$
בארץ

פיוס ישראלי-טורקי: נתניהו התנצל בפני ארדואן

עם עזיבתו של אובמה לירדן בתום הביקור, הבית הלבן פרסם הודעה דרמטית: ראש הממשלה שוחח עם מקבילו הטורקי. נתניהו מסר כי "ישראל מביעה צער על אובדן חיי אדם ומתנצלת על כל טעות". היחסים שבים לנורמליזציה, השגרירים יוחזרו

אטילה שומפלבי, ynet ורויטרס 17:2322.03.13

תוצאה חיובית ראשונה לביקור אובמה בישראל, מיד עם עזיבתו: פיוס דרמטי בין ישראל לטורקיה אחרי כמעט שלוש שנים של איבה. ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח היום (ו') עם ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן והתנצל על התוצאות מתקרית המשט לעזה במאי 2010. השניים הגיעו להסכמה על חידוש היחסים התקינים בין המדינות.

 

ממש במקביל לטקס הפרידה מנשיא ארצות הברית בנתב"ג אחר הצהריים, הודיע הבית הלבן על השיחה בין ארדאן לנתניהו. מעט אחר כך התפרסמה הודעת לשכת ראש הממשלה הישראלי ולפיה נתניהו וארדואן "סיכמו על השבת הנורמליזציה בין המדינות, כולל שליחת השגרירים בחזרה, וביטול ההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל".

 

"ראש הממשלה נתניהו אמר לראש הממשלה ארדואן שהיו לו שיחות טובות עם הנשיא אובמה בנושא שיתוף פעולה אזורי וחשיבות יחסי ישראל טורקיה", נמסר בהודעת לשכת ראש הממשלה. "נתניהו הביע צער על ההידרדרות ביחסי ישראל-טורקיה, והביע את מחויבותו להסדרה של חילוקי הדעות במטרה לקדם שלום ויציבות באזור". בהודעה הודגש גם כי נתניהו "אמר שהוא ראה את הראיון האחרון שהעניק ארדואן לעיתון דני, והביע הערכתו לדבריו". באותו ראיון ביקש ארודאן להבהיר שדבריו לפיהם "הציונות היא פשע נגד האנושות" לא פורשו כהלכה.

 

ארדואן ארדואן צילום: בלומברג

 

עוד לפי הודעת ראש הממשלה, "נתניהו הבהיר שהתוצאות הטראגיות של משט המרמרה לא היו מכוונות, וישראל מביעה צער על פגיעה ואובדן חיי אדם. לאור החקירה הישראלית של התקרית שהצביעה על מספר טעויות מבצעיות, הביע ראש הממשלה נתניהו התנצלות לעם הטורקי על כל טעות שיכלה להוביל לאובדן חיי אדם, והסכים להשלים את ההסכם על פיצויים".

 

ברקע הדרישה הטורקית להסרת הסגר מעל עזה, נמסר כי "ראש הממשלה נתניהו ציין גם שישראל הסירה כבר מספר מגבלות על תנועת אזרחים וסחורות לכל הטריטוריות הפלסטיניות, כולל עזה, והדבר יימשך כל עוד השקט יישמר. שני המנהיגים סיכמו להמשיך ולעבוד על מנת לשפר את המצב ההומניטרי בשטחים".

 

בהודעת הבית הלבן על שיחת הפיוס נאמר כי "ארצות הברית רוחשת הערכה עמוקה לשותפות הן עם טורקיה והן עם ישראל, ואנו מייחסים חשיבות רבה לשיקום היחסים החיוביים ביניהן כדי לקדם שלום אזורי וביטחון". אובמה עצמו מסר כי הוא "מקווה שחילופי הדברים בין המנהיגים יאפשרו להם לשתף פעולה באופן מעמיק יותר, לקראת אתגרים רבים והזדמנויות".

 

היחסים בין טורקיה לישראל עלו על שרטון לאחר תקרית המרמרה במאי 2010, אז השתלט צה"ל על משט טורקי בדרך לרצועת עזה ותשעה פעילים שתקפו את לוחמי השייטת נהרגו. הטורקים צמצמו למינימום את הנציגות בישראל וגירשו את השגריר מאנקרה.

 

מאז התבטאו ארדואן ובכירי ממשלו בחריפות נגד ישראל, ובין היתר כינו אותה פעמים רבות "מדינת טרור". רק לפני כמה שבועות טען ראש הממשלה הטורקי שהציונות היא פשע נגד האנושות, זכה לביקורת גם מארה"ב ואחר כך ביקש להבהיר שדבריו "פורשו שלא כהלכה".

 

בסוגיית המשט הבעייתית, הטורקים התעקשו על פיצויים למשפחות ההרוגים והתנצלות מפורשת מצד ישראל, אולם מספר ניסיונות לגבש פשרה שתפשיר את היחסים לא הניבו פרי עד כה, בין היתר עקב התעקשות שר החוץ לשעבר אביגדור ליברמן שלא להתנצל.

 

לאחרונה הפעילו האמריקנים לחץ רב על הצדדים להתפשר, לנוכח רצונם לקרב בין שתי בעלות בריתם החשובות במזרח התיכון - בזמן המשך המאבק בתוכנית הגרעין האיראנית ועל רקע מלחמת האזרחים המשתוללת בסוריה. נראה שביקורו של אובמה הצליח לשבור את הקרח בין ארדואן לנתניהו, אחרי שלוש שנים של נתק כמעט מוחלט

בטל שלח
    לכל התגובות
    x