$
סביבה

נחל הקישון ישוקם עד סוף 2015 בעלות של 220 מיליון שקל

החברה שתשקם את הנחל היא ENGLOBE הקנדית. למעשה רוב התקציב לא יגיע מהממשלה אלא מהמפעלים שבסביבת הקישון שתרמו לזיהומו: בתי זיקוק חיפה, חיפה כימיקלים, דשנים וחומרים כימיים וגדות

חן פונדק 11:1215.01.13

שנתיים וחצי אחרי שהוחלט על שיקום נחל הקישון, הוכרזה היום החברה שזכתה במכרז לעבודה זו: ENGLOBE הקנדית שפעולת בצרפת, קנדה, אנגליה וארה"ב.

 

 

עבודות העפר באתר כבר החלו והשנה תחל עבודת טיהור הקרקעית ובסוף 2015 מבטיח המשרד להגנת הסביבה כי יסתיים הפרויקט והקישון יהפוך לנחל נקי ופארק לתושבי חיפה והקריות.

 

הטיפול יהיה על ידי טיפול ביולוגי – ייווצר מעקף לנחל כך שחלק של 300 דונם ייובש ויוקם בו פארק. מדובר בטיפול של 540 אלף קרקע מזוהמת שתוצא מהאדמה. עלות הפרויקט שכוללת הטיפול בקרקע, החפירות, הקמת הפארק ורכישת הקרקע מקיבוץ יגור, עומדת על 220 מיליון שקל.

 

למעשה רוב התקציב לא יגיע מהממשלה אלא מהמפעלים שבסביבת הקישון שתרמו לזיהומו: בתי זיקוק חיפה, חיפה כימיקלים, דשנים וחומרים כימיים וגדות. יחדיו ישלמו המפעלים 120 מיליון שקל לפרויקט, הממשלה תוסיף 60 מיליון שקל, הרשויות המקומיות באזור חיפה 20 מיליון שקל ו-20 מיליון שקל נוספים יגיעו מרשות ניקוז ונחלים קישון.

  

"לא הייתי עושה את האירוע הזה שבוע לפני הבחירות אלא אם כן זה היה אחד הפרויקטים החשובים בכהונתי – ניקוי הקישון. הצלחנו להביא את הפרויקט לנקודה הזמן הזו ובסופו הקישון יהיה נקי ואנשים יוכלו להינות מהמים והפארק בסביבתו", אמר השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. השר הבטיח שישנו תקציב לפרויקט למרות הגירעון. 

 

"שיתוף הפעולה הנהדר מהפרויקט הזה והשקענו שעות בו. אנחנו יודעים שנצליח בו", אמר ד"ר בארי אליס, מנהל הפיתוח

הבינלאומי בחברה הקנדית. שגריר קנדה, פול האנט שנכח גם כן במסיבת עיתונאים הוסיף כי "הפרויקט מראה את יחסינו הבינלאומיים ואני מצה לראות את התקדמותו".

 

עד שנות ה-30 היה הקישון נחל איתן עשיר ביולוגית ותיירותית. תחילה זרמו בו שפכים מבית הזיקוק עוד בתקופת המנדט הבריטי ומשנות ה-60 החלו זרימות של שפכים גולמיים ותעשיתים מחיפה. ב-2000 התפוצץ גודל הזיהום הכולל חומרים רדיואקטיבים עם תביעת 76 צוללני שייטת 13 שחלו בסרטן.

 

קפיצת ראש לקישון לא תהיה מומלצת גם בסיום הפרויקט המדובר, שיאפשר שיט ודיג בנחל אך לא שחייה: "אי אפשר הגיע לרמה של אפס זיהום וגם לא נדרש", ד"ר ישעיהו בראור, סמנכ"ל בכיר למשאבי טבע במשרד להגנת הסביבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x