$
גולן פרידנפלד

במספרה של נוחי

נוחי דנקנר מתעקש להימנע משימוש במונחים כמו הסדר חוב ותספורת, אבל עושה הרבה יותר מזה

1. נוחי דנקנר נלחם כדי להימנע מהסדר חוב. הוא ניסה בחודשים האחרונים לגרד את חבית המזומנים ולא בחר בפתרון הקל של תספורת מהירה. על כך מגיעות לו מחמאות. ואולם, בסופו של דבר ולמרות ההצהרות ("לא תהיה תספורת ולא תסרוקת") הצטרף דנקנר שלשום למועדון שומטי החובות במדינת ישראל. גם כשכבר חתם על הסדר חוב, המגלם תספורת של כמיליארד שקל, הקפיד לשמור על ניסוח פתטי כמו "חיזוק בסיסה הפיננסי של החברה". המילים "הסדר חוב" לא מופיעות בהסכם. לא יותר פשוט להגיד "המצב קשה, נכשלתי, הבאתי מה שיכולתי, עכשיו אני מבקש שתמחלו לי על חוב של מיליארד שקל"?

2. אחרי שהבנו שיש כאן תספורת גדולה צריך לשאול איך קורה שבעל שליטה בחברה שמוחק חוב של כמיליארד שקל מתוך חוב של שני מיליארד שקל נותר בעל השליטה בה? גם כשצוללים למספרים קשה להבין את המהלך של מי שאמורים לשמור על האינטרסים של עם ישראל בכל הנוגע לכספי הפנסיה. אם צוללים למנגנון המקל והגזר של ההסדר באי.די.בי אחזקות רואים שלדנקנר הובטחה השליטה בחברה לעוד שנים רבות. רק אם לא יעמוד בהזרמות הרביעית או החמישית שהתחייב להן ושיתרחשו בעוד כארבע־חמש שנים, תילקח ממנו השליטה. עד אז דנקנר פשוט יכול לא להזרים כסף, להעביר מניות אל מחזיקי החוב ועדיין לשלוט בחברה ובמהלכיה. בעלי האג"ח יכלו לנהל את המשא והמתן ממקום אחר לגמרי: לקחת את השליטה בחברה דרך בית המשפט ואז לנהל משא ומתן עם דנקנר על חזרה הדרגתית לשליטה בחברה. עם זאת, כנראה מה שחשוב למנכ"ל אקסלנס עוזי דנינו ולמנכ"ל קרן הפנסיה גלעד יואב ערמוני היא הנראות יותר מאשר המהות. חשוב יותר לבלבל את המוח בז'רגון חדש וחסר ערך אמיתי מאשר להגיע להישג אמיתי בעולם הריאלי.

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: גיא אסיאג

 

3. כדאי לשים לב מי יהיה חתום על ההסדר: דנקנר, אי.די.בי ובעלי האג"ח. אלא שחלק גדול מההסדר תלוי במי שכלל לא חתום עליו. קוראים לו אדוארדו אלשטיין, איש עסקים מארגנטינה שהחליט לשים את 100 מיליון הדולרים שלו, מכל החברות בעולם, דווקא על חברה בקשיים כמו גנדן, החברה הפרטית של דנקנר, החולשת על קבוצת אי.די.בי. מי מבטיח לבעלי איגרות החוב שאלשטיין אכן יזרים את הכסף בעוד כמה חודשים, כשהסדר החוב יושלם? תשובה: אף אחד. נותר רק להחזיק ידיים חזק ולקוות לטוב. העיקר שנוכל לפמפם את התקשורת ולהסביר שאין תספורת נומינלית. גם ככה מחצית מהאנשים לא מבינים את ההבדל בין נומינלי לבין ריאלי. מה שהם יזכרו הוא שאין תספורות. זה יהיה הסימן שהמהלך היחצני הושלם.

 

4. לא די שיש בהסדר הנוכחי תספורת, הוא גם מגלם תספורת כפולה. מה יקרה אם מישהו מבעלי המניות באי.די.בי לא יעמוד בתשלומים שהתחייב להם? במקרה רגיל זו עילה להפרת הסכם, להעמדת החוב לפירעון מיידי ועוד מילים לא יפות של עורכי דין שמגדילות את הכוח המשפטי של בעלי איגרות החוב. בהסדר הנוכחי זה עובד אחרת. לא שילמתם? ננפיק איגרות חוב חדשות, והן ישולמו כשכבר לא תזכרו מה קיבלתם ומה לא קיבלתם.

 

5. כשמסתכלים קדימה הבעיות הגדולות של דנקנר רק מתחילות. לפצצת הזמן הבאה שלו קוראים אי.די.בי פתוח. כדי לנטרל אותה הוא צריך למכור את כלל ביטוח, ולא סתם למכור אותה, אלא במחיר גבוה משמעותית ממחיר השוק. רק כך יוכל לבוא למחזיקי איגרות החוב שלו בפתוח ולומר להם "חברים, תפסיקו עם השטויות. ערך הנכסים גבוה מערך ההתחייבויות".

 

6. השורה התחתונה: אם הסדר החוב הזה יעבור, שוב יוכיח מנגנון השכר והעונש בשוק ההון עד כמה הוא כושל. מי שהוציאו את המספריים וביצעו תספורות ענק למשקיעים ולמאות אלפי חוסכים לפנסיה יכולים לקום, לנקות את האבק שדבק בהם ולהמשיך לעשות עסקים, כשהם נותרים בעלי שליטה וחולשים על תקציבי ענק.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x