בלעדי לכלכליסט
באיחור של שנתיים: המדינה מתחילה לפקח על מחירי עסקאות הגז
שר האנרגיה והמים סילבן שלום חתם על צו המחייב חברות המוכרות גז לדווח על הרווחיות והמחירים; המדינה תוכל, בין השאר, לקבוע מחיר תקרה לכלל העסקאות - ואף מחיר קבוע
שר האנרגיה והמים, סילבן שלום, חתם ביום שני על צו הפיקוח על עסקאות מכירת הגז הטבעי - כך נודע ל"כלכליסט". לפי הצו, חברות המוכרות גז יחויבו לדווח על המחירים והרווחיות שלהן.
כיום יש בישראל ספק גז אחד בלבד - מאגר תמר שבבעלות נובל אנרג'י האמריקאית, קבוצת דלק, ישראמקו ודור גז; בעקבות הצו, בעלי ההחברות (יצחק תשובה, קובי מימון ודודי ויסמן) ייאלצו לדווח למדינה על רווחיהם מכל עסקה נוכחית ועתידית. עם הלקוחות הגדולים של הגז הטבעי נמנות חברת החשמל (10 מיליארד דולר), החברה לישראל (עד 6 מיליארד דולר), ודליה אנרגיות, דוראד ואדלטק (כ-8 מיליארד דולר לשלושתן). הצו עבר לשר האוצר יאיר לפיד לחתימה סופית.
בהתאם למידע שיתקבל, ייבחן הצורך בפיקוח בפועל על מחיר הגז הטבעי בישראל בשלוש רמות: הותרת חובת הדיווח כצעד מרתיע בלבד; קביעת מחיר תקרה לכלל העסקאות; או קביעת מחיר קבוע - רמת הפיקוח המחמירה ביותר .
הכוונה להחיל פיקוח מחירים אינה חדשה ונידונה עוד בימי הממשלה הקודמת. ביוני 2011 הודיע שר האנרגיה הקודם עוזי לנדאו על הכוונה להטיל פיקוח על מחירי הגז,כך ש"משק האנרגיה הישראלי יעבוד במחירים סבירים, באופן שישמור על כיסו של הצרכן".
ההכרזה הובילה להקמת ועדה משותפת למשרדי האוצר והאנרגיה לבחינת הטלת פיקוח על מחירי עסקאות הגז. הסיבה: מאגר "תמר" מהווה כאמור ספק גז יחיד למשק; לפיכך, קיים חשש במוסדות השלטון שבעלי המאגר ינצלו את המציאות כדי לגבות מחיר גבוה על עסקאות הגז, ובמקרים של הפעלת תחנות כוח - העלות הגבוהה תתגלגל לכיסו של צרכן החשמל.
ואולם תוכניות לחוד ומציאות לחוד: לצערם של הלקוחות, משרדי הממשלה התמהמהו עד היום בהתחלת הפיקוח, אף שכבר לפני שנה הוגשו מסקנות הוועדה, שלפיהן "יש חשיבות רבה ביצירת איזון בין התשואה הנדרשת למפיקי הגז ובין מחירי הגז שייקבעו עבור הצרכנים, לרבות צרכנים תעשייתיים וקטנים". ואם לא די בכך, שר האנרגיה הקודם עוזי לנדאו, שאימץ את הכוונה להטיל פיקוח רק באוקטובר האחרון, נמנע מסיבותיו שלו לחתום על הצו בפועל.
למזלם של אזרחי ישראל מי שפיקח בפועל על הסכמי הגז, ואף דרש לפתוח את חלקם הגדול ולתקנם, היו רשות החשמל והממונה על ההגבלים העסקים; אלה קבעו בנובמבר האחרון שיש לשפר את תנאי העסקאות, מאחר שנולד "חשש כי ספקית הגז תמר מנצלת את מעמדה המונופולי לרעה".
בסביבת שלום מספרים שחובת הדיווח תחול על שותפויות גז טבעי אשר נכון לתחילת ספטמבר 2012 מוכרות גז טבעי או מחזיקות בחוזים חתומים למכירתו. אלו יידרשו למסור את המידע ברמת הפרויקט הבודד, ולהימנע מהעמסת הוצאות בגין פרויקטים אחרים. בנוסף, חובת הדיווח תחול על משווקי גז טבעי אשר מחזיקים בידיהם חוזים חתומים למכירת גז טבעי לצרכנים, לרבות החברות אמישראגז, סופרגז, דור גזס ודלק גז, הפועלות בשוק למכירת גז טבעי למפעלי תעשייה קטנים. חובת הדיווח תחול באופן חצי שנתי, כאשר המועד הראשון לדיווח הוא אמצע מאי 2013.
בתוך כך, השר שלום החל לנהל סבב פגישות עם בכירים במשק האנרגיה. אחת הפגישות הראשונות נערכה עם נציגי OPC, שבשליטת החברה לישראל (80%). OPC סיימה להקים בנגב את תחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל, והיא צפויה להתחרות בחברת החשמל ולספק בשבועות הקרובים 440 מגה-ואט (כ-3.7% משיא הביקוש שנרשם בישראל).
בפגישה עלו בעיות ביורוקרטיות שונות שמעכבות את הפעלת תחנת הכוח; שלום הנחה את אנשי משרדו לקדם חיבורי מערכות גז לתחנה כמו גם השלמת בדיקות מערכת, כך ש-OPC תבצע התנעה ראשונה של תחנת הכוח כבר בשבוע הבא. הצפי הוא שלקראת סוף אפריל-תחילת מאי 2013, החברה תתחיל לסנכרן את כושר הייצור שלה עם מערכת הניהול הארצית של חברת החשמל.