$
בארץ

נחשף בכלכליסט

מבקר המדינה עשוי להמליץ על עצירת תכנון תקציב דו-שנתי נוסף

משרד המבקר הודיע כ יבדוק אם הופקו לקחים מהמחדלים שנוצרו בעקבות המודל התקציבי הנוכחי, בהם הגירעון שהתגלה

תומר אביטל 11:5818.02.13

מבקר המדינה יוסף שפירא עשוי להמליץ על עצירת תכנון תקציב דו-שנתי נוסף. הבוקר (ב') הודיע משרד המבקר בצורה רשמית כי "יערוך בדיקה על הפקת הלקחים בגיבוש ההמלצות במשרד האוצר ועל פי הצורך בגופים אחרים - זאת בעקבות תקציב המדינה הדו-שנתי שהונהג בשנים אחרונות בישראל".

עוד צוין בהודעה כי "משרד המבקר קיבל בעת האחרונה פניות בנושא זה מח"כ אראל מרגלית ומגורמים נוספים לקראת הכנת התקציב. הפניות שהגיעו עוסקות בין השאר בתקציב הדו-שנתי ובגירעון שהתגלה בתקציב המדינה".

 

במשרד יבדקו אם הממשלה הפיקה לקחים בעקבות המחדלים הרבים שהתעוררו בעקבות הנהגת תקציב דו-שנתי בשנים 2012-2011, ובהם חוסר התאמה בין הציפיות להכנסות להכנסות בפועל.

 

שטייניץ. רואה בהנהגת התקציב הדו־שנתי את גולת הכותרת של כהונתו שטייניץ. רואה בהנהגת התקציב הדו־שנתי את גולת הכותרת של כהונתו צילום: עטא עוויסאת

 

כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט", החלה המחלקה הכלכלית במשרד מבקר המדינה בבדיקה מעמיקה של שימוש במודל התקציב הדו־שנתי. זאת לאור כוונת הממשלה ליישם תקציב דו־שנתי בשנתיים הקרובות למרות הביקורת שנמתחה על המודל.

 

כאמור, אחת הפניות למבקר נעשתה בסוף שבוע שעבר  עלי ידי ח"כ אראל מרגלית (עבודה), שביקש להורות לאוצר לסגת

ח"כ אראל מרגלית ח"כ אראל מרגלית צילום: JVP

לאלתר מהכנת תקציב מדינה דו־שנתי לשנים 2013–2014, ולחזור למתכונת של תקציב שנתי ל־2013 בלבד.

 

מרגלית הזכיר כי התקציב הדו־שנתי הונהג ב־2009 כניסוי בעקבות מצב חירום כלכלי עולמי ורצון לשמור על יציבותה הפוליטית של הממשלה. "הניסוי בכלכלת ישראל שבו נהגה הממשלה להתהדר נחל כישלון חרוץ", כתב מרגלית והוסיף כי כל התחזיות שגיבש האוצר בעת גיבוש התקציב ל־2010–2012 התנפצו.

 

ביוני אשתקד אף פרסמה מחלקת המחקר של הכנסת דו"ח שלפיו הבעיה העיקרית באישור תקציב דו־שנתי היא חוסר התאמתו לשינויים בסביבה הכלכלית העולמית והמקומית. החיסרון בא לידי ביטוי בקושי לחזות בעת הכנת התקציב את הנתונים המאקרו־כלכליים בשנה השנייה שלו, כלומר לנבא את הנתונים שנה וחצי לפני תחילת שנת התקציב השנייה. הדו"ח מדגיש כי הכנת תקציב דו־שנתי המבוסס על הנחות מאקרו־כלכליות הנקבעות תקופה ארוכה מראש עשויה להביא למדיניות תקציבית לא יעילה. במדינות שבהן יושם תקציב כפול, נכתב בדו"ח, נעשה הדבר בעקבות משבר פוליטי ולא מתוך צידוק כלכלי.

 

למרות כל זאת סגן שר האוצר איציק כהן (ש"ס) הכריז בשבוע שעבר כי "יש היגיון בתקציב דו-שנתי כי הוא נותן אופק חיזוי ואופק תכנוני למשרדי הממשלה. אנו נמצאים כבר בתוך 2013 ולכן תקציב כזה הוא הגיוני". בנוסף גורמים בממשלה מברכים על מודל התקציב הדו־שנתי. לדבריהם, המודל פינה אלפי שעות עבודה ב־2012 ואפשר לפקידים ולשרים להתעסק בסוגיות עומק במקום לכלות מחצית מהשנה בדיוני תקציב. שר האוצר יובל שטייניץ רואה בהנהגת התקציב הדו־שנתי את גולת הכותרת של כהונתו.

 

שפירא יצטרך לפעול במהירות רבה אם באמת יחליט למתוח ביקורת על הנהגת תקציב כפול כיוון שבמשרד האוצר כבר עובדים על גיבוש התקציב הדו־שנתי ל־2013–2014. קריאה של המבקר לא ליישם תקציב דו־שנתי נוסף לא תחייב את הממשלה לפעול על פיה, אולם תספק רוח גבית לאופוזיציה ולארגונים חברתיים שמסתייגים מהמהלך שמחליש לדבריהם את הכנסת ואת יכולת הפיקוח על עבודת הממשלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x