חשש ליציבות הפיננסית של חברת החשמל
בחינת ההשפעות הנלוות להפסד אפשרי בתביעה מעלה תמונה מבהילה שנוגעת לרוב האזרחים שבידם קרן פנסיה או קופת גמל
את עוצמת החשש מפני הפסד בייצוגית נגד חברת החשמל אפשר לסכם בתגובה שפרסמה החברה כבר ביום חמישי האחרון: החברה הודיעה שהיא "חולקת על ההחלטה לאשר את התובענה כייצוגית, ולפיכך בכוונתה להגיש בקשת רשות ערעור לביהמ"ש העליון".
ראשית הפרשה בחשיפת "כלכליסט" מאוגוסט 2009: אקטואר החברה אלן דובין גילה פער בין ההפרשות לפנסיות עובדי החברה ביחס לדיווח בפועל. עם התפוצצות הפרשה הוגשה התביעה, שם נטען שהחברה "מרחה" את הטיפול בנושא למרות תלונות חוזרות של מבקר המדינה ומשרד האוצר ולכן עליה להחזיר לציבור בין 9.5 ל־11 מיליארד שקל.
בחינת ההשפעות הנלוות להפסד אפשרי בתביעה מעלה תמונה מבהילה שנוגעת לרוב האזרחים שבידם קרן פנסיה או קופת גמל. אם החברה תיאלץ להחזיר את הכסף היא יכולה לבקש את הכסף מבעלי החברה, כלומר המדינה. המדינה מעולם לא הזרימה כסף לחברה, כך שהסיכוי לכך קלוש. אפשרות שנייה היא להחזיר את הכסף לצרכנים באמצעות הורדת תעריף החשמל. 11 מיליארד שקל שווים הפחתה של כ־50% בתעריף, מה שמהווה מכת מוות מבחינת החברה שמצבה הכספי אינו יציב, ואת 2012 היא סיימה בהפסד של 679 מיליון שקל ועם צבר התחייבויות של כ־73.5 מיליארד שקל. יותר ממחצית התחייבויות החברה הן לגופים מוסדיים שרכשו אג"ח שלה, חלקן בערבות מדינה, ודרדור מצבה הפיננסי יאיים על יכולת המוסדיים לגבות את החוב. רק לפני חצי שנה נאלצה החברה להזעיק את שר האוצר כדי לשכנע את חברות הדירוג בחו"ל שלא להוריד את הדירוג שלה.
השורה התחתונה: לאזרחים אולי מגיע כסף, אולם הדרך תהיה ארוכה ומפותלת.