פעם אחרונה ודי? ועדת הכלכלה האריכה שוב את רישיונות העבודה של חברת החשמל
הוועדה אישרה לשנה נוספת את רישיונות הייצור, ההולכה והאספקה. יו"ר החברה הציג את בדיון את הרפורמה הצפויה שעלותה 6 מיליארד שקל
ועדת הכלכלה האריכה היום (ד') את רישיון העבודה של חברת החשמל עד לתחילת ינואר 2014. מדובר ברישיונות ייצור החשמל, ההולכה שלו ואספקתו לצרכנים, שהן שלוש פעולות הליבה של המונופול הממשלתי.
- ארבעה בנקים ילוו לחברת החשמל 2 מיליארד שקל
- ועדת הכספים אישרה: ערבות מדינה נוספת בסך 2 מיליארד שקל לחברת החשמל
- חברת החשמל דורשת מיליארד שקל מים תטיס
ההארכה הנוכחית היא האחרונה שניתן לבצע באמצעות חתימה על צו, שכן יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כרמל שאמה הכהן דרש מהמדינה להעביר חקיקה בפעם הבאה שיידרש אישור.
חברת החשמל משוועת לרפורמה כיון שמצבה הפיננסי ממשיך להתדרדר: את שלושת הרבעונים הראשונים של 2012 סיימה החברה בהפסד של יותר ממיליארד שקל ועם צבר התחייבויות של כ-72.5 מיליארד שקל.
הארכת רישיונות חברת החשמל התאפשרה לאחר חוות דעת שהעבירה רשות החשמל בנושא, שטענה שהמדינה טרם השלימה את ההערכות לבצע שינוי ארגוני בחברה, ולכן יש להאריך את רישיונות העבודה בעוד כשנה.
חוק משק החשמל משנת 1996 קבע שחברת החשמל תעבור שינוי מבני יסודי כך שניהול המערכת הארצית יצא מידיה לטובת גוף בלתי תלוי, כזה שיוכל לנהל את משק החשמל תוך שילוב יחידות הייצור של חברת החשמל ויחידות ייצור כוח פרטיות. עוד נקבע שחברת החשמל תפוצל לכמה חברות בת. אף על פי שחוק משק החשמל יחגוג עוד שבועיים 17 שנה, המציאות הוכיחה שאף אחת ממשלות ישראל לא קידמה את הנושא, וניהול המערכת נשאר בידי חברת החשמל. התוצאה: חברת החשמל נאלצת מדי שנה לבקש מוועדת הכלכלה לחדש לה את רישיון העבודה.
במהלך הדיון חזר יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל על תיאור הרפורמה ועלותה כפי שעשה אתמול (ג') במסגרת ועידת תחזיות 2013 של "כלכליסט". לדבריו, הרפורמה תעלה לקופת המדינה כ-6 מיליארד שקל, והיא תכלול ביטול של הטבת החשמל לעובדים.