$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

החברה לישראל במשא ומתן לרכישת גז נוזלי מחברת החשמל

תחנת הכוח OPC של החברה לישראל אמורה להתחיל לפעול בפברואר, אך עליה לחכות להזרמת הגז הטבעי ממאגר תמר באפריל. בחברה מעוניינים להפעיל את התחנה במשך תקופת המחסור בעזרת גז נוזלי שיירכש מחברת החשמל

ליאור גוטמן 07:0909.01.13

החברה לישראל מנהלת משא ומתן עם חברת החשמל במטרה לרכוש ממנה גז נוזלי - כך נודע ל"כלכליסט". מדובר במטען גז נוזלי שאותו רכשה חברת החשמל מ־BP עבור תחנות הכוח שלה כתחליף למאגרי הגז המידללים בקידוח ים תטיס.

האונייה שנושאת את מטען הגז הנוזלי כבר נמצאת מול חופי ישראל, והיא אמורה להעביר את מטענה לתחנות הכוח של חברת החשמל בימים הקרובים, לאחר המרת החומר ממצב צבירה של נוזל לגז.

 

האונייה הנושאת את הגז הנוזלי מול חופי ישראל האונייה הנושאת את הגז הנוזלי מול חופי ישראל צילום: יוסי וייס

 

בעוד כחודשיים אמורה החברה לישראל להפעיל את תחנת הכוח הפרטית הגדולה בארץ באמצעות החברה־הבת OPC. לתחנת הכוח אמור להיות הספק של 440 מגה־ואט, שהם כ־3.6% משיא הביקוש שנרשם בקיץ האחרון בישראל, והיא אמורה לפעול בכוח גז טבעי - אולם אין כרגע גז כזה בנמצא בישראל.

 

ספק הגז המקורי של החברה לישראל, EMG המצרית שאיתה נחתמה עסקה עוד בדצמבר 2010, נעלם מהשטח לאחר הפיצוצים בצינור הגז המצרי וחילופי המשטר במדינה.

 

בנובמבר האחרון חתמה החברה לישראל על עסקת רכישת גז טבעי עם שותפות תמר בהיקף של בין 4.1 ל־5 מיליארד דולר לתקופה של 16 שנה עבור שלוש החברות־הבנות שפועלות תחתיה - OPC, בזן וכיל. לפי דיווחי החברה, היקף חוזה הגז עבור OPC לבדה עומד על כ־2.5 מיליארד דולר בעבור רכישת 0.662 מיליארד מ"ק לכל שנת עבודה, או כ־13 מיליון דולר לכל חודש.

 

הבעיה היא ששותפות תמר תחל להזרים גז רק בסוף אפריל, ועד אז עלולה תחנת הכוח OPC לעמוד ללא שימוש אף שבנייתה הושלמה והיא אמורה להתחיל בהרצות מכניות כבר בפברואר.

 

שני הפתרונות שהוצבו בפני החברה היו רכישה של גז מחברת החשמל, או לחלופין שימוש במעט הגז שמועבר לבזן ממאגר הגז המתכלה ים תטיס.

 

אולם ביום חמישי האחרון הודיעה בזן כי היא החלה להפעיל את מתקן זיקוק הדלקים החדש שלה מידן בתפוקה מלאה, מה שאומר ש־OPC לא תוכל להשתמש במעט הגז שמוזרם אליה מים תטיס. כתוצאה מכך, עליה למצוא מקורות אנרגיה אחרים להרצה ראשונית של התחנה, ואולי אף לחודש ההפעלה הראשון.

 

מחיר הגז הנוזלי גבוה פי שלושה ממחיר הגז הטבעי, ובחברה לישראל עוד לא יודעים כמה ממנו יידרש להפעלת תחנת הכוח. עם זאת, עד הגעת הגז מתמר חברת החשמל תפעיל את התחנה כאילו היתה תחנה שלה, ולפיכך עלות ההפעלה שלה, כולל העלויות העודפות על דלקים שייגזרו מהשימוש בגז הנוזלי היקר, יגולגלו לתעריף החשמל הכללי של תושבי ישראל ויושתו למעשה עליהם.

 

בחברה לישראל סירבו להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x