ח"כ ברוורמן המתנגד למכירת כיל: "יימשכו משכורות אדירות והעובדים יפוטרו"
בשעה זו נערך בכנסת כנס חירום למניעת מכירת כיל לחברת פוטאש הקנדית. ח"כ מאיר כהן: "מדינה לא מוכרת את נכסיה, מדובר בטעות חמורה שעלולה למוטט את הנגב ולפגוע קשות בתושבי הדרום"
"יימשכו משכורות אדירות למעלה והבסיס - העובדים - יפוטרו. חייבים להבהיר שמשאבי הטבע שייכים לאזרחי ישראל", כך הכריז הבוקר ח"כ אבישי ברוורמן המתנגד למכירת כיל.
- פוטאש מקפיאה את ניסיונה לרכוש את כיל בשל "אירועים פוליטיים"
- האוצר על המו"מ: "לא נאפשר סיכון האינטרס של ישראל"
- החשבת הכללית מתנגדת למיזוג כיל־פוטאש
בשעה זו נערך בכנסת "כנס חירום למניעת מכירת כיל לחברת 'פוטאש' הקנדית". את הכנס יזמו ח"כים מסיעות שונות כשברקע הכוונה של רה"מ בנימין נתניהו לאפשר את מכירת כיל לענקית הדשנים הקנדית "פוטאש", אף שכיל מעסיקה מעל ל-5,000 עובדים בנגב, ואחראית לייצור של כ-20% מכלל התמ"ג בנגב, לדברי הח"כים. נזכיר שאתמול הודיעה פוטאש שהיא מקפיאה את הצעת הרכש עד להרכבת ממשלה חדשה.
בכנס נכחו שלושה לוביסטים מטעם 'כיל', 'החברה לישראל' ו'אדם, טבע ודין'.
ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), יוזם הכינוס, הצהיר כי "מדינה לא מוכרת את נכסיה, מדובר בטעות חמורה שעלולה למוטט את הנגב ולפגוע קשות בתושבי הדרום". במהלך הכינוס הסתייגו ח"כים נוספים מהמהלך. עמרם מצנע ציין כי "יש חזית אחידה של אופוזיציה וקואליציה וצריך ליצור חזית משולבת של כולם למנוע את המכירה. אסור להירדם בשמירה. לפעמים גם במאבקים צודקים נגנבים הסוסים. ההשהיה (של המכירה - ת.א) היא רק זמנית".
מיקי רוזנטל הוסיף, כי "היה ניסיון לקנות את פוטאש עצמה בחודשים האחרונים וממשלת קנדה סירבה לחברה הרוסית. היא אמרה שלא ייגעו במשאבי הטבע. הניסיון לחבר אותם הגיוני מבחינה כלכלית, אבל אנחנו מדברים על בני אדם. ברור שבנגב יהיו אלפי מובטלים חרף אלפי הבטחות".
יו"ר מועצת עובדי ים המלח ארמונד לנקרי אמר כי "רמזו לנו למעלה שאם ניכנס למו"מ נהנה מזה. אנו לא מוכנים כי תהיה פגיעה בנגב ואבטלה. ב-2008 פוטאש הייתה במשבר ופיטרה 1,000 עובדים. באיזה סדר עדיפויות נהיה? אני מבקש הצעת חוק שאוסרת על מכירת משאבי טבע".
איילת שקד (הבית היהודי) אמרה "אני קפיטלסטית ובדרך כלל מסכימה עם המדיניות של נתניהו. אך כאן זה מהלך של חלם. אנחנו צריכים לזמן את ראש הממשלה ולשמוע איך הוא מצדיק את זה".
ח"כ אבי וורצמן (הבית היהודי) הוסיף "אני תושב באר שבע והמפעלים האלו מחזיקים את הנגב. אני מכיר אישית מאות אנשים שאלמלא המפעלים היו עוברים לגור במקומות אחרים. זה חוצה מפלגות - ראשי עירית דימונה ובאר שבע הופיעו לפני הסיעה שלנו ואנו מתנגדים למכירה בצורה חד משמעית".
ח"כ דב חנין הציע לכנס את המליאה כדי שתקבל החלטה לאסור על המכירה - עוד לפני השבעת הממשלה.
בהמשך הכריז סגן שר האוצר איציק כהן כי "נכון לרגע זה, לא הוגשה בקשה רשמית לממשלת ישראל על ידי פוטאש לרכישת כיל". בתגובה לשאילתה של ח"כ מאיר כהן, הוסיף כי "לטעמי המדינה לא צריכה למכור משאבי טבע במיוחד בנגב ואתה יכול להיות רגוע. נכון למועד זה לא הוגשה בקשה רשמית. קראתי בעיתון כמוכם על מגעים לא רשמיים. אם תגיע בקשה רשמית היא תבחן על ידי גורמים מקצועיים רלוונטיים והשרים". לדבריו, "בכל מקרה יתחשבו בעניינים החיוניים של ישראל".
במענה לשאלה של איילת שקד, כהן הבטיח לבדוק את היקף התמלוגים שכיל שילמה למדינה עד כה.
מכיל נמסר בתגבה: "ככל שמתקיים דיאלוג בנושא המיזוג בין החברות, הרי שהוא מתקיים בין ממשלת ישראל לבין חברת פוטאש; פוטאש לא פנתה אל כיל וכיל אינה מקיימת מו"מ בנדון עם פוטאש או עם כל חברה אחרת. הצלחתה של כיל בשווקים הבינ"ל היא כנראה הסיבה שמניעה את חברת פוטאש להתעניין ברכישת כיל. באם חברה כלשהי תפנה אל כיל, תפעל הנהלת כיל למימוש טובת החברה ושלל בעלי מניותיה תוך התחשבות בעובדי החברה שרבים מהם תושבי הנגב, הקהילות באזורים בהם שוכנים מפעלי החברה ולקוחות החברה".