היום הדיון בעתירה להדיח את צבי בר: להישאר ראש עיר בחסות חזקת החפות
הבקשה להדיח את ראש עיריית ר"ג בעקבות כתב האישום שצפוי לו מגיעה אל השופטים ארבל, פוגלמן ורובינשטיין, שיכריעו בין הטיעון של טוהר המידות לחוק היבש
היום יתקיים בבג"ץ דיון בשאלה האם יוכל צבי בר להמשיך ולכהן בתפקידו כראש עיריית רמת גן אף על פי שמעל ראשו מרחף כתב אישום חמור בעבירות של לקיחת שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים, שיוגש לבית המשפט בכפוף לשימוע.
- צבי בר: "מצפוני נקי, אני חוזר לעבודה בעיר"
- עד התביעה בפרשת צבי בר: "במעטפה היו אולי 100 אלף דולר"
- הוגש כתב אישום נגד ראש עיריית רמת גן צבי בר על קבלת שוחד
העותר, ד"ר אבי ליליאן, יו"ר סיעת רמת גן הירוקה במועצת העיר, טוען באמצעות עו"ד עופר לרינמן, שאמון הציבור מחייב את התפטרות בר. העתירה מופנית גם כלפי מועצת העיר, שבסמכותה לפי החוק להדיח ראש רשות שהתנהגותו "אינה הולמת את מעמדו של ראש רשות". החלטה כזו דורשת רוב של שלושה רבעים מחברי המועצה.
מגזר פופולרי בחדרי החקירות
את צבי בר מייצג עו"ד נבות תל־צור ואת מועצת העיר מייצג עו"ד אילן בומבך. לפני כחודש החליטה מועצת העיר רמת גן בישיבה סגורה שלא להעביר את בר מכהונתו. ההחלטה התקבלה ברוב של 16 מול 6 חברי מועצה.
לזכותו של בר, ואולי לחובתו, עומדת היסטוריה שמציבה את ראשי הרשויות המקומיות בישראל כמגזר הפוליטי הפופולרי ביותר בחדרי החקירות ובבתי המשפט. רק שלשום "שודרג" מעמדו של ראש עיריית בת ים, שלומי לחיאני, ברשימה. מאיר ניצן, ראש עיריית ראשון לציון הורשע, ללא קלון אמנם, בעבירת מרמה והפרת אמונים, אך נותר על כיסאו, לאחר שבג"ץ דחה עתירה נגד מועצת העיר, ש־18 מתוך 25 חבריה החליטו שלא להדיחו. בבג"ץ אחר נדחתה עתירה להעביר את ראש עיריית שדרות דוד בוסקילה מתפקידו לאחר שנחלץ, ללא הרשעה אמנם, אך בית המשפט מצא שעבר עבירה של מרמה והפרת אמונים.
אין ספק שכתב האישום, בכפוף לשימוע, נגד בר הוא מהחמורים שהוגשו נגד ראש רשות בישראל. ועם זאת, להבדיל מהדוגמאות לעיל, כתב האישום טרם הוגש. עו"ד בומבך צירף לתגובתו את טבלת נימוקי הבעד והנגד שנשקלו במועצת העיר בעניין בר.
בעד ההשעיה: טובת התושבים היא שענייניהם ינוהלו בידי ראש עירייה "נקי מכל עיסוק בעניינים אישיים מטרידים, כגון ניהול המשפט הפלילי"; הוא אינו ראוי לכהן בגלל המעשים החמורים המיוחסים לו, שגובשו לכדי המלצת משטרה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע; ההצבעה של מועצת העיר לטובת בר פגומה מוסרית בגלל שיקולים קואליציוניים, ועוד.
"העותר הוא יריב פוליטי"
השיקולים נגד ההדחה גם הם כבדי משקל. בראשם חזקת החפות ולשונו המפורשת של החוק שכהונת ראש רשות תפקע רק ביום שניתן פסק דין סופי מרשיע בעבירה שיש עמה קלון. ובנוסף, בר התפטר מתפקידיו בוועדות התכנון העירוניות; הבחירות הקרובות לרשויות המקומיות ייערכו בעוד שישה חודשים בלבד; ומוזכרים גם מניעיו של העותר ליליאן, "יריב פוליטי מובהק של המשיב 1 (בר – מ"ג), הרואה עצמו מועמד לתפקיד ראש הרשות המקומית בבחירות הקרובות".
העתירה תתברר בפני השופטים עדנה ארבל, עוזי פוגלמן ואליקים רובינשטיין. ארבל זכורה מדעת המיעוט שלה נגד מינוי חיים רמון למשנה לראש הממשלה לאחר הרשעתו, אף שהחוק לא מנע את המינוי, שאף אושר בכנסת ובממשלה. ארבל העדיפה על החוק את "אמון הציבור". וגם במקרה הנוכחי השאלה היא אם אמון הציבור בטוהר המידות של נבחריו יגבר על חזקת החפות ועל לשונו המפורשת של החוק.