$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר להסתדרות: חיסול החוזה האישי תמורת גמישות ניהולית

בתגובה לדרישת ההסתדרות להפסיק העסקת עובדים בחוזים אישיים, משרד האוצר מנסה ליצור רפורמה ביחסי העבודה במגזר הציבורי שתיתן יותר כוח למנהלים על חשבון הוועדים

מיקי פלד 06:5618.03.13

משרד האוצר מתנה את הפסקת העסקת העובדים במסגרת חוזה אישי במגזר הציבורי ברפורמת גמישות ניהולית, כך נודע ל"כלכליסט". בשבועות האחרונים מתנהל בין הצדדים משא ומתן על דרישת ההסתדרות להפסיק את ההעסקה בחוזים אישיים, המהווים כבר כ־11% מתוך 60 אלף עובדי שירות המדינה ועוד כמה אלפים ברשויות המקומיות.

 בהסתדרות מעוניינים להכניס את רוב העובדים המועסקים במסגרת חוזה אישי להסכמים הקיבוציים, כדי לשמר את הכוח הארגוני של כלל העובדים. בתחילת פברואר הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה בשירות המדינה והרשויות המקומיות, בטענה כי משרד האוצר, אשר הסכים לדון בנושא כחל מהסכם בין הצדדים שנחתם בשנה שעברה, נוקט סחבת במשא ומתן.

 

עופר עיני, יו"ר ההסתדרות עופר עיני, יו"ר ההסתדרות צילום: עמית שעל

 

החשש של ההסתדרות הוא כי שכבה שלמה של עובדים המועסקים בחוזים אישיים, המורכבת בעיקר מבעלי מקצועות חופשיים ואקדמאים, לא תהיה חלק מהכוח הארגוני ובכך ייחלש כוחם של כלל העובדים מול המעסיקים. זאת בעיקר מאז החל לפעול ארגון אחדות, המנסה זה כשנה וחצי לאגד את עובדי החוזים האישיים הנושף בעורפה של ההסתדרות. ביחידות מסוימות בשירות המדינה יש היום רוב לעובדים בחוזה אישי, כמו רשות התעופה האזרחית והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. עובדים אלו מקבלים שכר גבוה מעט יותר מאשר מקביליהם בהסכם הקיבוצי, אך שכרם אינו מתעדכן בכל שנה והם זוכים להגנה מוגבלת.

 

באגף הממונה על השכר באוצר ובנציבות שירות המדינה דורשים כי בתמורה לדרישת ההסתדרות יוותרו הוועדים על כוחם ולא יהיו שותפים בסוגיות כמו ניוד עובדים בין מחלקות. בנוסף, דורשים באוצר לתת למנהלים יכולת להעניק בונוסים לפי תפוקה, להפסיק את העלאת השכר השנתית המקובלת בשירות הציבורי ולצמצם את אפשרויות ועדי העובדים לדרוש תוספות שכר במקרים של שינוי ארגוני קטן. חיסול מנגנון העלאת השכר משמעו כי ותק לא יהווה יותר פרמטר לקידום אוטומטי בשכר, שכיום עולה בשיעור של 1%–1.5% בשנה בממוצע. הסעיף השני הוא שמפריע אולי יותר מכל למנהלים בשירות הציבורי, שכן כיום ההסתדרות יכולה להכריז על סכסוך עבודה כל אימת שיש שינוי בסדרי העבודה.

 

נראה כאילו דרישות האוצר לא יהיו מקובלות על ההסתדרות, אך זה לא בהכרח המצב. בעבר כבר הסכימה ההסתדרות לדון בגמישות ניהולית במגזר הציבורי ואף חתמה ב־2009 על הסכם שאחד מסעיפיו הוא הקמת ועדה שתדון בנושא אולם זו לא קמה בסוף.

 

עם זאת, בהסתדרות מסרבים באופן מסורתי לקשור בין הצורך לשמור על הכוח הארגוני של העובדים לבין רפורמות לגמישות ניהולית. יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר ל"כלכליסט" בתגובה כי "תופעת החוזים האישיים יוצרת פערי שכר בלתי הגיוניים בין עובדים שעושים את אותה העבודה ופוגעת גם בביטחונם התעסוקתי. ההתמודדות עם הבעיה הזו עומדת בפני עצמה, ללא תנאי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x