המשנה ליועמ"ש: "אין מניעה משפטית לקדם את יצוא הגז בהחלטת ממשלה"
אבי ליכט ענה לקריאות הארגונים החברתיים והאופוזיציה, לפיהן יש לקיים דיון בכנסת בטרם תגיע הסוגייה להצבעת הממשלה
"לטעמנו אין מניעה משפטית בקבלת ההחלטה על ייצוא הגז בממשלה", כך כתב המשנה ליועמ"ש, אבי ליכט, בנוגע לכוונת המדינה לקדם ביום ראשון את ההחלטה על ייצוא גז מישראל. חוות הדעת של ליכט צורפה להצעת המחליטים שתוגש לממשלה, ולמעשה היא מסכמת סאגה משפטית סביב השאלה האם לממשלה יש סמכות להחליט בנושא כה רגיש מבלי להעביר את ההחלטה דרך מליאת הכנסת.
- נתניהו בוועידת הנשיא: "למזלנו לא מצאנו גז ב-60 שנים הראשונות לקיומנו"
- מגבלת היצוא על תמר: ישראמקו ודור גז שוקלות פנייה לבג"צ
- לפיד: "יש מספיק גז. בשביל מה להשאיר את זה במעמקי הים?"
לדברי ליכט, "בהקשר זה יצוינו גם הדחיפות והחיוניות בקבלת הכרעה מהירה בעיתוי הנוכחי שתייצר ודאות למשקיעים באופן שיביא לדעת גורמי המקצוע לפיתוח המאגרים הקיימים ולחיפוש מאגרים נוספים. זאת על מנת לאפשר יצירת מגוון הכרחי של מקורות הגז ובעיקר הוספה של צינורות נוספים שיביאו את הגז לחוף ממאגרים אלה".
מוקדם יותר הבוקר קראו שורת ארגונים חברתיים כמו גם יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' לא לוותר על דיון מלא במליאת הכנסת ואיימו בהגשת בג"ץ כנגד המדינה בנושא זה.
ליכט נסמך בהחלטתו על סעיף 33 לחוק הנפט שקובע ששר האנרגיה יוכל להגביל את כמות הגז שתצא מישראל ולשמור כמה שנדרש לצריכה עצמית. לדברי ליכט, הצעת הייצוא של הגז היא אמנם "הסדר ראשוני שעל פי טיבו ומהותו צריך להיקבע על ידי הכנסת". הוא גם מציע ש"מבחינה משפטית, רצוי היה כי הנושא יובא להכרעת הכנסת בין באופן פרטני ובין באמצעות חקיקה המעניקה לממשלה הסמכה מפורשת לקבוע מדיניות מקיפה, כוללת וארוכת טווח במשק הגז הטבעי". עם זאת, הוא מציין ש"לאור לשונה של הוראת סעיף 33 המעניקה לשר, וודאי לממשלה, סמכות לחלק בין הצריכה המקומית ליצוא, לטעמנו אין מניעה משפטית בקבלת ההחלטה בממשלה בהתבסס על הוראה זו".
עוד טוען ליכט שההחלטה להעניק את מאגר ים תטיס לשותפות תמר ללא מכרז מהווה אף היא החלטה סבירה.