"המדינה מקבלת שקל על כל דיבידנד של 13 שקל בכיל"
במשרד האוצר טוענים כי בעבר קיבלה המדינה שקל אחד בתמלוגים על כל 3 שקלים שחילקה כיל לבעלי המניות. כיל טוענת כי הפרוטוקולים כוללים סודות מסחריים
לציבור מגיע לדעת מה קורה בחדרי הבוררות הסודית ביותר בשנה האחרונה - הבוררות בין המדינה לבין מפעלי ים המלח, חברה־בת של כימיקלים לישראל (כיל), בנושא גובה התמלוגים עבור משאבי הטבע. כך אומרת המדינה עצמה.
הליך הבוררות, המתנהל בדלתיים סגורות, נמשך זה למעלה משנה באמצעות שלושה בוררים: עו"ד רם כספי, עו"ד אלקס הרטמן והשופטת בדימוס טובה שטרסברג כהן. המחלוקת נוגעת לחובות על תשלומי חסר של תמלוגים בשנים 2000–2008. על פי כתב התביעה שהגישה המדינה, הסכום שהחברה חייבת למדינה מוערך ב־260 מיליון דולר.
לאחר פניות של אגודת אדם טבע ודין והתנועה לאיכות השלטון למשרד האוצר, בבקשה לקבלת מסמכים לפי חוק חופש המידע, הגישה חברת מפעלי ים המלח עתירה למנוע את הפרסום, שבה נטען כי בדיונים נחשפו סודות מסחריים שלה.
המדינה השיבה בתגובה כי טענה זו "נטענה באופן סתמי וכוללני, ללא כל פירוט או הפניה לחלקים ספציפיים במסמכים". המדינה גם מציינת כי לא היתה חובת סודיות בהליכי הבוררות, אלא מדובר בהסכמה בין שני הצדדים.
בנוסף מסבירה המדינה את הסכמתה לבקשה למסירת המידע בכך ש"הבוררות עוסקת באוצר טבע השייך לכלל אזרחי מדינת ישראל, שהוא אחד מאוצרות הטבע החשובים ביותר של מדינת ישראל. כלל הציבור, בעליו של האוצר הטבעי הגלום בים המלח, נהנה באופן מוגבל מאוד מפירותיו של אוצר טבעי זה".
המדינה מסבירה שבעוד שמשנת 2000 לשנת 2008 עלה סך התמלוגים השנתי המשולם לה מ־19 מיליון דולר ל־84 מיליון דולר, זינק סכום הדיבידנדים שגרפו בעלי המניות של כיל באותה התקופה בדיוק מ־51 מיליון דולר ל־968 מיליון דולר.
לפי חישוב אחר שציינה המדינה, בעוד שבעבר על כל שקל אחד תמלוגים למדינה חילקה כיל כשלושה שקלים לבעלי המניות, כיום היא מחלקת על כל שקל תמלוגים כ־13 שקל לבעלי המניות.
מחברת כיל נמסר בתגובה כי "כיל חשפה באופן מלא את כל המידע והמסמכים בנדון בפני הבוררים ונציגי הממשלה, אך אינה מעוניינת לחשוף אותם גם בפני מתחרותיה. החברה גאה בהצלחתה, לה שותפה גם המדינה, באמצעות המסים והתמלוגים שמסתכמים במעל מיליארד שקל בשנה".