$
בארץ

ועדת הפנים לאוצר: בטלו דחיית התוכנית להפחתת גזי החממה

בדיון בוועדת הפנים קראו כלל הח"כים והשלטון המקומי לביטול דחיית התוכנית בשלוש שנים במסגרת הקיצוצים בתקציב המדינה. פרץ: "גם לתחלואה שנגרמת מזיהום אוויר יש מחירים כלכליים כבדים"

חן פונדק 18:1204.06.13

ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ מירי רגב, הביעה היום (ג') הסכמה פה אחד שאין להקפיא את התוכנית להפחתת פליטת גזי חממה. הוועדה דרשה כי מנכ"לית משרד האוצר תשלח את עמדתה בנושא לוועדה.

כאמור, בתקציב המדינה שאושר בממשלה הוחלט לדחות בשלוש שנים את יישום התוכנית להפחתת פליטות גזי חממה, כך שתתחדש ב-2016 ותסתיים ב-2023 במקום ב-2020. בשנת 2009, התחייב נשיא מדינה שמעון פרס בוועידת האקלים בקופנהגן, כי ישראל תפחית, עד לשנת 2020, ב-20% את שיעור הגידול הצפוי בפליטת גזי חממה. ב-2010 אישרה הממשלה את התוכנית הלאומית להפחתת פליטת גזי חממה וייעדה לצורך מימוש התוכנית 2.2 מיליארד שקל.

 

עמיר פרץ עמיר פרץ צילום: עמית שעל

 

עד כה כבר הוקצו במסגרת התוכנית, לפרויקטים שונים, סכום של 539 מיליון שקל ומשרד להגנת הסביבה ניצל כבר 106 מיליון שקל ל-208 פרויקטים שונים. אלו כוללים שדרוג מערכות מיזוג של בתי חולים ומלונות, התקנת תאורה חסכונית ברשויות המקומיות חלשות, החלפת דודים והחלפת מכשירי חשמל "זוללי אנרגיה" על ידי משרד האנרגיה דוגמת מקררים ומזגנים ישנים במכשירים יעילים אנרגטית.

 

"גם לתחלואה שנגרמת מזיהום אוויר יש מחירים כלכליים כבדים. לא ייתכן שתוכנית שמתוקצבת ל-10 שנים עם התחייבות בין לאומית ועם יעדים חברתיים וכלכליים - פשוט תימחק", אמר בדיון השר להגנת הסביבה עמיר פרץ. השר סיפר כי נציגי האוצר טענו בפניו שבשל כניסת הגז הטבעי לישראל, אין עוד צורך בתוכנית שכן הגז יביא לירידה בזיהום. "הטיעון הזה פשוט לא נכון", אמר פרץ והסביר כי השפעת הגז על זיהום האוויר בישראל נלקחה בחשבון מראש עוד בשלב תכנון התוכנית להפחתת גזי חממה.

 

באוצר הסבירו כי מדובר בדחייה ולא ביטול של התוכנית בשל סדר העדיפויות שנדרשו לקבל בשל הקיצוצים והגירעון.

 

גם מרכז השלטון המקומי התייצב נגד דחיית התוכנית. גמי ברזילי, ראש מטה הגנת הסביבה בשלטון המקומי אמר כי לתכנית הצטרפו כבר 70 רשויות מקומיות שאחרת לא היו יכולות להציג התייעלות אנרגטית. ברזילי הוסיף כי התוכנית מביאה גם לחיסכון למשק בעיקר ברשויות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית וכי השלטון המקומי מצפה מהאוצר לחזור בו מהחלטת ההקפאה. גם פרץ ציין כי על כל שקל בודד שהשקיעה המדינה נוצר רווח של 9 שקלים למדינת ישראל. כך למשל ירוחם שהטמיעה פרויקטים לחיסכון באנרגיה הגיעה לשיעור חסכון של 30-50 אחוזים בצריכת החשמל, ומפעל יונידרס המשמש לניקוי וטיהור מדים קיבל מענק של 625,000 שקל והצליח לגייס באמצעות זאת 2.8 מיליון שקל, והצליח לחסוך בכל חודש 30% מהוצאותיו הכספיות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x