$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הציבור משלם: נתניהו רשם שיא בהוצאות המחיה לעומת קודמיו בתפקיד

הוצאות מעון ראש הממשלה הסתכמו ב־2.46 מיליון שקל ב־2011. זוהי עלייה של 12% לעומת ההוצאות ב־2010, אף שהמדד עלה בתקופה זו ב־2.7% בלבד. הוצאותיו של אהוד ברק, לעומת זאת, בכהונתו כראש ממשלה עמדו על 1.4 מיליון שקל בשנת 2000

תומר אביטל 07:0901.01.13

משלמי המסים שילמו 2.46 מיליון שקל ב־2011 על התחזוקה השוטפת של המעון הרשמי שבו גרים שרה ובנימין נתניהו. את ביתו של הזוג בקיסריה מימן הציבור באותה שנה ב־184 אלף שקל, ועל שירותי האבטחה לביתם השלישי השוכן ברחוב עזה שבירושלים שילם הציבור כ־1.1 מיליון שקל.

 

  • לפירוט ההוצאות המלא של משפחת נתניהו בשנת 2010 - לחצו כאן

 

 

חלק הארי של תקציב מעון ראש הממשלה מכיל את הוצאות המעון הרשמי שברחוב בלפור בירושלים שמורכבות, בין היתר, מניקיון, ביגוד, גינון וקניית מזון. כתוצאה מכך, משפחת נתניהו היא שיאנית הוצאות המחיה בהשוואה לראשי ממשלה קודמים, וב־2011 אף שברה את השיא הקודם שרשמה ב־2010. הסכום נסק ב־12% מ־2010, וזאת אף שמדד המחירים לצרכן עלה רק ב־2.7% באותה תקופה.

 

 

בנוסף לתקציב זה, נתניהו נהנה מתקציב שמיועד לשמירת קשר עם הציבור, הכולל את חשבונות הטלפון והאינטרנט של עוזריו, כיבוד קל וציוד משרדי; תקציב נסיעות לחו"ל; תקציב שירותים רפואיים; תקציב אבטחה; תקציב אירוח אישים ואף תקציב מיוחד לאבטחת ילדי ראש הממשלה. הוצאות לשכת ראש הממשלה ופעילות מקצועית של המשרד ממומנות בנפרד.

 

בשנה שעברה חשף "כלכליסט" כי המעון הוציא על שירותי ניקיון 710 אלף שקל ב־2010. הוצאות נוספות כללו סידורי פרחים בעשרות אלפי שקלים ומזון במהלך חודשי הקיץ הקודם (יולי־ספטמבר) בסכום של כ־90 אלף שקל. הזוג אף רכש ביגוד בתקציב המקסימום שמאפשרת המדינה - כ־50 אלף שקל.

 

משרד ראש הממשלה הטיל איפול על המידע

 

אף שחוק חופש המידע מחייב את משרד ראש הממשלה לחשוף את המידע בנושא השימוש בכספי ציבור, המשרד הערים השנה קשיים רבים ולמעשה דאג להסתיר את רובו.

 

כבר באפריל פנה "כלכליסט" למשרד ראש הממשלה בבקשה לדעת כיצד מממנת המדינה את שלושת בתיו של נתניהו. המידע מצוי כמובן במשרד ראש הממשלה, אך הבקשה עוכבה כארבעה חודשים, המקסימום המותר בחוק, ולאחר מכן עוכבה בארבעה חודשים נוספים בניגוד לחוק. דיווח ההוצאות שנמסר לבסוף לא היה מפורט ולא כלל את פילוח ההוצאות כבעבר.

  

שרה ובנימין נתניהו (ארכיון) שרה ובנימין נתניהו (ארכיון) צילום: עטא עוויסאת

 

על אף האיפול שהטיל משרד ראש הממשלה על המידע, ניתן לראות כי ב־2011 המדינה מימנה כמעט 200 אלף שקל מהוצאות הבית שמחזיקה המשפחה בקיסריה, אך לא ברור אילו צרכים מימנו הכספים.

 

נוכח העדפתו של נתניהו לקיים את פגישותיו דווקא במלונות, מימון שלושת הבתים מעורר תהייה. מתחילת הקדנציה שלו כראש ממשלה קיים נתניהו כמה פגישות במלון דן קיסריה, ובאחת הפעמים אף נשכר חדר לנהגו. פגישות אחרות נערכות במלון המלך דוד בירושלים, דבר שהיה מקובל גם בקרב ראשי ממשלה קודמים.

 

מבקר המדינה החליט שלא לבדוק את הנושא

 

עלות השימוש בחדרי מלון אלו בשעות היום עשויה להגיע ליותר מ־2,000 שקל, גם עבור שעות בודדות. משרד ראש הממשלה סירב בעבר לחשוף את כלל הסכומים ששילמה המדינה לצורכי האירוח של ראש הממשלה חרף פניות חוזרות ונשנות, ואף שמדובר בנתון שאמור להיות גלוי לציבור.

 

בהשוואה לשני העשורים האחרונים ובהתאמה לשינוי במדד המחירים, עולה כי נתניהו מוביל בהוצאות המחיה של ראשי הממשלה עם חשבון של 2.46 מיליון שקל. יצחק רבין הוציא בשלוש שנות כהונתו סכום ממוצע של כ־900 אלף שקל לשנה, אהוד ברק הוציא בשנת 2000 כ־1.4 מיליון שקל ובימיו של אריק שרון הסכום נע סביב 1.2 מיליון שקל לשנה. אולמרט הוציא ב־2007 כ־1.6 מיליון שקל וב־2008 כ־1.8 מיליון שקל. היחיד שהתקרב לסכומים אלו הוא נתניהו בקדנציה הראשונה שלו, כשתקציב המעון עמד על כ־2 מיליון שקל בממוצע לשנה.

 

השנה היקרה ביותר לציבור עד כה מבחינת הוצאות מעון ראש הממשלה היתה 1999 - השנה שבה "חלקו את המעון" ברק ונתניהו. בשנה זו הסתכמו הוצאות המעון ב־2.3 מיליון שקל.

 

בעקבות פניות למשרד מבקר המדינה בשנה שעברה, נשקלה האפשרות לפתוח בבדיקת הוצאות המעון. עם זאת, הסבירו במשרד המבקר כי לבסוף הוחלט שלא לחקור את הנושא.

 

במשרדו של נתניהו הסבירו את הוצאות 2010 בכך שהמעון מארח תדיר אירועים רשמיים ופועל בו משרד במשך רוב שעות היממה. עוד הוסיפו כי בניגוד לראשי הממשלה הקודמים, לנתניהו ולרעייתו שני בנים המתגוררים עמם במעון הרשמי, כך שמספר הנפשות במשק הבית גדול יותר.

 

השנה סירבו להגיב במשרד ראש הממשלה לשאלות בנושא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x