בפעם הראשונה: הנגיד פישר הפעיל את זכות הקול הכפול בדיוני הריבית
שלושה מחברי הוועדה המוניטרית בבנק ישראל סברו כי יש להפחית את הריבית ב-0.25%, בעוד ששלושה חברים אחרים צידדו בהפחתה של 0.5%. פישר הפעיל את הקול הנוסף לו על פי חוק בנק ישראל החדש
חודש וחצי לפני פרישתו מהתפקיד, נאלץ בשבוע שעבר נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר להפעיל בפעם הראשונה את זכות הקול הכפול שמעניק לו חוק בנק ישראל החדש, כדי לכפות את דעתו בהצבעה על מדיניות הריבית.
- מאז הפחתת הריבית של בנק ישראל: הדולר זינק ב-3.3% בשבוע
- בנק ישראל מטיל פצצה: מוריד את הריבית ב-0.25% ל-1.5%; ירכוש 2.1 מיליארד דולר עד סוף השנה
- "הריבית הנמוכה הופכת את ההשקעה בשוק ההון לאטרקטיבית"
במהלך הדיון המיוחד של הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, שכינס פישר בתחילת השבוע שעבר, התבקשו חברי הוועדה לאשר שתי הצעות, שנועדו לעצור את המשך התחזקות השקל מול המטבעות החשובים בעולם: להפחית את הריבית, ולהפעיל תוכנית מגירה קיימת לחידוש ההתערבות במסחר במטבע חוץ במטרה למתן את השפעת ההכנסות מהפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על שער החליפין ("המחלה ההולנדית").
בין חברי הועדה המוניטרית שררה הסכמה כי על רקע המשך התחזקות השקל, ומדיניות ההרחבה המוניטרית (רכישת אגרות חוב ממשלתיות) שבה נוקטים לאחרונה בנקים מרכזיים רבים בעולם, יש להפעיל את תוכנית רכישות המט"ח ולהפחית את הריבית באופן מיידי, מבלי להמתין למועד החלטת הריבית הרגיל בסוף החודש.
אולם חברי הועדה היו חלוקים ביניהם ביחס למידת הפחתת הריבית הרצויה: 0.25%, או 0.5%. שלושה חברי ועדה, וביניהם הנגיד, תמכו בהפחתה של 0.25% וסברו כי הפחתה מדודה זו יחד עם הפעלת תוכנית הרכישות מספיקה, בשלב הזה, להתמודדות עם ההתפתחויות בשוק המט"ח, והשפעת הפחתה זו תיבחן במועד ההחלטה הרגיל. שלושת חברי הועדה האחרים שצידדו בהפחתה של 0.5 נקודות אחוז סברו כי לאור ההתפתחויות בשוק המט"ח נדרשת הפחתת ריבית חדה יותר.
בהתאם לחוק בנק ישראל, כאשר הקולות שקולים, ליו"ר הוועדה (נגיד בנק ישראל) קול נוסף. בהתאם לכך אושרה ההחלטה.
בנק ישראל הדגיש בהודעתו את השיקולים הבאים שהכריעו בעד הפחתת הריבית ב- 0.25 נקודות אחוז והפעלת תוכנית הרכישות לקיזוז השפעת הפקת הגז: