$
דעות

מי יותר חזק: אינטל או הממשלה?

המדינה וחברת השבבים האמריקאית מגיעות שתיהן למו"מ על המפעל הבא בקריית גת מעמדת נחיתות: הקמת המפעל מחוץ לישראל תגביל את פעילות אינטל בארץ עד יציאה ממנה, בעוד המדינה חוששת מפיטורי 1,000 עובדי מפעל מיקרון הסמוך

מאיר אורבך 07:0010.06.13

משרדי הממשלה מכחישים, חברת אינטל מתעלמת אבל מאחורי הקלעים מתנהל משא ומתן בין המדינה לענקית השבבים כדי להשיג הסכמה על הקמת המפעל הבא של החברה.

על פניו, בסיבוב הזה יחסי הכוחות בין הממשלה לאינטל נוטים דווקא לטובת החברה האמריקאית - אינטל היא הבעלים של האתר שממנו פועלת היום חברת מיקרון בקריית גת, שצפויה לסגור את פעילותה. אינטל יכולה לדרוש השבה של השטח אליה ולגזור את דינם של כ־1,000 עובדי מיקרון לפיטורים. מצד שני היא יכולה להפוך את המפעל השכן לחלק מפרויקט השדרוג שלה, להתחייב בפני הממשלה להעסיק לפחות חלק מהעובדים ולהתנות את כל העסקה במענק ממשלתי נדיב.

 

אלא שגם אינטל נמצאת במלכוד. המשמעות של ויתור על הקמת המפעל החדש בישראל תהיה התיישנות של טכנולוגית הייצור כאן, מה שישחק לאט־לאט את פעילותה במדינה. המשמעות המעשית של בחירה שאיננה ישראל תהיה הגבלה משמעותית של הפעילות בארץ עד כדי יציאה ממנה. לאור השקעות הענק של אינטל בישראל בשנים האחרונות, המהלך הזה לא ממש משתלם לחברה. זה גם היה השיקול המכריע בבחירה להקים את המפעל הקודם באירלנד ולא בישראל. אינטל לא יכלה להרשות לעצמה לוותר על השקעות הענק באירלנד, הטכנולוגיה עמדה על סף התיישנות ולכן החברה בחרה להקים את המפעל שם, ולא בגלל האכזבה מהמענק הנמוך שהציעה ישראל כפי שנהוג לחשוב בטעות.

 

 

מפעל מיקרון בקריית גת מפעל מיקרון בקריית גת צילום: ישראל יוסף

 

העתיד של עובדי מיקרון תלוי בתמיכת המדינה

המפעל החדש של אינטל שאמור לפעול בטכנולוגיה המתקדמת ביותר של 10 ננו־מטר ועלות הקמתו מוערכת בכ־5 מיליארד דולר. האופציות העומדות בפני אינטל הן להקים את המפעל בישראל, בארה"ב או באירלנד. הקמת המפעל בארץ יכולה להתאפשר על השטח של מפעל מיקרון או הקמה מאפס.

 

אינטל, שלה זכות ראשונים על השטח, הודיעה למיקרון על רצונה בשטח מתוך כוונה להשתמש בו ולהחזיק במירב העובדים, כפי שאמר מנכ"ל החברה העולמית, בריאן קרזניץ', בעת ביקורו בישראל בשבוע שעבר.

אופציה זו היא הזולה ביותר מבחינת אינטל, שמקבלת שטח בנוי ומסודר עבורה בצמוד לשטח המפעל שלה. באופן מפתיע, הדבר נותן לאינטל עמדת כוח ייחודית כיוון שלחברה יש זכות וטו באשר לשטח המפעל שלה. מיקרון, מצדה, תיאלץ להעביר את המפעל לאינטל.

 

אינטל יכולה להחליט על סגירה איטית של המפעל והקמת המפעל החדש על חורבותיו, תוך הבטחה להעסיק את עובדי מיקרון ברמה זו או אחרת בעתיד. אבל אינטל יכולה גם להחליט שאם הממשלה אינה נותנת לה מענק ראוי, היא תעסיק מספר מועט של עובדי מיקרון, כך שככל שתגדל נכונות ממשלת ישראל לתמוך באינטל – כך תגדל הנכונות של החברה להעסיק מספר רב יותר של עובדים. אם היא תזכה לתמיכה נמוכה מהמדינה, עשויה אינטל לומר כי אין באפשרותה להעסיק את כל עובדי החברה.

 

 

 

שאלת הרווחים הכלואים: מה רוצה המדינה?

במשחק התפקידים הזה אינטל וממשלת ישראל למעשה תלויות זו בזו. אינטל חייבת להקים את המפעל הבא בישראל והממשלה חייבת לעצמה למקסם את התועלת שתצמח לה מהקמת מפעל כזה. אחת הדרכים לכך יכולה להיות התחייבות של אינטל להעסיק כמה שיותר מעובדי מיקרון, ואולי אף התחייבות שלה להגדיל את השקעותיה בישראל ולא רק בקריית גת. הממשלה ניסתה להשיג מאינטל התחייבות כזאת בסיבוב הקודם, אך נכשלה.

 

בסיכום כל השיקולים, נדמה כי התועלת הרבה ביותר תצמח לאינטל אם תבחר להקים את המפעל הבא בישראל על השטח של מפעל מיקרון, ולא לעשות זאת מאפס. בחירתה של אינטל להקים את המפעל בשטח זה תהיה קשורה בעיקר במשא ומתן שתקיים מול ממשלת ישראל ובהצלחת החברה להבטיח תעסוקה של מאות מעובדי החברה.

 

עובדי מיקרון בקרית גת חוששים מאוד מההחלטה של אינטל, ובהפגנה שקיימו במהלך נאומו של מנכ"ל החברה בחיפה הביעו רבים מהם חשש למקום עבודתם. האופציות הנוספות שעומדות כיום לפתחה של מיקרון הן הצעה של של מנהלי החברה בצירוף קרן השקעות פרטית, ככל הנראה פימי, והצעה של חברת טאואר לרכוש את המפעל. הצעות אלו הגיעו לעת עתה למבוי, לאחר שאינטל הודיעה על רצונה בשטח המפעל

 

ומה תפקיד הרווחים הכלואים של אינטל בתוך דילמת האסיר הזו? הרי שהם יכולים לעבוד לשני הכיוונים: השקעה של הרווחים בחזרה בישראל ללא תשלום מס עליהם תסייע לאינטל במימון השקעת הענק. מצד שני, הוצאתם מישראל, אם תבחר החברה שלא להקים את המפעל בארץ, תחייב את אינטל בתשלום מס עליהם (אם כי מס מופחת יחסית). מה האינטרס של המדינה בהקשר הזה: האם תעדיף תשלום מס במזומן על פני השקעה? קשה לומר.

 .

בטל שלח
    לכל התגובות
    x