$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

לא מחכים למו"מ הקואליציוני: בממשלה שוקדים על גיבוש אסטרטגיה כלכלית

המצגת תכלול סוגיות כלכליות כבדות משקל, אותן השרים יתבקשו לתעדף. מדובר בחידוש: הממשלות עד כה נהגו להגיב למשברים שהתלקחו

תומר אביטל 11:4312.02.13

השרים הנכנסים יערכו סבב ישיבות לגיבוש אסטרטגיה כלכלית לקדנציה הבאה. ל"כלכליסט" נודע כי במשרדי רה"מ והאוצר לא ממתינים לתוצאות המו"מ הקואליציוני וכבר שוקדים על גיבוש מצגת שתכלול סוגיות כלכליות כבדות משקל אותן השרים הנכנסים יתבקשו לתעדף. על המהלך – שנמצא בשלב בוסרי ביותר - מנצחים ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל ומנכ"ל האוצר דורון כהן.

המחשבה מאחורי ההחלטה הינה סימון סוגיות עומק מבעוד מועד כדי להספיק את השלמת הטיפול בהם ב-4 השנים הקרובות, ולהיערכות להסרת מכשולים ליישום פתרונות. הנושא העיקרי שנמצאים על השולחן: הזדקנות האוכלוסיה והצורך ברפורמה בשוק העבודה הפנסיה והבריאות.

 

ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל. מנצח על המהלך ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל. מנצח על המהלך צילום: עומר מסינגר

 

עוד נודע ל"כלכליסט", כי לפני כחודש התכנסו סמנכ"לי המשרדים כדי לבנות את הפורום האסטרטגי שיטפל בנושא. השבוע יתכנס הפורום שוב כדי לזהות את הסוגיות הראשיות ולגבש את הנושאים הסופיים. תוך כשלושה שבועות אמור הפורום לגבש מסמך שמסכם את הסוגיות הבוערות, ולקיים הערכת מצב לדרג הפוליטי הבכיר ביותר כדי שיוכל לתעדף את סוגיות הדגל.

 

מקורב לנושא הסביר כי "יקבעו מטרות- סוגיות אסטרטגיות לקדנציה – לאו דווקא כאלו שעולות בתקציב ובחוק ההסדרים. אנחנו מנסים לחשוב לטווח הרחוק. אולי העלאת גיל הפרישה לנשים, למשל, הייתה מתקבלת ביתר קלות בקדנציה שעברה אם היינו מתכוננים מספיק זמן מראשו ועשים הסברה מתאימה".  

 

מדובר בחידוש. הממשלות עד כה נהגו להגיב אד-הוק למשברים שהתלקחו לאורך הקדנציה. בשנים האחרונות הממשלה שיחקה לרוב במגרש ההגנה, ורק לאחר שהציבור והתקשורת הציפו למעלה בעיות כגון יוקר המחיה והריכוזיות במשק, ניאותו השרים למנות ועדה לנושא. 

 

ההיערכות המקדימה היא חלק מהרפורמה בהליכי גיבוש האסטרטגיה כלכלית-חברתית ארוכת-טווח שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט" ואושרה בנובמבר על ידי הממשלה. בין היתר הוחלט כי בממשלה הבאה יוקם צוות שרים לאסטרטגיה כלכלית בראשות ראש הממשלה. מלבד צוות השרים, שישמש כ"מטבחון כלכלי", יוקמו צוותים מקצועיים של בכירי המשרדים עבור תהליך התכנון והביצוע של הרפורמות ארוכות הטווח.

 

הצוות הבינמשרדי שעיצב את הרפורמה המדוברת ערך מחקר מקיף ומצא כי ככל שהטיפול בבעיה מתחיל בשלב מוקדם יותר, מספר השחקנים איתם צריך להגיע להסכמות קטן יותר, והסיכוי ליישום הפתרונות גדל.

 

בפועל, הממשלות לאורך השנים הרבו לטפל בבעיות רק לאחר שהתפרצו, דוגמת מחירי מוצרי החלב. המאבקים העזים, טען הצוות, ממסמסים את הדוחות שמנפיקות הוועדות. "טיפול מראש יעיל וזול יותר", הסביר גורם בממשלה, "למשל הזניחו שנים את הטיפול בבדואים - וזה התנפח. טוב שהפסיקו לעצום עיניים אבל עדיין הבעיה הוצפה מאוחר מדי, והפיתרון הפך למורכב ויקר".

 

שר האוצר יובל שטייניץ ומנכ"ל משרד האוצר דורון כהן שר האוצר יובל שטייניץ ומנכ"ל משרד האוצר דורון כהן צילום: אוראל כהן

 

מהלך זה, אם כן, הוא יישום ממצאי הצוות לפיהן התקופה הבראשיתית של הממשלה היא שעת כושר להעביר החלטות כלכליות מורכבות עם סבירות גבוהה להצלחה.

 

כדי שלא להותיר את ההמלצות על הנייר, מגבשים כאמור מצגת של הנושאים הכלכליים החשובים בהם ניתן להתמקד, בצירוף ניתוחים כלכליים. הדרג הפוליטי הוא זה שיקבע תוכניות אסטרטגיות מרכזיות וסמנכ"לי התכנון והאסטרטגיה במשרדי הממשלה יעבדו יחד עם מנכ"לי משרדי רה"מ והאוצר וראש אגף תקציבים ליישם את התכניות.

 

לאחר השבעת הממשלה, תוצג לשרים הערכת מצב חברתית כוללת וכן הם יתבקשו להכריע לגבי התמקדות וגיבוש פתרונות בנושא של הזדקנות אוכלוסיה, ובתוכו ככל הנראה ניסיון חוזר להעלאת גיל הפרישה של גברים ונשים (האחרון - ניסיון שכשל בקדנציה האחרונה). סוגיה נוספת שתעלה בישיבה הינה הצורך להתאים את שוק העבודה לסיטואציה שנוצרה לפיה אנשים צריכים לעבוד יותר. יסומנו גם הנושאים של חיסכון פנסיוני של הפרט, והצעות לרפורמות כוללות בתחום הבריאות ושוק העבודה.

 

סמנכ"לי התכנון, לצד אנשי האוצר ורה"מ מכינים בימים אלו את הסוגיות, לרבות המשמעויות של כל החלטה, והשוואות לנעשה במערב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x