$
בארץ

מדריך לח"כ החדש

ג'וב חלומות או משרה כפוית טובה? קשה לסרב לתנאים שתקבלו: כ-38 אלף שקל בחודש, משלחות לחו"ל וכיסוי הוצאות. ת"ש נוסף כולל תקציב בן 49 אלף שקל לשמירה על קשר הציבור. ומה יהיה ביום שאחרי?

תומר אביטל 12:2124.01.13

בכנסת ה-19 שנבחרה השבוע יכהנו שיא של 53 ח"כים חדשים. לא משנה אם נבחרת באמצעות דיל מוצלח, לובי משכנע מול חורצי רשימות, או כתיבת טור פופולארי – ברוך הבא למקום בו נחתכות ההחלטות. הכנסת היא מערכת אקולוגית סגורה, אקוואריום פרלמנטרי. מצטופפים בה יחד מלבדכם מאות יועצים, לוביסטים, עיתונאים ויחצ"נים שחוט השני היחיד שמחבר אותם מצופה באמביציה וכוחניות.

 

כמעט כל אדם שהכרתם ותכירו בשנים הקרובות יבקש את חסדיכם בשלב מסוים. תורמים, מאכרים, וחברים ממקום העבודה הקודם יציעו שתעבירו את המכתב ההוא שמתלונן על 'מכרז מכור' בו הפסידו, שתשאלו את פקידי האוצר שאלה מסוימת בוועדה, או רק שתקפצו לסיור קצר בחברה שלהם (ארוחת צהריים משובחת מובטחת).

 

חרף הדעיכה במעמדה של הכנסת, אתם עדיין האנשים הכי חזקים במדינה. כל אירוע – החל בבקשה להוריד את הטמפרטורה במליאה, וכלה בהצעה לשינוי מדיניות המס – יכול להכות גלים, לדבוק בכם עד סוף ימיכם, או לזכות אתכם במחיאות כפיים ברחוב. יושב הספסל האחורי ביותר יכול - בעיתוי נכון ובחבירה לאנשי המפתח הנכונים – לקדם את ההצעה המופרכת ביותר.

 

 

מרכז העצבים החבוט של השלטון חווה תמורות משמעותיות בארבע השנים האחרונות כך שגם הוותיקים מביניכם עשויים למצוא במדריך הזה לח"כ המתחיל שימוש מועיל.

 

תנאי שירות

 

ג'וב חלומות או משרה כפוית טובה? קשה להאמין שרבים מתושבי ישראל יהססו לתנאים שתקבלו:

 

כ-38 אלף שקל בחודש, משלחות לחו"ל וכיסוי הוצאות. החדשים מביניכם ישתכרו כ-5,000 שקל יותר מכפי שקטפו הקולגות שלכם ב-2009. למה? הסידור הקיים לפיו נבחרי הציבור מקבלים תוספת שכר אוטומטית מדי שנה. שכר חברי הכנסת צמוד לעלייה בשכר הממוצע במשק. הוא עולה אם השכר עולה אך לעולם לא יורד.

 

מלבד שתי פגרות לאורך השנה שמסתכמות בארבעה חודשים, יעמוד לרשותכם שבוע עבודה מקוצר. ימי העבודה הקבועים של המשכן הינם ב',ג', וד'- בהם מתכנסת המליאה והוועדות. אם הימים לא מסתדרים – זה בסדר. נוהל הקיזוז יאפשר לכם להיעדר מדיונים תמורת היעדרות ח"כ מהאגף הנגדי.

 

בקדנציה האחרונה הנוהל רווח במיוחד (האופוזיציה האחרונה הייתה יכולה לנצח ב-62 מקרים  אילו הייתה מקפידה על נוכחות מלאה).

 

מנקים את המליאה (ארכיון) מנקים את המליאה (ארכיון) צילום: אלכס קולומויסקי

 

לעיתים אף נעדרו ח"כים מהצבעות סביב חוקים שהם עצמם הגישו. ואם זה לא מספיק, תוכלו להצטרף למשלחות הפרלמנטריות המרובות לחוץ לארץ. רק בשנתיים האחרונות התעופפו כ-80 כאלו ליעדים מגוונים בעולם דוגמת כנס מדיניות בקאן (מאיר שטרית) ופגישה של הוועדה לאנרגיה בברצלונה (אורית זוארץ).

 

מאידך תיאלצו לכהן כחברים ב-5-3 ועדות בו זמנית. אך אל דאגה. הישיבות לרוב דלילות, ומצליף הסיעה יסמס כדי שתגיעו בעיתוי מושלם לשניית ההצבעה. תגיחו, תרימו יד בהתאם למדיניות שנקבעה מראש ללא קשר לחילופי הדברים, ותוכלו לשוב לעניינכם.

