$
דעות

הגבלת הנמלים: המכולות זה לא הכל

לטענת דיויד גילה, עובדי הנמלים הקיימים לא יוכלו לקבל לידיהם את בניית הנמלים החדשים, אולם הודעה התייחסה רק לאיסור על פריקה וטעינה של מכולות. השאר נתון לפרשנות

ליאור גוטמן 08:5719.05.13

קשה שלא לכנות את ההכרזה של דיויד גילה דרמטית. עולם שינוע הסחורות לישראל שבוי בידי ועדים מיליטנטיים שלא פעם השביתו את הנמל כשהתחשק להם. זכורה במיוחד ההשבתה בינואר 2011, אז ננעלו שערי נמל אשדוד בלי הודעה מוקדמת משום שההסתדרות חתמה על הסכם קיבוצי שכלל העלאת שכר של 6.25% בשלוש פעימות, ואילו בנמל רצו מלבד זאת תוספת של 5% עבור הוותיקים. האוצר התנגד, היצואנים סבלו, ואחרי יומיים המדינה "נשברה" ונתנה לוועד העובדים את תוספת השכר החריגה שביקש.

 

לטענת גילה, העובדים הקיימים לא יוכלו לקבל לידיהם את בניית הנמלים החדשים, להשתתף בה או להפריע לה. בחברת נמלי ישראל כבר "פתחו שמפניות" וטענו שגילה פתר להם את כל המכשולים, אולם בחינת ההודעה מעלה שהאיסור התייחס רק לפעולות הפריקה והטעינה של מכולות. ומה בנוגע לשאר? כאן כבר הנושא נתון לפרשנות.

 

בחינת כלל פעילויות הנמלים ברבעון הראשון של 2013, כפי שהן נמדדות על ידי רשות הספנות והנמלים (רספ"ן), מעלה שבין ינואר לסוף מרץ נכנסו לישראל כ־12 מיליון טונות מטענים, אבל גם 77 אלף נוסעים ותיירים, 59.7 אלף כלי רכב וכמיליון טונות מטעני צובר (ברזל, חיטה).

 

שלושת התחומים האחרונים, שמכניסים עשרות מיליוני שקלים בשנה, לא זכו לטיפול של גילה, מה שמעלה את הסברה שכשיושקו הנמלים החדשים ב־2018, העובדים אולי לא ייגעו במכולות, אבל כל השאר עדיין פתוח למשא ומתן.

 

בסביבת גילה מסבירים שהוא התרכז במכולות מתוך הבנה שזה עתיד הפעילות בנמלים החדשים. ומה בנוגע לשאר? ברשות ההגבלים מסבירים שאם יתגלה צורך בכך, תתייחס המדינה גם לתחומים האלה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x