$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מנסים לתכנן לטווח ארוך: הממשלה תקים "מטבחון כלכלי"

במטבחון ישבו רה"מ, שר האוצר ושרים נוספים עם זיקה כלכלית; מדובר בחלק מהניסיון של הממשלה לתכנן את המדיניות הכלכלית לטווח של 15 שנה קדימה; בנוסף, יוקמו שלושה גופים שיתמכו במהלך

תומר אביטל 14:0013.10.12
הממשלה צפויה להקים "מטבחון כלכלי" שיכריע בסוגיות אסטרטגיות ארוכות טווח. כן יוקמו שלושה גופים שיתמכו במהלך וינסו לחזות את משברים והזדמנויות העתידיים.

 

 

 

בעידודו של רה"מ בנימין נתניהו השיקו לפני כשנתיים ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל ומנכ"ל האוצר דאז חיים שני הליך לבניית תכנית כלכלית "שתסתכל 15 שנה קדימה". הוועדה הבינמשרדית שהוקמה לצורך כך אף שכרה, במהלך מעורר מחלוקת, את שירותי חברות הייעוץ ראנד ושלדור.

 

"השיטה לא מזמינה עשייה"

 

הוועדה בחנה את הנעשה בעולם וחיפשה דרך להתגבר על אחד החסרונות המהותיים של הדמוקרטיה הישראלית: הסתכלות קצרת רואי של פוליטיקאים שצריכים להיבחר כל פעם מחדש. אחד מחברי הוועדה טען כי "השיטה לא מזמינה עשייה. האחד נוטע עץ ורק הנכד אוכל את הפירות - אז אין הרבה עצים".

 

 

 

קנדל והצוות גם סקרו את תולדות הוועדות הישראליות כדי להבין כיצד למקסם את אחוזי ההצלחה שלהן. המסקנות: ככל שהטיפול בבעיה מתחיל בשלב מוקדם יותר, מספר השחקנים איתם צריך להגיע להסכמות קטן יותר, והסיכוי להצלחה גדל.

בפועל, הממשלות לאורך השנים הרבו לטפל בבעיות רק לאחר שהתפרצו, דוגמת מחירי מוצרי החלב. המאבקים העזים, טוענים בממשלה, ממסמסים את הדוחות שמנפיקות הוועדות. "טיפול מראש יעיל וזול יותר", מסביר חבר בוועדה, "למשל הזניחו שנים את הטיפול בבדואים - וזה התנפח. טוב שהפסיקו לעצום עיניים אבל עדיין הבעיה הוצפה מאוחר מדי, והפיתרון הפך למורכב ויקר". המחקר הישראלי עוד מצא כי להחלטות שמתקבלות בתחילת הקדנציה סיכוי טוב יותר להצליח.

 

 

מחירי החלב - דוגמה לבעייה שטופלה רק לאחר התפרצותה מחירי החלב - דוגמה לבעייה שטופלה רק לאחר התפרצותה צילום: אריאל בשור

 

הניתוחים, בתוספת עצות שחילקו בכירים במגזר הציבורי בדימוס ובהווה לחברי הוועדה, הביאו את קנדל ומחליפו של שני, דורון כהן, לשנות כיוון. השניים הכריעו שלא יסתפקו בכתיבת חוברת-אסטרטגיה אלא יבצעו תמורה במבנה מנגנוני קבלת ההחלטות הכלכליות.

 

ארבעה פורומים חדשים

 

ל"כלכליסט" נודע כי הוועדה תמליץ לבנות ארבעה מנגנונים חדשים במטרה לתחזק את הראייה האסטרטגית לטווח הארוך של ישראל.

 

העיקרי שביניהם הוא "מטבחון כלכלי" בראשות ראש הממשלה המכהן. יחד עם שר האוצר, השניים ימנו למטבחון שרים נוספים "בעלי חזון". בפורום זה ישמע הדרג הפוליטי סקירות אסטרטגיות, ויוכל ליזום בעצמו הליכים משמעותיים.

 

פורום שני יאגד את סמנכ"לי תכנון ואסטרטגיה במשרדי הממשלה. הפורום ידון בסוגיות אסטרטגיות מתוך ניסיונם בשטח, במטרה להציף אותן ל"מטבחון". "לקח לנו זמן להבין שיש המון ידע במשרדים", הסביר בכיר בוועדה, "אנחנו רוצים לתרגם אותו למדיניות. הפורום הוא המקום לעשות את זה".

 

יחידה חדשה שתוקם ברה"מ תכין את עבודת המטה של שני הפורומים. ביחידה, אותה צפויים לאייש כעשרה מומחים אינטר-דיסיפלנאריים, ינסו אף לחזות בעיות מראש, ולחשוב מחוץ לקופסה כדי לזהות משברים והזדמנויות עתידיים. היחידה תיזום, בין היתר, מחקרי רוחב ותשתמש בשיטות חדשניות, דוגמת השאלת עובדי מדינה מהשטח לתקופת התייעצות, כדי לספק למטבחון ולפורום הסמנכ"לים זוויות ראייה נוספות. אנשיה יתבקשו לחשוב 15-5 שנה קדימה, ויוכפפו לראש המועצה הלאומית לכלכלה.

 

 

ישוב בפזורה הבדואי בנגב. הזנחה הולכת וגוברת ישוב בפזורה הבדואי בנגב. הזנחה הולכת וגוברת צילום: חיים הורנשטיין

 

הפורום האחרון שייוסד יורכב מבכירי משרדי רה"מ והאוצר. המוסד יהיה אחראי להניע את גלגלי היוזמות השונות שזכו לאישור.

 

באחד מהדיונים של הוועדה התבטא מנכ"ל האוצר כהן כי מדובר בבנייה של מוסדות ותהליכים של תכנון אסטרטגי. לדבריו , "ברגע שיש מוסדות ותהליכים, ושקבענו שרה"מ מוביל, ושיש שיתוף משרדי - תהיה תכנית אסטרטגית. נתמקד בנושאים ארוכי טווח, וכאלו שהם חוצי משרדים. היום לא מתמודדים עם תחום אחריות כשמדברים על תופעה שצריך להיערך אליה וכוללת בעיות רב מימדיות - כמו הזדקנות האוכלוסייה". כהן טען בפני הנוכחים כי אין בהחלטה נגיסה בעוצמת האוצר. כהן הוסיף כי "השירות הציבורי יפעל כל הזמן סביב הסוגיות, ויציג את הנושאים בראשית כל קדנציה לפני הממשלה החדשה".

 

לשאלה האם היוזמה עלולה למצוא את סופה כחוברת מעלת אבק, הכריז חבר ועדה כי "הצלחנו להשיג הסכמה מצד כל השחקנים הרלוונטיים. זה נכון שיש המון חוברות אבל הפעם נקים מנגנון שיידע איך לעכל אותן".

 

רוב המהלך לא דורש החלטות ממשלה, אלא ארגון פנים ממשלתי מחדש. לכן המהלך עשוי לצאת לפועל כבר בחודשים הקרובים, ללא קשר לבחירות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x