האבטלה מתמקמת ברחוב הפלסטיני
מספר המובטלים ברשות גואה, וראש הממשלה פיאד מתקשה למצוא תשובות לזעם המתפרץ של הצעירים
האבטלה גבוהה במיוחד בקרב צעירים, בני 15 עד 24, ויותר מכל בקרב בוגרי המוסדות להשכלה גבוהה (כשליש ממספר המובטלים). כשחמישית מכוח העבודה בגדה הם צעירים שמסתובבים ברחובות. זהו חומר נפץ חברתי ופוליטי, והדבר אכן מורגש ברחובות הערים הערביות.
אין עתיד לצעירי המולדת
רחובות שכם הם דוגמה לכך. בשבוע שעבר היתה בעיר שביתת מורים. המורים עומדים בראש המתלוננים שהשכר הזעום שהם מקבלים - פחות מ־3,000 שקל בממוצע - לא מגיע בזמן, ושכבר חודשים לא משלמים להם הוצאות, ולא מעבירים לקרנות את כספי הפנסיה שמורידים משכרם. בצד המורים שהפגינו, הסתובבו במרכז שכם אלפי צעירים מובטלים.
ראש הממשלה סלאם פיאד הופיע בפני סטודנטים באוניברסיטת אל־נג'אח לפני כחודש והותקף מילולית. הסטודנטים דרשו ממנו להתפטר מכיוון שלא הצליח לבנות תשתית של כלכלה יציבה. אחד הדוברים אמר שהוא ימצא כל דרך לעזוב את המולדת הפלסטינית, שמנהיגיה מושחתים. שני סיפר על המאמצים שעשתה משפחתו לממן את לימודיו באוניברסיטה, ועכשיו אין לו שום סיכוי למצוא עבודה מתאימה. מה שנשאר לו זה לחפש עבודה כפועל בניין בישראל. פיאד ענה את התשובות המוכרות: יש משבר עולמי, הדיכוי הישראלי מכביד, מדינות העולם לא עומדות בהתחייבויות וכד'.
חבורות צעירים חמושים ברחובות
על פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה הפלסטינית, השכר היומי הממוצע בגדה עומד על 87 שקל, ואילו העובדים בישראל משתכרים כמעט כפול - 167 שקל ביום. מספר העובדים הפלסטינים בישראל ובהתנחלויות מגיע לבערך 80 אלף (אין דיווחים מדויקים). אליהם יש להוסיף (על פי הפלסטינים) עוד כ־25 אלף עובדים ללא רישיון בישראל (שב"חים).
אחת הסיבות לעלייה באבטלה היא המשבר הכספי של הממשלה הפלסטינית. כ־16% מהמועסקים בגדה ובעזה הם עובדי ממשלה, וכאשר הם לא מקבלים שכר באופן מסודר, וכשהממשלה לא מצליחה לשלם את חובותיה לספקים - חלים שיבושים בכל המשק, והסדר הציבורי מתערער. עוד תופעה שחזרה לגדה, במיוחד במוקדי העוני, היא חבורות הצעירים החמושים שעוסקים באיומים ובסחיטה. בינתיים מנגנוני הביטחון הפלסטיניים מצליחים להתמודד איתם.
על פי תחזיות ענף הכלכלה במינהל האזרחי הישראלי, עלול המצב הכלכלי של הפלסטינים להידרדר עוד ב־2013. התרומות הבינלאומיות יירדו, הסיוע ממדינות ערב ידשדש, והאבטלה תגדל. אולם יש גם תרחיש חיובי. אם ייפתח אופק מדיני (בעקבות ביקור אובמה, והממשלה החדשה בישראל) ובשטחים תיווצר אווירה אופטימית - קיים גם סיכוי לצמיחה.