 

נציין לשבח למשל את הח"כ החוזר שאול מופז שתחת שלטונה של לבני הצליח להיות נבחר הציבור היחידי ללא תפקיד רשמי שלא היה חבר אפילו בוועדה אחת. כשמונה ליו"ר ועדת חוץ וביטחון מופז התפלא לגלות שהכנסת מתכנסת גם בימי שלישי.

 

מלבד זאת, תוכלו לשכור שני עוזרים פרלמנטריים, ולהחליפם כמו גרביים (מירי – כפיים - רגב החליפה למעלה מ-10  בקדנציה האחרונה).

 

לפטופ. התקציב לבוחר מאשר רכישה של המכשיר לפטופ. התקציב לבוחר מאשר רכישה של המכשיר צילום: ניצן סדן

 

חרף הכתוב בתקנון רובם יסכימו לבצע עבורכם מטלות שלא קשורות ישירות לעבודתכם הפרלמנטרית. כותב שורות אלו שמע עשרות אם לא מאות סיפורי פולקלור בקדנציה הנוכחית ממקור ראשון, לרבות מהעוזר שהסיע את אחד הח"כים לדייט.

 

ת"ש (תנאי שירות) נוסף כולל תקציב בן 49 אלף שקל לשמירה על קשר הציבור (ומאפשר רכישות לפטופים, סלולרים משוכללים ומוצרים אחרים – ולקחתם הביתה בסוף הקדנציה לאחר תשלום ערך המוצר בניכוי פחת), בתוספת 19 אלף שקל לשכירת לשכה חיצונית. הכנסת לא מפקחת על הלשכות ותוכלו בקלות לשכור מקום עבודה בידיוני אצל חבריכם ברחבי הארץ.

 

אגב, בניגוד לח"כים ותיקים תוכלו לחסוך את הוצאות זיווד הלשכה בכנסת. הכנסת ציידה אותן לאחרונה בין היתר במסך שטוח 32 אינטש ומיני בר.

 

מנוטרים 24/7

 

התנאים הושבחו ובד בבד הבקרה. בהמשך למחאה החברתית, בקדנציה האחרונה נוצרו כלבי שמירה חדשים שיינטרו כל הצבעה, דיון, ונוכחות-היעדרות שלכם מהמליאה. ארגונים כמו 'הסדנא לידע ציבורי' הנגישו את המידע האפור באמצעות אתרים ידידותיים ברשת דוגמת 'כנסת פתוחה'. אלו מאפשרים חיתוכים אינטליגנטיים לגבי אפקטיביות הצעדים שלכם בזמן אמת. אם לא תיזהרו, הם יוכיחו שאתם יורים 'הצהרות' חוק לכל עבר רק כדי לזכות בתמונה בעיתון, ולא מלווים מהלך לסופו (תזכרו, רק כ-5% מהצעות החוק המוגשות מאושרות בקדנציה)

 

והלוביסטים. 'העמותה לדמוקרטיה מתקדמת' תדאג לראשונה שכל אחד מכם שיושבע יקבל חוברת מידע בסיסית הכוללת נתונים סטטיסטיים הנוגעים לפעילות השדלנים במשכן. מתוכה: היום פעילים כ-254 לוביסטים, המשרתים כ-940 לקוחות.

 

לוביסטים בכנסת לוביסטים בכנסת צילום: מיקי אלון

 

ב-2009 פעלו 66 לוביסטים בלבד. השתדלנים של החברות הגדולות יהפכו כנראה לבני בית בלשכותיכם, יתחבבו על עוזריכם, וירקמו חיש מהר חברות שתחרוג מגבולות הכנסת. עם זאת, כדאי שתדעו שלפחות במשרד אחד הם מכנים אתכם 'ידיים'. אחרי שתתמקמו ותשובצו בוועדות תגלו גם את השדלנות השחורה: לוביסטים לא רשומים שיבקשו מכם לקדם אינטרס פרטי במסווה של אינטרס ציבורי.

 

חיים קודמים

 

חצי שנה תעמוד לרשותכם לחסל את עסקיכם הקודמים. עם זאת הכנסת היוצאת אישרה את הפרק בתקנון שמאפשר לח"כים לשאת במקביל וללא תגמול פעילות הנושאת אופי ציבורי, לרבות בתפקיד ניהולי. התיקון הסדיר למשל את המשך כהונתו של חיים כץ כמזכיר ארגון ועד עובדי תעשייה אווירית, למרות טענות שחבישת שני הכובעים במקביל עלולים לגרור ניגודי עניינים.

