חשיפת כלכליסט
דו"ח חריף על רשת החינוך של ש"ס: שכר פיקטיבי, העסקת מקורבים, מוסדות בלי רישיון
הפעלת בתי ספר ללא רישיון משרד החינוך, לעתים למרות צו סגירה; תשלומי שכר פיקטיביים לעובדים שאינם קיימים; העסקת בני זוג, קרובי משפחה ומקורבים; הפעלת כיתות עם 10 תלמידים או פחות; משרדים ורכבים שעומדים ללא שימוש; ניסיון להעלמת מידע ו"תיקון" קבצים; גירעון של 140 מיליון שקל ב־2012 שכוסה במלואו מתקציב המדינה; טיוטת דו"ח ביקורת שהזמינה החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי־בויאנג'ו, חושפת מחדלים חמורים ברשת החינוך של ש"ס
גניבת שעות לאוטיסטים, המצאת עובדים, תשלום רטרואקטיבי עבור חודשים שבהם עובדי הוראה לא עבדו, ונפוטיזם עצום ממדים - אלו הם רק חלק קטן מממצאי טיוטת דו"ח ביקורת חדש, החושפת אינספור ליקויים בעמותת מרכז מעיין החינוך התורני - הרשת שמפעילה ש"ס. טיוטת הדו"ח נשמרה עד כה תחת איפול מוחלט, וכעת עיקר ממצאיה הגיע לידי "כלכליסט".
- בלעדי ל"כלכליסט": גני ש"ס שנמצאים בגירעון יקבלו מהמדינה 18 מיליון שקל
- השקרים של ש"ס
- האוצר שולף קלף חדש: 40% קיצוץ בקצבאות ילדים
הדו"ח גובש בחודשים האחרונים על ידי משרד רואי החשבון הוגן, גינזבורג, יודלביץ ושות', לבקשת אגף החשב הכללי באוצר שבראשו עומדת מיכל עבאדי־בויאנג'ו, ובהכנתו היה מעורב גם סגנה, יאיר טל. מדובר בדו"ח חריג בהיקפו ובעומקו המכיל ביקורת כספית, תקציבית ותפעולית שהוזמן כבר בסוף השנה שעברה, כלומר עוד לפני הבחירות האחרונות.
לפי הדו"ח, הרשת הפעילה ותקצבה בשנתיים האחרונות בתי ספר ללא רישיון, כשלשניים מהם אף הוצאו צווי סגירה - בית הספר "חסד ורחמים" בשכונת אליהו בבית שאן, שבו היו ליקויים בטיחותיים, ובית הספר "הליכות ביתה" בביתר עילית, שהיה אמור להיסגר בשל בעיות חשמל מסוכנות. הרשת הוציאה כ־100 מיליון שקל על מוסדות שהופעלו ללא רישיון.
תשלומי שכר לעובדים שאינם קיימים
הדו"ח מציג ראיות לתשלומי שכר פיקטיביים לעובדים מבלי שהם כלל עבדו ברשת, ובהם בעלה של חשבת השכר ברשת שהועסק כממלא מקום בבית ספר "אור וערכים". עלות העסקתו הסתכמה בכ־70 אלף שקל, אף שככל הנראה הוא כלל לא עבד. בין מכתבי הבקשות שנתקבלו ברשת נמצא מכתב של אחד ממנהלי המוסדות המופנה אל המנכ"ל עם בקשה להקצות שעות לדמויות מסוימות ולמקורבים כמו "נכדתו של הרב".
לעובדי הוראה רבים שולמו תשלומים עודפים באמצעות פעלולים חשבונאיים, והם מקבלים למשל קצובת ביגוד ודמי נסיעות מוכפלים. כמו כן מופו לפחות 1,604 עובדים ועובדות שהינם בני זוג (דהיינו כ־ 802 זוגות), שהועסקו ברשת לאורך השנים, רבע מהם גם כיום. "הרשת משמשת כלשכת תעסוקה שבמסגרתה מועסקים על ידה קרובי משפחה ו/או מקורבים", נכתב בדו"ח. כך למשל, הרשת החלה להעסיק את בת זוגו של אחד המפקחים בבית ספר בירושלים כעובדת הוראה חדשה, "ככל הנראה ללא נסיון קודם בהוראה".
עוד עולה מהבדיקה כי בנתוני יולי ואוגוסט 2012 אותרו לפחות 21 עובדים שקיבלו באחד מחודשי פגרת הקיץ הפרשי שכר רטרואקטיביים בהיקף העולה על 20 אלף שקל ברוטו. סך הכל חולקו כך כמיליון שקל לעובדים, כשמרביתם תוגמלו עבור חודשים שבהם הם כלל לא עבדו.
דפוסים חריגים אותרו גם בכל הקשור לפיצויי פיטורים. כך למשל, למנהלת סמינר אחת הופרשו פיצויי פיטורים בסך של כ־9,000 שקל מבלי שבכלל סיימה את העסקתה ברשת. דוגמה זו, מצוין בדו"ח, היא אחת מתוך 45 מקרים דומים. בנוסף נופחו תשלומי פרישה, ודיווחי נוכחות "טויבו באופן ידני".
עוד עולה מהטיוטה כי הרשת ניידה שעות בניגוד לנהלים על פי החלטה בלעדית של מנכ"ל הרשת, לעתים תוך פגיעה בתלמידים הזכאים אישית לשעות אלה (לקויות למידה, אוטיזם, שעות שילוב, כיתה מקדמות וכו').
