הממשלה איפשרה חופש הצבעה לקואליציה על חוק הלוביסטים
הצעת החוק כוללת בין השאר הגשת דו"חות תקופתיים ליו"ר הכנסת והצהרה מקדמית הכוללת את תחומי העניין בהם יעסקו הלוביסטים
ועדת השרים לחקיקה החליטה לאפשר חופש הצבעה בכנסת לחברי הקואליציה סביב חוק הלוביסטים החדש.
- ועדת הון-שלטון של המבקר ממליצה: כל פגישה בין בעל הון לנבחר ציבור תתועד
- ההמלצות להסדרת הלוביזם בישראל: האיסורים על שדלנים יוגדרו פליליים
- חברי הכנסת הוזהרו מקשרים עם לוביסטים לא חוקיים
הוועדה, בראשותה של שרת המשפטים ציפי לבני, דנה בחוק שהגישה ח"כ עדי קול (יש עתיד) והכריעה, כי בניגוד למנהג הרווח בה היא מביעה עמדה שמחייבת את הקואליציה אם לתמוך בחקיקה, במקרה דנן הכנסת תחליט בעצמה כיצד להסדיר את עבודת השדלנים. עם זאת, בוועדה ביקשו כי בחוק ישולב סעיף שיקל על ארגונים חברתיים בבואם להשפיע על הנעשה בכנסת, ולא יחולו עליהם המגבלות שחלות שדלני החברות הגדולות.
ההצעה החוק כוללת הגשת דו"חות תקופתיים ליו"ר הכנסת, תחייב הצהרה מקדמית הכוללת את תחומי העניין בהם יעסקו הלוביסטים, ותרחיב את הגדרתם גם לפעילות הלובינג הנעשית מול חברי הממשלה והדרג המנהלי הבכיר ברשות המבצעת. בנוסף, ההצעה קובעת את הגדלת תקופת צינון לשנה וחצי לח"כים, שרים ופקידים בכירים במגזר הציבורי.
ביום חמישי פנה פורום הלוביסטים ללבני בדרישה שתפעל להחיל את חוק הלוביסטים החדש והמחמיר לא רק עליהם אלא על כל מי שעוסק בפועל בשדלנות. הפורום הביע תמיכה בחוק, אך תבע כי יחול על כל מי שמייצגים לקוחות מול המערכת הפוליטית - לרבות רואי חשבון, יועצים כלכליים, יועצי תקשורת, עורכי דין יועצים אסטרטגיים, אנשי שיווק, חברי מרכזי מפלגות, ארגונים המקבלים תרומות ועוד. אחרת, טוענים הלוביסטים, ההצעה תפגע בחופש העיסוק של השדלנים הלגיטימיים ותביא לפריחה של "שדלנות שחורה".
במכתב ששוגר ע"י עו"ד גדעון פישר ובנג'י לבנטל נכתב בין השאר כי "יש לקבוע הגדרה בסיסית ורחבה של כל הגורמים ובעלי המקצוע הרלוונטיים העוסקים בפועל בשדלנות".
כפי שנחשף ב"כלכליסט"
לפני כשבוע הזהיר היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, את חברי הכנסת מניהול קשרים מול לוביסטים לא מורשים. מדובר במכתב שהולם את טענותיהם של השדלנים. ינון התריע במיוחד מפני קשרים עם לוביסטים לא חוקיים, שמחזיקים ב"השפעה ניכרת על בחירתם של חברי הכנסת".
בכנסת הקודמת רווחה במשכן התופעה של חברי מרכז מסיעות שונות שביקרו תכופות את חברי כנסת וביקשו מהם לקדם נושאים שונים. חלקם מבקשים לקדם אינטרס פרטי או עסקי במסווה של עניין ציבורי. בניגוד לשדלנים המוסדרים, הרשומים באתר הכנסת ועונדים סרט כתום, אלו אינם נושאים תג ופעילותם למעשה מנוגדת לחוק.