$
בארץ

"אחרי ראשי האגפים הקודמים, לאמיר אין שום סיכוי להיכשל"

את אמיר לוי, ראש אגף התקציבים החדש, מתארים קולגות כ"סגן מוערך שמגיע מבית הספר של האוצר, עם תפיסה רחבה וניסיון חיצוני". לתפקיד הוא ייכנס אמנם אחרי הגשת התקציב אבל תחכה לו משימה מורכבת לא פחות: להחזיר לאגף קצת מהכבוד שאבד

הדס שפר 07:0929.05.13

בשנות התשעים באוניברסיטה העברית בירושלים לימד יורם גבאי, מי שהיה בעבר הממונה על הכנסות המדינה, קורס על כלכלת ישראל. באחד השיעורים הוא הסביר על תוכנית החשיפה ליבוא של מוצרים תעשייתיים שהעביר וזכתה לביקורת גדולה אז משום שנמשכה שבע שנים. אמיר לוי, שמונה לאחרונה לראש אגף התקציבים באוצר במקום גל הרשקוביץ, היה אחד הסטודנטים בקורס, ואת ההסבר של גבאי הוא זוכר עד היום: צריך לתת לחברות זמן להסתגלות, ולכן יש לעשות שינויים בצורה מדורגת כדי שלא להוביל לקריסתן, ובסוף כולם ירוויחו.

הראייה ארוכת הטווח הזו היא שיעור שלוי נושא איתו עד היום. גם כשמדברים על הסוגיות שעל הפרק כמו שילוב ערבים וחרדים בשוק העבודה, תפיסת עולמו היא שזה לא יקרה בשנה אלא בתהליך ארוך. "אי אפשר לגרום לחברות לקבל קורות חיים של ערבים וחרדים ברגע", מסביר מקורב ללוי, "לכן תפיסת העולם שלו היא להסתכל ולתכנן לעשור הקרוב".

 

אמיר לוי. "אין לו סיכוי להיכשל אחרי ראשי האגף הקודמים" אמיר לוי. "אין לו סיכוי להיכשל אחרי ראשי האגף הקודמים"

 

לוי ייכנס לתפקיד הממונה על התקציבים בתקופה נוחה יחסית - לאחר אישורו בכנסת של התקציב הדו־שנתי לשנים 2013–2014. אולם עם היכנסו לתפקיד יהיה עליו לשמור על ביצוע התקציב בפועל ולמנוע חריגות שיגדילו את הגירעון. לאחר מכן יהיה עליו להיערך לגיבוש התקציב ל־2015, שבניגוד להצהרות האופטימיות של שר האוצר יאיר לפיד - צפויה להיות דווקא שנה תקציבית קשה ביותר.

 

אגף בשפל המדרגה

מינויו של לוי לראש אגף התקציבים התקבל בקרב בכירי האוצר בעבר ובהווה בקונצנזוס די גדול, כבחור שצמח באגף, ינק את הדנ"א שלו, יצא ל"חופשה" של שבע שנים כמנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת וחזר אליו כעת. "זה הפרופיל שהיה צריך לאגף תקציבים", מסביר בכיר לשעבר שעבד עמו באגף. "היו צריכים להביא מישהו שהיה סגן, כי לא כל האחרונים היו סגנים ויש הבדל. סגן יושב בישיבות ורואה את כל תהליך התקציב ואת התמונה הכוללת, רואה את דיוני המאקרו ואת ההתלבטויות שיש בהם. העובדה שהוא היה בחוץ מוסיפה לו גם יתרון בפרספקטיבה".

 

"אין לו סיכוי להיכשל אחרי ראשי האגף הקודמים", אומר בכיר אחר לשעבר, המסביר כי בשנים האחרונות סובל האגף מירידה חדה במעמדו. "הוא מקבל אגף בשפל המדרגה שאיבד מהאמינות שלו, שלא התריע בזמן על הבור התקציבי, שלא יזם מספיק רפורמות, שהוביל מדיניות בעייתית ושלא מוערך כמו בעבר".

 

לוי (44) נולד בירושלים וכיום הוא מתגורר במושב טל שחר עם אשתו ושלושת ילדיהם. הוא שירת כקצין בחיל השריון, והוא בעל תואר שני בכלכלה מהאוניברסיטה העברית. למשרד האוצר הוא הגיע במקרה ב־1996 בעצת מכר של זוגתו שעבד שם. הוא התחיל בתפקיד רפרנט במשרד התעשייה והמסחר, התקדם לרכז תקשורת וב־2002 מונה על ידי אורי יוגב לסגן הממונה על התקציבים והתמחה בתחום התשתיות - תקשורת, מים, אנרגיה, תמ״ת ותיירות. אחת הסגניות שעבדה במקביל אליו באותה התקופה היתה מנכ"לית משרד האוצר הנוכחית יעל אנדורן.

 

ניסיון בשוק הפרטי

במסגרת תפקידו כסגן לוי היה ממובילי הרפורמות שנעשו באותה העת, בעיקר בתחומי התקשורת והמים. אחת הרפורמות שלוי מתגאה בהן היתה שבירת המונופול של בזק בתחום הטלפונים הנייחים, עם כניסתה של חברת HOT לשוק ורפורמת ניידות המספרים והפחתת דמי הקישוריות בסלולר.

 

בשוק השידורים הטלוויזיוניים הוא עסק בהכנסת yes לתחום הטלוויזיה הרב־ערוצית ובערוץ 10. לוי גם הוביל את הפיכת רשות הדואר לחברה ועמל על הכנסת מתחרים לשוק.