המנכ"ל כבר הואשם בעבר בסיוע למקורבים
רשת החינוך של ש"ס משתייכת למוסדות החינוך המוכר שאינו רשמי המתנהלים בפיקוח של משרד החינוך. הרשת הוקמה במהלך שנות השמונים ויצרה תחרות לחינוך הממלכתי דתי, בין היתר משום שהציעה יום לימודים ארוך וארוחות צהריים. הרשת מכוונת את בוגריה לישיבות קטנות שבהן אין לימודי ליב"ה. נכון לשנת הלימודים תשע"ג למדו ברשת כמעט 35 אלף תלמידים ב־173 מוסדות חינוך ברחבי במדינה. רשת החינוך התורני מתוקצבת ע"י המדינה, וב־2012 היא קיבלה 558 מיליון שקל מהמדינה.
עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, המנהלת תקופה ארוכה מאבק לפירוק רשתות החינוך החרדיות המפלגתיות, קוראת להחליף אותן ברשת ממלכתית חרדית. לדברי סמנכ"ל העמותה שחר אילן, "מעיין החינוך התורני הוא אחד מארגוני ההחזרה בתשובה הגדולים בתולדות המדינה שמעביר את התלמידים ממסלול של השכלה כללית, שירות בצבא ועבודה למסלול של השתמטות מהשכלה, השתמטות מצבא והשתמטות מעבודה".
הבוקר קרא אילן למשטרה "לפתוח מיידית בחקירת הממצאים הקשים. כבר יותר מ-20 שנה נראה כאילו ש"ס מקפידה ששמה לא יעלם מטורי הפלילים. לא רק שהמפלגה לא החזירה עטרה ליושנה, כמו הסיסמה שלה, ספק אם היה גוף שהשניא כל כך את היהדות והמסורת על אזרחי ישראל וגרם שוב ושוב חילול השם שאין כדוגמתו".
דו"ח משרד האוצר מתייחס לתקופה שבה עמד בראש הרשת יואב בן צור, שהוחלף רק לפני חודש במרדכי מרדכי. בן צור מונה למנכ"ל רשת החינוך התורני למרות דו"ח חמור במיוחד שהתפרסם על תקופתו כמנכ"ל "המשקם", ובו נטען כי הוא דאג לשכר חריג והטבות מנוגדות לנהלים. ואף סייע למקורבים לזכות במכרזים לצד מהלכים בעייתיים נוספים.לפי הדו"ח, שנת 2012 הסתיימה בגירעון תקציבי ברשת החינוך בהיקף של 140 מיליון שקל, שכוסה במלואו מתקציב המדינה. הדו"ח תוקף בחריפות את ניהול הכספים הבזבזני ונטול הפיקוח ברשת, ומצביע על שורה של מחדלים בתחום: בזבוז בניהול הנכסים (שטחים נרחבים שעומדים "שעות רבות ואף ימים ושבועות שלמים בחשכה ובעלטה"); בעיית היעדרויות של עובדים במשרדי הרשת ("המקום נטוש" כלשון הדו"ח), פעילות חוץ־תקציבית בהיקף של מאות מיליוני שקלים בשנה במוסדות ובעמותות הפועלים לצד הרשת ללא כל פיקוח או בקר; ואי־סדרים בתהליכי הרכש.
עוד נטען בדו"ח כי הרשת קלטה לתוכה מוסדות שכלל אינם קשורים אליה. זאת במטרה שהמוסד הנקלט ירוויח תקצוב מלא, והרשת תרוויחה תקורה. הדו"ח אף מציין כי עיקר הגידול בפעילות הרשת לאורך השנים מקורו בקליטת מוסדות מבעלויות אחרות.
שיבוש הליכי הביקורת ו"תיקון" קבצים
מנכ"ל מעיין דאז יואב בן צור פנה ליאיר טל מספר פעמים בנסיונות להביא להפסקת הביקורת, ועורכי הביקורת עצמם נתקלו בקשיים אדירים בעבודתם. כך למשל, נתגלו מקרי העלמת תכתובות ופערי מידע לא מוסברים בחומרים שהועברו על ידי הרשת בכל הנוגע לדיווחים על ביצועי השכר.
מקרה ראוי לציון במיוחד הוא פגישת עבודה שהתקיימה בסוף ינואר עם העובדת האחראית על תחום התקנים והשעות, "שבמהלכה אירעו שני אירועים חריגים", מספרים אנשי הביקורת. "מחד, הנ"ל ביקשה לסיים באופן מפתיע את הפגישה בנסיבות אישיות, ומאידך אירעה הפסקת חשמל רגעית שלאחריה נפלו השרתים ברשת. כתוצאה מכך, נמנעה מהביקורת האפשרות לעיין בקבצים ולקבל במקום העתקים מהם". בדו"ח מוסיפים כי למחרת כשביקשו את הקבצים הרלבנטיים, הסתבר כי "בשעת לילה מאוחרת בוצע עיבוד של קבצים מסוימים באופן שבו... הושמטו גיליונות שלמים ובנותרים נמחקו שורות ועמודות ובהן מידע מהותי".
טיוטת הדוח הולכת למנכ"ל הרשת הנוכחי מרדכי מרדכי שאמור לענות עליה תוך 30 יום וגם למשרד החינוך. בנוסף, לאור ממצאי הביקורת, נבדקת בימים אלו אפשרות לשנות את מערך החשבות בשלושת המקומות היחידים בממשלה, שבהם יש חשב מטעם האוצר, אך אנשי החשבות שמתחתיו אינם כפופים לו. מדובר במעיין החינוך התורני, החינוך העצמאי והחטיבה להתיישבות. כבר כעת תוגבר מערך החשבות ברשת מעיין כדי לסתום את הפרצות.