 

ח"כ חיים כץ מהליכוד ח"כ חיים כץ מהליכוד צילום: נועם מושקוביץ'

 

מי שכן יוכלו לעבוד במקביל הם עוזריכם הפרלמנטריים. אלו יוכלו לשרת בד בבד אתכם ולקוחות מסחריים, ואף לחנוך חברות יח"צ משלהם. בעקבות תחקיר "כלכליסט" בנושא, ניסה היועמ"ש איל ינון לשנות את הכללים ולאסור על חבישת הכובעים הנוספים. אולם הח"כים טרפדו לבינתיים את היוזמה.

 

הכנסת האחרונה גם לא ראתה לנכון לחסום פרצות שיאפשרו לכם להמשיך ולנהל עסקים, להריץ תיקי מניות, ולפעול בחוסר שקיפות. תוכלו למשל להחזיק עד 5% ממניותיה של חברה עסקית – אף שתגלו לעיתים תוכניות סודיות שעשויות להשפיע על ערכה.

 

ההשקעות שלכם – בניגוד לנהוג בארה"ב - לא שקופות, וכאשר "כלכליסט" ביקש מהח"כים בכנסת היוצאת לחשוף אותן רובם סירבו. מעבר לכך, התורמים יוכלו להמשיך ולשמן את חשבונות הפריימריז – גם לאורך כהונתכם, ואף לאחר שתתמקמו במשבצות מפתח.

 

מחדלי שקיפות נוספים יתרמו לכך שהפרוטוקולים לא יכללו את ההצבעות שלכם בוועדות - אף שדווקא בהן מוזרקים עיקר השינויים בהצעות החוק ובצווים. גם הצהרות ההון שתגישו יישארו במהלך הקדנציה באפילת הכספת של מבקר המדינה.

 

היום שאחרי

 

גם חשבון הפנסיה שלכם יתעבה: יופרשו מדי חודש לקרן הפנסיה 5% משכרכם, כאשר הכנסת תשלים 13.3% נוספים. אלא שבניגוד לציבור, תהיו זכאים לייעוץ פנסיוני חד־פעמי על חשבון הכנסת, עד לגובה של 600 שקל. בנוסף, תוכלו לפתוח קרן השתלמות על חשבון הכנסת, הטבה שלא מוענקת לכלל העובדים במשק.

 

דליה איציק. פרשה דליה איציק. פרשה צילום: עטא עוויסאת

 

ואל תשכחו להעניק כמה צ'פחות פרלמנטריות על הדרך ולא לפתוח חזיתות מיותרות. כפי שבטח שמעתם, לא מעט מהח"כים לשעבר מתברגים ומתעשרים לאחר שנחטפו לחברות ענק כגון החברה לישראל וקבוצת לבנת (אלי גולדשמידט

ואהוד אולמרט). דלת מסתובבת פופולארית אחרת תנתב אתכם לעסקי הלובי הרווחיים בהם מככבים היום בין היתר אפי הושעיה ורפי אלול. עם זאת, כדי לכהן כשדלן עליכם יהיה להמתין שנת צינון.

 

לא קיבלתם הצעות מפתות ואתם מסרבים לחזור לשוק העבודה כאדם מן השורה? אל דאגה. עמותת הח"כלים (חברי כנסת לשעבר) תאמץ אתכם לחיקה. העמותה מפעילה במשכן חדר מרווח ומצויד היטב באביזרים משרדיים, עיתונים יומיים וכיבוד קל.

 

פה ושם היא גם נלחמת למען תנאיכם. מלבד הטבות קיימות לאלו מביניכם שישובו לאזרחות כמו מענק הסתגלות שמן (משכורת לכל שנה), נסיעות חינם בתחבורה ציבורית, טלפון ועיתון, העמותה עובדת קשה לקיבוע שורת בונוסים דוגמת התקנת דלקנים ביום שאחרי, ואף הקמת קרן עזרה הדדית לחכ"לים במצוקה.

 

ואולי, והלוואי, תצליחו להתעלות מעבר למנעמי התפקיד, ולהיכנע רק ללחצים מסוג אחד - של הציבור ששלח אתכם לשם. אם תפתיעו, המדריך בקדנציה הבאה יוכל להתמקד בהיבטים שיישמעו לוותיקים מביניכם נועזים ואפילו תלושים: איך לשנות את המדינה, למשל.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x