פוטאש מקפיאה את ניסיונה לרכוש את כיל בשל "אירועים פוליטיים"
סמנכ"ל הכספים של החברה ויין בראולי: "נבדוק כיצד נמשיך הלאה בבוא הזמן. בכל מקרה, לא ניכנס לרכישה עוינת"; במהלך הבחירות היועמ"ש הנחה את הממשלה לא לקיים מו"מ עם פוטאש עד שתוקם ממשלה חדשה
15:4526.02.13
ענקית הדשנים הקנדית פוטאש מקפיאה את ניסיונה לרכוש את השליטה בכימיקלים לישראל (כיל) משיקולים פוליטיים. "החלטנו להשהות את העסקה על רקע אירועים פוליטיים בישראל", מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס, ומצטטת את סמנכ"ל הכספים של החברה ויין בראולי שהתבטא בכינוס שנערך בפלורידה. "נבדוק כיצד נמשיך הלאה בבוא הזמן. בכל מקרה, לא ניכנס לרכישה עוינת", אמר בראונלי, שהוסיף כי פוטאש מעוניינת, במידה והעסקה תצא לפועל- לרכוש בין 50-100% ממניות כיל.
מתווה המיזוג בין החברות הוא בעסקת מניות, ומחזיקי המניות של כיל יקבלו מניות של פוטאש. כיל נסחרת כיום בשווי 60 מיליארד שקל (15 מיליארד דולר) בבורסה בתל אביב. האחזקה של החברה לישראל בכיל (52.3%) שווה 31 מיליארד שקל, ובמקומה תקבל החברה לישראל מניות פוטאש בבורסה האמריקאית בהיקף דומה. עסקה כזו צפויה להפוך את החברה לישראל לבעלת כ־20% ממניות פוטאש.
בסוף אוקטובר נחשף ב"כלכליסט" כי חברת הכרייה פוטאש הקנדית, הנסחרת בבורסת קנדה בשווי שוק של כ-33.3 מיליארד דולר, מנהלת מגעים עם מדינת ישראל כדי שתאשר לה לרכוש 100% ממניות חברת כימיקלים לישראל - כיל - שבשליטת משפחת עופר באמצעות החברה לישראל.
יש לציין במהלך מערכת הבחירות היועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטין פנה לממשלה המכהנת, והנחה אותה לא לקיים משא ומתן עם פוטאש עד שתוקם ממשלה חדשה. ההערכה היא שברגע שתוקם ממשלה חדשה, פוטאש תשוב ותבחן מול ממשלת ישראל את סוגיית המיזוג בין החברות (בין פוטאש לכיל).
מפעלי ים המלח
ענף האשלג הוא הדובדבן שבקצפת הפעילות של חברת כיל, אשר מניב 62% מהרווח התפעולי של החברה, נכון לשנת 2011. בשל הדומיננטיות של האשלג בתוצאותיה הכספיות של כיל, היא מושפעת מכל מגמה הקשורה למחירי המכירה, הביקושים לאשלג, מחירי ההובלה וכדומה.
לפוטאש, חברת הדשנים הגדולה בעולם, יש מידה של שליטה במחירי האשלג ועל כן היא משפיעה על ביצועיה של כיל. המיזוג עם פוטאש עשוי להשפיע על כיל בכמה היבטים: ראשית, שילוב הזרועות עם פוטאש, ענקית האשלג הקנדית, אמנם לא ישנה את היצע האשלג העולמי מבחינה כמותית, אך הוא יפחית שחקנית אחת מהתחרות וכתוצאה מכך השליטה הבולטת של פוטאש בכל הקשור למחירי האשלג העולמיים תתחזק עוד יותר.