$
בארץ

נחשף בכלכליסט

בעקבות חשיפת "כלכליסט" - האוצר פרסם: ירידה חדה בהכנסות ממס רכישה מדירות ב-2011-2010

האוצר פרסם 5 מפרקי דו"ח מינהל הכנסות המדינה. בנושא הנדל"ן צוין כי בגביית מס רכישה מקרקעות נרשמה ב-2011 דווקא עלייה של 9%. לגבי ענף הרכב נרשמה מגמת ירידה בגובה ההכנסות ממיסי הקניה המוטלים על כלי רכב; עם זאת, באוצר החליטו להמשיך ולהסתיר שני פרקים - על תחזית הכנסות המדינה ותחזית הטבות המס - ואלו יפורסמו רק אחרי אישור התקציב הבא, בעוד כמה חודשים

תומר אביטל, עינת פז-פרנקל ותומר הדר 11:0605.05.13

משרד האוצר פרסם בעקבות חשיפת "כלכליסט" הבוקר (א') חמישה מפרקי דו"ח מינהל הכנסות המדינה, בין השאר בתחום הנדל"ן ובענף הרכב. עם זאת, באוצר החליטו להמשיך ולהסתיר שני פרקים - על תחזית הכנסות המדינה ותחזית הטבות המס - ואלו יפורסמו רק אחרי אישור התקציב הבא, בעוד כמה חודשים.

 

בנושא הנדל"ן, הדו"ח מלמד כי בשנים ב-2011-2010 נרשמה ירידה חדה בהכנסות ממס רכישה מדירות. לגבי ענף הרכב, מדובר במגמת ירידה בגובה ההכנסות ממיסי הקניה המוטלים על כלי רכב.

  

הפרק שנחשף הבוקר ב"כלכליסט" הציג סקירה של המדיניות המעוותת במתן הטבות מס, ופרסומו מעוכב מעל חצי שנה. מהדו"ח עולה בין השאר כי טבע, אינטל, כיל וצ'ק פוינט מקבלות 70% מכלל הטבות המס שמעניקה המדינה, ושווי ההטבות שקיבלו ב־2010 היה גבוה פי 4 מהיקף המס ששילמו. 

 

פרויקט בנייה בקריית מלאכי (ארכיון) פרויקט בנייה בקריית מלאכי (ארכיון) צילום: עמית מגל

 

דירות עד לסכום של 1.35 מיליון שקל היו פטורות ממס

 

פרק הנדל"ן בדו"ח מינהל הכנסות המדינה, מאושש את ההאטה בענף בשנים האחרונות: הכנסות המדינה ממסי מקרקעין ירדו משמעותית בין השנים 2010 ל-2011. וזאת, בעיקר בשל ירידה ניכרת במספר הדירות שנרכשו בשנת 2011.

 

מהסקירה עולה כי גביית מס רכישה מדירות הסתכמה בשנת 2011 ב-2.2 מיליארד שקל, ירידה ריאלית של 5.3% בהשוואה לשנת 2010. 63% מהדירות שנרכשו על ידי מי שלא היתה בבעלותם דירה היו פטורות מממס ב-2011. דירות עד לסכום של 1.35 מיליון שקל היו פטורות ממס בשנת 2011.

 

עוד עולה מהדו"ח, כי בשנת 2011, בה נגבו 7 מיליארד שקלים במיסי מקרקעין, נרשמה עלייה של 4% בגבייה, לעומת עלייה חדה בשיעור 35% שנרשמה בשנת 2010. מתוך הסכום, 4.2 מיליארד שקלים נגבו במס רכישה (על דירות, מבנים שונים וקרקעות), והשאר במס שבח.

