$
בארץ

נתניהו: "במשך 25 שנה ישראל תקבל 200 מיליארד שקל מהגז"

נתניהו, לפיד, שלום ופישר החליטו להגדיל ל-60% את שיעור הגז הטבעי המיועד לשוק הישראלי. במסיבת עיתונאים אמר רה"מ כי הממשלה תחליט בנושא יצוא הגז ביום ראשון. "המדינה תקבל 60% כהכנסות ממיסוי. יש חשיבות להביא את ההחלטה בזמן קצר. איננו רוצים להיות כמו מדינות אחרות שישארו עם הגז מתחת למים", אמר נתניהו; הערכה היא ששיעור יצוא הגז יעמוד על 43%

ליאור גוטמן 16:0519.06.13

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יאיר לפיד, שר האנרגיה והמים סילבן שלום ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר החליטו להגדיל ל-60% את שיעור הגז הטבעי המיועד לשוק הישראלי.

 

"מדינת ישראל קיבלה מתנה מהטבע והיא כמויות גדולות של גז. לאחר סדרת ישיבות החלטנו להגדיל את כמות הגז למשק ל-25 שנים. זו החלטה שמאזנת להבטיח מקור אנרגיה זמין וזול לאזרחים והצורך לייצא גז שיפקו רווחים למדינה. המדינה תקבל 60% מהרווחים על הגז שתייצא, ובתקופה של 25 שנה ישראל תקבל 200 מיליארד שקל. ההחלטה תעבור לממשלה ביום ראשון הקרוב ויש חשיבות להביא את ההחלטה בזמן קצר. איננו רוצים להיות כמו מדינות אחרות שישארו עם הגז מתחת למים", כך אמר רה"מ בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים בירושלים.  

אז כמה גז יישאר במשק וכמה גז ייצא החוצה? לפי ועדת צמח המשק זקוק ל-450 מיליארד מ"ק לתקופה של 25 שנה הקרובות, כלומר כ-18 מיליארד מ"ק לשנה. במידה והשינוי היחיד שנעשה הוא אכן הגדלת הרזרבה עד ל-30 שנה (להלן), המסקנה היא שמכסת הגז שתשאר למשק היא כ-540 מיליארד מ"ק, כך שמכסת הייצוא נעה סביב 390 עד 400 מיליארד מ"ק גז טבעי, או סביב רף של כ-43% ייצוא מסך המאגרים המוכחים. 60% ישארו במשק.

 

"אנחנו רוצים לייצא גז ולמלא את קופת המדינה במיליארדים לטובת האזרחים וגקם הקמנו קרן שתקלוט את הכסף והמדינה תקבל מזה הרבה תועלות. אנחנו חייבים מנועי צמיחה וזה אחד מהם. יש רפורמה גדולה בנמלים והיא חשובה. יש פתיחה לשוק הסיני והגז ופיתוחו הוא מנוע צמיחה שלישי שיביאו קדמה למדינת ישראל", אמר נתניהו. 

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

 

"הגדלנו את רזרבת הייצוא לתקופה של 30 שנה"

 

שר האנרגיה סילבן שלום אמר שעם כניסתו לתפקיד הוא למד את סוגיית הגז לרבות ההשפעות המאקרו כלכליות והגיאופוליטיות שיש לעולם הגז על אזרחי המדינה. "שנים רבות השיח הציבורי היה ביטחוני. בשנים האחרונות סדר היום הפך להיות כלכלי וחוסן לאומי הוא גם חוסן חברתי. לאחר עיוןם מעמיק ושיח עם חברי הוועדה וכל הגורמים הגענו למסקנות הנכונות. הקווים המנחים שלי היו שמירה על המשק וקיום משק תחרותי".

 

בנימין נתניהו, יאיר לפיד, סילבן שלום וסטנלי פישר במסיבת העיתונאים בנימין נתניהו, יאיר לפיד, סילבן שלום וסטנלי פישר במסיבת העיתונאים צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

 

שלום חידד שקבלת ההחלטות חייבת לתמרץ משקיעים להמשיך ולפתח את משק הגז. "השלב הראשון היה חתימה על צו פיקוח (לפני חודשיים - ל"ג) על מחירי הגז שלא תהיה אפליה של לקוח אחד על פני השני. פורסמו פרוטוקולי ועדת צמח וחייבנו את החברות לשלם את כל התמלוגים שהם חייבים", אמר.

