$
איכות סביבה

חברות משקאות שלא מיחזרו בקבוקים נקנסו ב-20.5 מיליון שקל

המשרד להגנת הסביבה קנס 175 יבואניות ויצרניות של בקבוקי משקה שלא עמדו בחוק הפיקדון בשנים 2011-2010

חן פונדק 11:0413.03.13

המשרד להגנת הסביבה קנס 129 יצרנים ויבואנים של בקבוקי משקאות בסכום כולל של 20.5 מיליון שקל, משום שלא מיחזרו בקבוקים בשנים 2011-2010, כפי שמחויב על פי חוק הפיקדון.

 

החוק מורה על יצרנים ויבואנים של בקבוקי משקאות לאסוף ולמחזר כ-70% מהמיכלים שמכרו ושני תאגידי מיחזור הוקמו לטיפול בנושא. אך מסתבר כי בין השנים 2011-2010, מתוך כ-350 הקיימות בישראל, 129 חברות לא עמדו בהוראות החוק וכך לא נאספו ומוחזרו כ-34 מיליון מיכלי משקה.

 

על פי הוראות החוק, מוטלת על החברות חובת דיווח לתאגידים ולמשרד להגנת הסביבה על מספר מיכלי המשקה שמכרו, מספר מכלי המשקה הריקים שאספו, מספר מיכלי המשקה הריקים שעבורם החזירו פיקדון ומספר מיכלי המשקה הריקים שמיחזרו.

 

עובדים במפעל מיחזור. 34 מיליון בקבוקים לא הגיעו לשם עובדים במפעל מיחזור. 34 מיליון בקבוקים לא הגיעו לשם צילום: בלומברג

 

כמו כן, על פי החוק יצרן או יבואן שלא עמד ביעד האיסוף השנתי ישלם לקרן שמירת הניקיון פי 2 מסכום הפיקדון שנקבע לכל מכל, בין 30-20 אגורות בשל כל מיכל משקה שלא אסף. המשרד להגנת הסביבה הודיע כי אם לא ישלמו החברות את הקנסות לאלתר, יוטל עליהן עיצום כספי הגבוה פי 6 מסכום דרישת התשלום.

 

לפי הודעת המשרד להגנת הסביבה, בין החברות שלא עמדו ביעדי חוק הפיקדון ניתן למצוא את בלו משקאות ישראל, יקב קסטל ורדקס יבוא ושיווק.

 

בפרסום הנתונים היום המשרד להגנת הסביבה חושף לראשונה נתונים על מחזור הבקבוקים מאז נכנס התיקון לחוק הפיקדון ב-2010. עד אז, תאגיד המחזור אל"ה הנמצא בבעלות משותפת של החברה המרכזית למשקאות קלים, טמפו, יפאורה-תבורי ומעיינות עדן היה תאגיד המחזור היחיד, ויעדי המחזור היו באחריותו. יעד המחזור השנתי היה 77%, אך בפועל לא קרה. מאז 2010 עברה האחריות למחזור הבקבוקים אל היצרנים והיבואנים מתאגיד המחזור אל"ה. עתה מתברר כי גם התיקון לחוק עדיין לא עזר להגברת האכיפה.

 

ירון ברדוגו, מנכ"ל תאגיד המיחזור אסופתא אמר כי "זה מצער לשמוע שיצרנים ויבואנים קיבלו קנסות, אך אני מאמין שהיום המודעות עלתה ויצרנים ויבואנים ידווחו על הייצור והמחזור".

 

חוק הפיקדון קבע כי על מכלי משקה גדולים יגבה פיקדון בסך 25 אגורות, ועל מכלי משקה קטנים 30 אגורות, אשר יוחזרו לצרכן עם החזרת מכַל המשקה. אך אם אזרח רוצה לקבל כסף, הוא צריך לאסוף את מכלי המשקה שלו לא לכלובי המחזור ברחובות, אלא לחברות השיווק השונות - הסופרים והמרכולים. לפי החוק אלו מחויבוות להחזיר לו את סכום הפיקדון, לשלוח את הבקבוקים לתאגיד המחזור ולהזדכות עליהם על ידי התאגיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x