוא הגז הנוזלי של חברת החשמל (LNG) שתחל עוד השנה דרך המצוף שהוקם על ידי נתג"ז (נתיבי גז) כ-10 ק"מ מול חופי חדרה. "מדובר בזרוע האנרגיה העתידית של החברה. קרוב ל-30 איש מייצרים הכנסות של 2 מיליארד שקל בשנה מהשימוש בפחם בחברה. השאיפה שלנו היא שחברת הפחם תהיה שותפה בעתיד במאגרי הגז שהתגלו מול חופי ישראל, מהלך שדורש שינוי חקיקה", אמר.
אין כסף בקופה? הצרכן ישלם
רון טל התייחס למצבה הפיננסי של חברת החשמל ואמר שהגיוסים האחרונים שיפרו את תזרים המזומנים של החברה והעמידו אותו על 2.575 מיליארד שקל, זאת לפני השלמת הגיוס המתוכנן לסוף השנה בשווי של שני מיליארד שקל בערבות מדינה. לטענת חברת החשמל עד סוף השנה תשלם חברת החשמל חובות לספקים מה שיותיר את יתרת המזומנים על כמיליארד שקל. "אנחנו פחות חיים מהיד אל הפה. בתחילת שנה הבאה אנחנו צריכים להחזיר כמיליארד שקל, והגיוס הקרוב יגדיל את כרית הביטחון שלנו לשלושה מיליארד", אמר.
יעקב (יאשה) חאין, המשנה למנכ"ל חברת החשמל ויו"ר דירקטוריון חברת הפחם, חשף שבתחילת החודש הופסקה הזרמת הגז ממאגר "ים תטיס" לחברת החשמל למשך שמונה ימים, מה שגרם לה להוצאות חריגות של כ-400 אלף דולר ביום, מה שמחדד את הצורך שבשמירת נתיב ייבוא הפחם שנים קדימה.
חאין התייחס לתעריף החשמל בישראל וטען ש"התייעלות אנרגטית לא כדאית עם תעריף כזה נמוך. העלאת התעריף גם תשפר את מצבה הפיננסי של חברת החשמל וגם תרסן ביקושים. אנשים חייבים להבין שאם חברת החשמל במצב פיננסי לא טוב והיא מגייסת כסף כל הזמן הצרכן משלם, ולבסוף התעריף יעלה מפעולות חירום".
יצוין שבתחילת שנה הבאה אמורה להירשם עלייה של כ-10% בתעריף החשמל, פועל יוצא של שימוש חריג בדלקים יקרים (סולר) במהלך השנה האחרונה. חאין התייחס גם לעלויות מקטע ההולכה ואמר ש"תעריף החיבור הבסיסי בישראל הוא קבוע ומגיע ל-13.9 שקל. בצרפת הוא נע בין 40 ל-240 שקל, תלוי בצרכן. אם המצב היה דומה גם בישראל חברת החשמל הייתה מרוויחה עוד מיליארד שקל רק מהתחום הזה", סיכם.