בלעדי לכלכליסט
משה וידמן בראש ועדת איתור המנכ"ל החדש למזרחי טפחות
נוסף על היו"ר וידמן, ישבו בוועדה גם הדירקטורים יוני קפלן ואבי זיגלמן והיא תתכנס לראשונה בשבוע הבא. במערכת הבנקאית סומן מנהל החטיבה העסקית של בנק הפועלים שמעון גל כמועמד מוביל להחליף את אלי יונס, המנכ"ל הפורש
משה וידמן, יו"ר מזרחי טפחות, יעמוד בראש ועדת האיתור לבחירת מנכ"ל בנק חדש במקומו של אלי יונס, כך נודע ל"כלכליסט". ההחלטה על הרכב הוועדה התקבלה בישיבת דירקטוריון שהתקיימה ביום שני האחרון.
- מנכ"ל מזרחי טפחות יפרוש מתפקידו בפועל בתוך חודשים
- אלי יונס מחפש את האתגר הבא
- 180 אלף שקל בחודש, מענקים ומצנח זהב
שתי משפחות בעלי השליטה בבנק זכו לייצוג בוועדת האיתור, כשנוסף על וידמן, נציג משפחת עופר בדירקטוריון, כוללת הוועדה את נציגו של מוזי ורטהיים, יוני קפלן. את הרכב הוועדה משלים הדירקטור החיצוני אבי זיגלמן.
בשבוע שעבר הודיע יונס לדירקטוריון הבנק כי החליט שלא להאריך את הסכם העסקתו המסתיים בעוד כשנה. במועד זה אמנם יסתיימו באופן רשמי יחסי העובד־מעביד בין המנכ"ל לבנק, אך לפי הסכם העסקתו. זכאי יונס לתקופת הודעה מוקדמת בת ארבעה חודשים שבהם ייהנה משכר מלא ותנאים נלווים. בנוסף, במהלך תשע השנים האחרונות כמנכ"ל צבר יונס ימי חופשה רבים. לכן, ניצול ימי החופשה במלואם ותקופת ההודעה המוקדמת יאפשרו ליונס לפרוש בפועל כבר בתוך פחות מארבעה חודשים.
מקורבים לדירקטוריון הבנק העריכו אתמול בשיחה עם "כלכליסט" כי ועדת האיתור תתכנס לראשונה רק בשבוע הבא על מנת לבחון מועמדים לתפקיד. במערכת הבנקאית סומן לא פעם מנהל החטיבה העסקי של בנק הפועלים שמעון גל כמועמד לגיטימי להחליף את יונס כשזה יחליט לפרוש מתפקידו. גל המיודד עם יונס כבר עבד תחתיו במזרחי טפחות עד שהחליט ב־2009 לעבור להפועלים.
גם אם ועדת האיתור של הבנק סימנה את גל כמועמד ראוי לתפקיד, בשבועות הקרובים צפויה הוועדה לקבל פניות מצד מועמדים אחרים הרואים עצמם מתאימים להחליף את יונס. לאחר סינון ראשוני, יזומנו המועמדים לראיון בוועדת האיתור, כשהמועמד שתמצא הוועדה כראוי והמתאים ביותר לתפקיד יובא לאישור הדירקטוריון.
לא מן הנמנע שוועדת האיתור תציע לדירקטוריון יותר ממועמד אחד. לאחר שייקבע בדירקטוריון המועמד הסופי, יועבר שמו לבנק ישראל ואם יאושר על ידי האחרון - תהליך שעשוי להימשך כשלושה חודשים - יתמנה למנכ"ל.
תפקיד מנכ"ל מזרחי טפחות נחשב בשנים האחרונות לאחד התפקידים המתגמלים במערכת הבנקאית. בתקופת כהונתו משך יונס שכר בעלות של כ־40 מיליון שקל (בניכוי עלות האופציות). באותה תקופה מימש יונס אופציות ומכר מניות תמורת 173 מיליון שקל נוספים. בטרם יסיים את תפקידו רשמית, יונס צפוי ליהנות מחבילה של 1.1 מיליון אופציות במחיר מימוש של 19 שקל למניה. מימוש מלא של חבילת האופציות ישיא ליונס רווח על הנייר (לפני מס) נוסף של כ־19 מיליון שקל. לכן, לא מן הנמנע כי בניכוי הוצאות סוציאליות שונות, יונס יוצא ממזרחי טפחות עם יותר מכ־200 מיליון שקל ברוטו.
במהלך כהונתו הכפיל יונס את תיק האשראי של הבנק, אשר נכון לסוף 2012 מסתכם בכ־129 מיליארד שקל. הצמיחה החדה בהיקף הפעילות של הבנק במהלך התקופה התאפשרה באמצעות מיזוג בנק טפחות למשכנתאות אל תוך בנק המזרחי המאוחד, רכישת 50% מבנק יהב ומיזוגו של בנק אדנים אל תוך מזרחי טפחות.