רוצים לדעת כמה מרוויחה העובדת שיושבת לידכם?
טרנד חדש בארה"ב: העובדים נחשפים לפרטים שנחשבו סודיים, כמו שכר הקולגות וחוות הדעת עליהם. בקרוב בישראל?
המצדדים במודל זה טוענים שגישת השיתוף, הרווחת בעיקר בסטארטאפים, יוצרת אמון בין העובדים, תורמת למוטיבציה הכללית ומאפשרת להם לראות כיצד עבודתם משפיעה על הארגון כולו.
למשל העובדים בחברת SumAll המבצעת מחקרי שוק יכולים להיכנס לתיקיות משותפות במחשב ולראות נתונים כמו הסכמים עם משקיעים, ביצועים פיננסיים של החברה, חוות דעת על עובדים, החלטות הנוגעות להעסקתם של עובדים ונתוני שכר של הקולגות שלהם, כולל מניות ובונוסים.
דיין אטקינסון, מנכ"ל SumAll, מסביר שהחברה הוקמה כחברה פתוחה וטוען שאנשים עובדים טוב יותר כאשר לא קיימת אי-ודאות סביב נושא המשכורת, וכאשר הם מבינים את האופן שבו עבודתם תורמת לקבוצה כולה. כאשר עובד חש שמשכורתו אינה משקפת את מאמציו ביחס לעמיתיו, הוא מוזמן להעלות את הנושא בחופשיות.
באווירת העבודה השוררת כיום נותר מעט מקום לפרטיות. ככל שהעבודה הופכת לשיתופית יותר בין העובדים, כך גם הנטייה לפתיחות הולכת וגוברת, אפילו בקרב עובדים בחברות גדולות. למעשה, לחברות כבר אין ברירה אלא להתנהל בשקיפות הולכת וגוברת, טוען אד לאולר, ראש המרכז לניהול ארגוני אפקטיבי באוניברסיטת דרום קליפורניה.
עם זאת, ניהול פתוח מסוג זה עלול להיות כרוך בעלויות גבוהות ובבזבוז זמן יקר: אם עובד מרוויח משכורת שונה מהשווים לו בהירארכיה הארגונית, על הארגון להיות מוכן להשוות את משכורות העובדים האחרים או לחלופין להסביר לעובדים את הסיבות לאי השוויון. בנוסף, על ההנהלה ללמד את העובדים כיצד לקרוא את הדו"חות הפיננסיים והביצועיים של החברה.
כמו כן, בשל העובדה שהעובדים חשופים למידע שעל פי רוב חסוי, הם עלולים להכביד על תהליך קבלת ההחלטות של ההנהלה.
בחברת Tenmast Software יש לעובדים גישה לנתונים הפיננסיים של החברה והם משתתפים בפגישות לתכנון האסטרטגי שעורכת ההנהלה אחת לחודש. הידע שרכשו העובדים השתלם כאשר רכשו את החברה, וכך גברה מעורבותם בניהול החברה עוד יותר.
אחת מעובדות החברה, אנג'לה לי, אמרה: "אני יודעת היכן אנו עומדים, אני יודעת כמה החברה מרוויחה ואני יודעת כיצד זה הולך להשפיע על הבונוס שאקבל בסוף השנה".
מודל זה מתאים לאלו המסוגלים לקבל ביקורת בפומבי. חלק מהעובדים מרגישים נבוכים כאשר ביצועיהם גלויים לכל, וכך דרושה סביבת עבודה תומכת וחיובית השמה דגש על עזרה וקידום הדדי על מנת שמודל השקיפות יעבוד.
כמה חברות שניסו להחיל פתיחות ושיתוף מידע בתקווה שהיוזמה תאפשר לעובדים להבין את התמונה הרחבה יותר ותטפח תחושת הוגנות, גילו במקום זאת שהדבר גרם לקשיים שונים: מועמדים לעבודה בחברה ראו את נתוני המשכורת כמשכורת תחילית והתמקחו על תשלום החורג ממשכורות העובדים, והחברה הבינה שלא תוכל לשכור מועמדים מצטיינים מבלי להעלות את משכורותיהם של שאר העובדים, ונאלצה לבטל את היוזמה.