פרסום ראשון
המספרים של נתניהו נחשפים: 100 אלף שקל בחודש על ניקיון המעון
מדובר בעלייה שנתית של כחצי מיליון שקל לעומת 2010. מהנתונים, שנחשפו בעקבות העתירה שהגישה התנועה לחופש המידע, עולה גם כי הוצאות המזון והאירוח במעון רה"מ נסקו מ-267 אלף שקל ב-2010 ל-480 אלף ב-2012
הוצאות הניקיון ומשק בית של מעון ראש הממשלה הרשמי בירושלים, בו מתגוררים בנימין ושרה נתניהו ושני ילדיהם עמדו על 1.2 מיליון שקל ב-2012. במילים אחרות הציבור שילם כמאה אלף שקל בחודש עבור ניקיון המעון. כך עולה מנתונים שחשף אחר הצהריים משרד רה"מ לאחר שהתנועה לחופש המידע עתרה לבג"צ בדרישה לחשוף את סעיפי התקציב המפורטים של המעון.
מהטבלה המלאה עולה כי הוצאות המזון והאירוח במעון נסקו מ-267 אלף שקל ב-2010 לכ-480 אלף שקל בשנת 2012. סעיף זה כולל בין השאר מימון שפים שבאים לבשל במעון, תקציב עבור גלידה אותו ביטל נתניהו לאחר חשיפתו ב"כלכליסט" וקניית מזון למעון. הוצאות הגינון במעון עומדות מדי שנה על כ-130 אלף שקל בממוצע.
בנוגע להחזרי הוצאות של הזוג הראשון על ביגוד והנעלה, איפור וטיפולי שיער של משפחת נתניהו - הסכום עמד בשנה דאשתקד על 64 אלף שקל. בשנים 2009-2011 הסתכמו הוצאות אלו, שנכנסות תחת סעיף "דמי ייצוג", על כ-120 אלף שקל. על אחזקת הבית הפרטי בקיסריה שילם הציבור חצי מיליון שקל בשנתיים האחרונות.
ראשית הסיפור באפריל 2011, אז פרסם "כלכליסט" לראשונה כי נתניהו מוביל בהוצאות המחיה של ראשי הממשלה בשני העשורים האחרונים. בבדיקה שערך "כלכליסט" ב-2011 נמצא כי נתניהו הוא שיאן ההוצאות מבין ראשי הממשלה של מדינת ישראל - הן בקדנציה הקודמת והן בקנדציה הראשונה שלו, בשנים 96'-99'.
ב-2010 למשל הסתכמו הוצאות מעון ראש הממשלה בכ-2.2 מיליון שקל, כאשר כ-710 אלף שקל מתוכם הוקדשו לניקיון בלבד באותה שנה. תחקיר נוסף שפורסם בתחילת השנה גילה כי החשבון ב-2012 קפץ ל 2.4 מיליון שקל. בסוף השנה הסתבר כי על המעון הוצא כ-3.3 מיליון שקל.
החשיפה מגיעה כאמור על רקע העתירה המינהלית שהגישה אתמול (א') לבית המשפט המחוזי התנועה לחופש המידע, באמצעות עו"ד עופר דורון, כנגד משרד ראש הממשלה, במטרה למסור פירוט של סעיפי ההוצאות בשונים בתקציב מעון ראש הממשלה. דורון אמר בנושא כי "במקרה זה, נדרש הליך משפטי רק בשל העובדה שמשרד ראש הממשלה התעלם מדרישה בסיסית לקבלת מידע, שאמור להיות חשוף לציבור באופן יזום על ידי הרשות עצמה. נותר לקוות שבפעם הבאה לא נזדקק להליך משפטי לקבלת מידע בסיסי מעין זה". הוא הוסיף כי "עתירות משפטיות לפי חוק חופש המידע נועדו לברר שאלות אמיתיות בנוגע ליחס בין זכות הציבור לדעת לבין אינטרסים אחרים כגון הזכות לפרטיות וביטחון המדינה".
עו"ד אלונה וינוגרד, מנכ"לית התנועה לחופש המידע אמרה על העתירה: "המידע שהגיע בעקבות הלחץ הציבורי שהפעילה התנועה, הוביל לכך שמשרד ראש הממשלה, העביר מידע ראשוני וכפי הנראה, לא מפורט דיו על הוצאות המעון. העניין הציבורי בתקופה האחרונה מלמד, שהציבור כבר הבין את חשיבותה של השקיפות ברשויות המדינה. עכשיו רק נותר, שמקבלי ההחלטות באותם גופים יפנימו גם הם, את חובתם לפעול תוך מתן דין וחשבון לשולחיהם".
ממשרד רה"מ נמסר: "הסכומים המתפרסמים על הוצאות המעון הרשמי של ראש ממשלת ישראל כוללים את ההוצאות על האירועים הרשמיים המתקיימים במעון ראש הממשלה ואת ההוצאות עבור פגישות העבודה הרבות המתקיימות בו.
בחודשים האחרונים קיים חשב משרד ראש הממשלה עבודת מטה שקבעה מסגרת תקציבית נפרדת להוצאות האירוח לאירועים ולפגישות העבודה שמתקיימות במעון הרשמי של ראש הממשלה".