בלעדי לכלכליסט
גובה הפנסיה של פורש מצה"ל - פי 3 משל מורה
כך עולה מנתונים ממשלתיים; זאת בעקבות תוספת של 6% לפנסיה של אנשי מערכת הביטחון שהתגייסו לפני יתר מעשור ובבעלותם פנסיה תקציבית; צפו בטבלה המלאה
המשרתים בצה"ל שפרשו בשנת 2012 בגיל 46 יקבלו בממוצע קצבה בגובה 16.6 אלף שקל לחודש עד סוף חייהם. לעומת זאת, עובדי הוראה שפרשו ב-2012 בגיל 59 יזכו לפנסיה בת 5,318 שקל בלבד בממוצע. נתונים אלו נחשפים כאן לראשונה על רקע שילוב סעיף נפיץ במיוחד בחוק ההסדרים שאמור למתן במקצת את היקפי הפנסיות האדירות לפורשים ממערכת הביטחון. מדובר בביטול תוספת של 6% לפנסיה לכל חייל שיש לו פנסיה תקציבית, כלומר מהרמטכ"ל ועד לחיילים שהתגייסו לפני יותר מעשור. הסעיף צפוי לעורר מלחמת עולם בין אנשי מערכת הביטחון לאוצר בדיוני התקציב בממשלה בשבוע הבא, אם כי לאחר סדרת דיונים שנערכה היום (ה') שוקלים באוצר האם לדון בעניין בשלב זה.
- איך ישפיע מס הפנסיה החדש על החסכונות שלנו?
- איך לעזוב את מקום העבודה ולהישאר מכוסים
- האוצר מאפשר לחוסכי הפנסיה לאתר חסכונות אבודים
הסכומים והטבלה המצורפת מתגלים לאחר בדיקת הרקע של "כלכליסט" לסעיף שמסתתר בתקציב החדש - ודרכו האוצר מציע לחסוך לקופת המדינה לאורך השנים כ-15 מיליארד שקל.
גובה הפנסיה התקציבית נקבע כפועל יוצא של משך השירות. נוסחת הבסיס מעניקה לעובד הפורש זכות לגמלה בשיעור של 2% לכל שנת שירות, עד תקרה של 70%. בפועל, משרתי הביטחון פורשים בממוצע עם "בונוס" של כ-6% קצבה. הסיבה: השנים בחובה נספרות עבור הנשארים בקבע. מדובר בהטבה מיוחדת שניתנה למשרתי צה"ל שהצטרפו לשירות עד שנת 2000, ושוטרים, סוהרים ועובדים שירותי הבטחון שהתגייסו עד ל-2001. עבור כל אלו מאפשרת מערכת הביטחון צירוף שנות שירות החובה בצה"ל לחישוב הזכאות לפנסיה.
אלא שהבונוס מיתרגם לנטל מעיק על כל המשק, בייחוד כשברקע משתולל הגירעון. צירוף שנות החובה אגב אינו מובא בחשבון בתקרת ה-70%, כך שבפועל משרת כוחות ביטחון יכול להגיע לשיעור פנסיה של 76%. ההגדלה, אותה האוצר מבקש לבטל, מהווה כ-10% מהחבות האקטוארית בגין משרתי הקבע, שוטרים, סוהרים, ועובדי שירותי הביטחון.
שר הביטחון משה יעלון צפוי להפעיל בישיבת הממשלה את כל כובד משקלו כדי להילחם בגזירה ולדרוש מרה"מ בנימין נתניהו "לגבות" את ההטבות למשרתים ולגנוז אותה מהחוק. אנשי האוצר מנגד יזכירו לשרים כי החבות האקטוארית של מדינת ישראל בשל תשלומי פנסיה תקציבית, נכון לשנת 2011, עומדת על סך של 675 מיליארד שקל, כ-60% ממנה בגין מערכת הביטחון.
במשרד הביטחון סירבו להגיב וכך גם בצה"ל. גורמים בצבא הזכירו כי מדובר בהטבות ראויות לציבור המשרתים וכי מדובר אך ורק בטיוטה של חוק. לכן, הם מקווים, היא תשונה בהמשך הדרך.
ממשרד האוצר נמסר כי "גובה הפנסיה של משרת מערכת הביטחון היא פי 3 מגובה פנסיה של עובד הוראה. כתוצאה מכך, כ-60% מהחבות האקטוארית של ישראל מקורם בתשלומי פנסיה למערכת הביטחון". לדברי האוצר "המהלך נועד לצמצם מקצת מההטבות העודפות להם זכאים משרתי מערכת הביטחון וזאת מבלי לפגוע בתנאים הייחודיים: שכר גבוה וגיל פרישה צעיר".