 

על שמו של לוי גם רשומה התעקשות אחת שלא צלחה, כאשר עסק בהקמת רשות המים ופעל לשינוי מבני ולהכנסת שחקנים חדשים לתחום שנשלט בידי מקורות. במסגרת השינוי שקידם לוי היתה אמורה מקורות להתפצל לכמה חברות, אך התוכנית לא יצאה לפועל, למעט הקמת חברה־בת למקורות - מקורות ייזום, שעוסקת בפעילות במגזרים תחרותיים במשק המים, בהם מתקני התפלה. "השינוי לא צלח", אומר גורם במשק המים, "מקורות ייזום לא השיגה את היעדים ולא ידעה לפרוץ החוצה לחו"ל. אם זו היתה חברה פרטית מזמן מישהו היה משלם על זה בראשו. התחלפו שם ארבעה מנכ"לים בתקופה של שנתיים. מקורות לא ממש הפכה לחברה יעילה יותר כתוצאה מהמהלך הזה של האוצר".

 

ב־2006 לוי פרש ויצא לשוק הפרטי כמו שקורה עם מרבית נערי האוצר, שם זיהו את הפוטנציאל ולוי התמנה למנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת - חטיבת האנרגיה של שיכון ובינוי, העוסקת בעיקר בייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת. החברה שניהל מפעילה מתקנים לייצור חשמל בארץ ובחו"ל ותחנות כוח סולאריות. "הוא פעל להקמת מנוע צמיחה חדש לחברה -תחום האנרגיה המתחדשת, לצד מנועי צמיחה כתשתיות ונדל"ן, ובכך מימש את חזון הקבוצה", אמר גורם בשיכון ובינוי. "אמיר היה אחראי על הקמת פרויקטים בנגב ובערבה והוביל גם את מכרז אשלים ועסקאות פז סולאר וסאן פאוור".

 

על הניסיון שצבר לוי מחוץ לאגף סומכים עכשיו באוצר: "הוא ניהל חברה עסקית והוא יודע מה זה שורה תחתונה, ומבין מה זה רגולציה, התמודדות במכרזים, הוא עשה גם קצת עסקאות בחו"ל וראה גם איך עובדים בחו"ל. זה ניסיון לא רע", אומר ראש אגף לשעבר באוצר.

 

גישה שונה מבית הספר

"יש לו הסתכלות רחבה", מסביר אחד ממנכ"לי האוצר לשעבר, "הוא בא מרקע של תשתיות והשקעות וזה חשוב בתקופה זו, שהאווירה בה מדכאת קצת. אמיר לא נמצא בצד הקיצוני של הקפיטליזם. אני לא חושב שהוא בסוציאליזם, אבל הוא לא מהאסכולה הקפיטליסטית שדוגלת בצמצום הוצאות הממשלה בכל מחיר".

 

גם בכיר אחר באוצר שעבד איתו מאמין שלא יהיה מנוס מלהצעיד את האגף למחוזות טובים יותר, "הוא מביא הרכב נכון של ידע וניסיון. אני מקווה שהוא יצליח כי הוא מקבל אגף במצב לא טוב. צריך לעשות שם שיקום, להחזיר את אגף תקציבים לדנ"א הבסיסי שלו, של אחריות תקציבית והובלת רפורמות. לשמור על התקציב ועל הנושא של גירעון נמוך, חוב במגמת ירידה ורפורמות. המשק צמא לזה.

 

"באוצר יש חבר'ה מצוינים, ברגע שמראים להם שיש מישהו שהחיישנים שלו מכוונים היטב והוא נותן להם לעבוד, נותן להם את הגיבוי, רוצה לקדם דברים ורוצה להילחם על דברים - אז הם שם".

 

התפיסה הכלכלית של לוי התעצבה באגף התקציבים בשנים שבהן האגף פרח, והיא כזו שמאמינה בשינויים ורפורמות שיוציאו את השוק לתחרות ובניית תקציב אחראי. "הוא ירושלמי שאוהד את קטמון בכדורגל והפועל ירושלים בכדורסל ויש לו גישה שונה, מורכבת, בגלל הסביבה שבה גדל. בבית הספר שבו למד היה כל המגוון, אוהדי בית"ר, דתיים, עולים ותיקים משכבות סוציו־אקונומיות שונות כך שיש לו תפיסה רחבה", מסביר מקורב אליו.

 

"הוא בחור ערכי שגדל בבית הספר של אגף תקציבים מרפרנט, לרכז, לסגן. תפיסת העולם הכלכלית שלו, אם לא השתנתה, היתה הבנה שהמדיניות הפיסקאלית מובילה ושתפקידי האגף הטבעיים הם ניהול מדיניות תקציבית אחראית והובלת רפורמות ושינויים", מסביר בכיר לשעבר באגף. "אנשים אהבו לעבוד איתו. הוא מקשיב, פתוח והכל תמיד התנהל באווירה נעימה".

 

"יש לו פוטנציאל לקחת את האגף למקום טוב יותר", אומר בכיר באוצר. "הוא יודע לנהל ויכוח ולהיות קשוח, אבל הוא גם בחור נחמד וזה חשוב בעיקר בתקופה הזו, כשצריך לדעת איך לנהל משברים. הוא תמיד עושה את הדברים בגובה העיניים, בלי טיפת דיסטנס. אנחנו נעזור לו להצליח".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x