 

בניגוד לירידה בגביית מס רכישה מדירות, גביית מיסי מקרקעין מעסקאות בקרקעות דווקא הגיעה לשיא של 3.1 מיליארד שקל ב-2011, גידול של 9% בהשוואה לשנת 2010. למרות שבשנת 2011 נרשמה ירידה ריאלית של 17% בשווי העסקאות בקרקעות בהשוואה לשנת 2010, בגביית מס רכישה מקרקעות נרשמה עלייה ריאלית של 9%, כאמור, "למרות הירידה החדה בבסיס המס, זאת בשל הפרשי עיתוי", מציינים מחברי הסקירה.

 

באוצר מזכירים כי בשנת 2011 צנח מספר הדירות שנרכשו ב-17% בהשוואה ל-2010, וכי רכישת דירות להשקעה נפלה ב-29% באותה התקופה. משקל תושבי החוץ בעסקאות הנדל"ן עמד על 4.1%, ופעילותם התרכזה בערים ירושלים, תל אביב ונתניה. יצוין כי, המחיר הממוצע של דירה בתל אביב היה גבוה ב-36% מהמחיר הממוצע של דירות בישראל בשנת 2011.

 

ירידה בהכנסות ממיסי הקניה על כלי רכב

 

הכנסות מדינת ישראל ממיסוי עקיף על כלי רכב (הכוללות מס קניה, מכס, בלו,אגרות רכב ומע"מ) הסתכמו בשנת 2011 ב-33.4 מיליארד שקל. זו עלייה קטנה לעומת הכנסה של 32.2 מיליארד שקל בשנת 2010. על פי התחזיות שמפרסם האוצר יעמוד גובה ההכנסות ממיסוי עקיף על כלי רכב לשנת 2012 על 35.2 מיליארד שקל.

 

הדו"ח חושף גם מגמת ירידה בגובה ההכנסות ממיסי הקניה המוטלים על כלי רכב. כך, בעוד שבשנת 2010 הכניסה המדינה 8.5 מיליארד שקל, בשנת 2011 ירד גובה ההכנסות ממס קניה ל-8.3 מיליארד שקל ואילו בשנת 2012 צופה המדינה הכנסה של 8 מיליארד שקל. הירידה בהכנסות המדינה ממיסוי כלי הרכב נובעת, על פי האוצר, מן השינוי בתמהיל הרכבים המיובאים לישראל במסגרתו עברו הישראלים ממכוניות משפחתיות למכוניות קטנות יותר.

 

"התשובה שוכבת ומעלה אבק במגירה במשרד"

 

יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' הגיבה על הפרסום וציינה כי "כי דו"ח מינהל הכנסות המדינה חושף תמונה קשה ומעוותת לחלוטין של חלוקת הטבות מופקרות וחסרות הצדקה לקומץ תאגידים עתירי הון, שעה שבעוד שבועות מעטים יטיל שר

האוצר לפיד מע"מ כבד על העניים ועל מעמד הביניים, יחד עם שלל גזרות, תוך שהוא מגונן, ממש כמו קודמיו, על מאגרי הגביה הגדולים ביותר".

 

לדבריה, "במקרה או שלא במקרה, ההכנסה של המדינה מעליית אחוז אחד במע"מ תהיה דומה להטבת המס שלה זוכות ארבע חברות בלבד שמרוויחות מיליארדי שקלים בשנה. שר האוצר שאל איפה הכסף והנה מסתבר שהתשובה שוכבת ומעלה אבק במגירה אצלו במשרד. אין ספק שהדו"ח הוסתר בכוונה תחילה גם לפני הבחירות וגם אחריהן, וכעת, אחרי שחלקים ניכרים ממנו פורסמו ב"כלכליסט" אני דורשת מלפיד לפרסמו מיד. רק כך נוכל לברר באמת מאיפה יש לקחת את הכסף וכיצד ולמי תחלק המדינה גזרות וגם הטבות".

 

ח"כ עיסאוי פריג' (מרצ): "הנה ההזדמנות של שר האוצר - לקדם שיוויון בנטל המס של התאגידים הגדולים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x