 

שלום חזר על ההחלטה על הקמת הקרן לקליטת רווחי הגז. "החלטנו בהחלטה הרמונית מוחלטת בין רה"מ, שר האוצר ונגיד בנק ישראל היא להגדיל את כמות הגז שנשמרה לטובת המשק. הגדלנו את רזרבת הייצוא לתקופה של 30 שנה (במקום 25 שנה בועדת צמח - ל"ג). כשיש אופק של 30 שנה וכשיש מאגרים שהתגלו עקרים התחבורה והתעשייה יקבלו יותר גז. רק היום חיברנו את מפעל שניב באופקים לרשת הגז מה שיחסוך להם 50 אלף שקל בחודש. כלל המשק יחסוף 2 עד 3 מיליארד שקל בשנה, מה שיוביל להוזלת עלויות ויעזור לחברות להתחרות בשווקי העולם".

 

לפיד: "זה ייצר לנו 60 מיליארד דולר הכנסות"

 

שר האוצר לפיד אמר שיש כל מני דברים שאפשר לתכנן אבל אי אפשר לשלוט על המזל. "הגז הוא לא פחות מנס שקרה למדינת ישראל. יש מדינות שהתמכרו לנס והפסיקו להיות מה שאנחנו - חדשניים. מדינת ישראל היא מדינה שאחת מיתרונותיה הוא השינוי מתקופת התלמוד להשכלה ולסטארט-אפ והנה קרה נס ונמצא גז. אנחנו צריכים לשמוח על ההחלטה ליצא גז. זה טוב למשק וזה ייצר לנו 60 מיליארד דולר הכנסות ב-20 השנה הקרובות. זה כסף שילך לחינוך. הייצוא יביא ששחקנים חדשים יכנסו לזירה ונדאג שהכסף שיכנס ינוצל טוב. התמלוגים ישולמו והאזרחים יקבלו את כל מה שמגיע להם", אמר לפיד. 

 

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר אמר שהחברות השונות כבר החלו להפיק גז ממאגר תמר בתחילת אפריל. "תמר הוא קידוח ענק אבל לוויתן הוא אחד הגדולים שנמצא בעולם בעשור האחרון. אנחנו רוצים ייצוא ורוצים לקבל את המיסים שיתקבלו מייצוא הגז. לפיכך עשינו את השינויים במסגרת המיסוי בועדת ששינסקי".

 

פישר החמיא לעבודת ועדת צמח ואמר שהיא עשתה עבודה מקצועית. "כשוועדת צמח ישבה היו רזרבות מוכחות של 830 מיליארד מ"ק. כיום הם עלו מעל ל-900 מיליארד מ"ק וההחלטה הנוכחית של הממשלה מגדיל את הכמות שישאר בישראל אבל כיוון שיש יותר גז זה לא מוריד בהרבה את כמות הייצוא עליה הוחלט במסגרת ועדת צמח. מה שיותר חשוב הוא שמה שהתגלה עד כאן אומר שכ-60% ישאר למשק וכ-40% יצוא. החברות ימשיכו לחפש גז והוא יימצא וברור שההמלצות מאוזנות והאומדנים טובים ויש תחזיות סבירות לגבי הכמויות שנרצה להשתמש בעתיד. ההחלטה של צמח היא מסקנה הגיונית, מקצועית, אפילו אומר חכמה", אמר.

 

חסמו את הייצוא מתמר

בחינה מדוקדקת של הצהרות השרים מעלה שהם חסמו הלכה למעשה את הייצוא ממאגר תמר. בשיחה עם "כלכליסט" אמר שר האנרגיה סילבן שלום שהם אמנם התירו ייצוא ממאגר תמר, אולם מדובר על ייצוא ממכסה שלא נוצלה עד היום. המאגר מכיל כ-280 מיליארד מ"ק מתוכם השותפות שם חתמו על חוזים בהיקף של כ-180 מיליארד מ"ק.

 

מסקנות ועדת צמח מחייבות שמירה של 50% למשק המקומי, מה שאומר שמ-100 מיליארד מ"ק שנותרו שם, רק 50 מיליארד מ"ק יותרו לייצוא. הבעיה היא ששותפות תמר חתמה על חוזה בנפח 85 מיליארד מ"ק מול גזפרום הרוסית, והמכסה הנוכחית שהותרה לייצוא מאיימת לבטל את הפרויקט, כמו גם את ההכנסות הפוטנציאליות של השותפות ממכירת גז. תמר מוחזקת בידי דלק אנרגיה (31.25% , בחלוקה שווה בין אבנר ודלק קידוחים), ישראמקו (28.75%), דור גז (4%) ונובל אנרג'י (36%).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x