הכנסת אישרה התיקון לחוק עידוד השקעות הון: הטבות יינתנו רק לחברות מייצאות
מפעל יוכל להנות מהטבות במס בתנאי ש-25% או יותר מכלל הכנסותיו ממכירות בשנת המס הן לשוק המונה 14 מיליון תושבים לפחות. מנהל רשות המסים: "תיקון החוק מחויב מציאות, שאם לא כן מדובר באובדן הכנסות משמעותי למדינה"
מליאת הכנסת אישרה היום בקריאה שניה ושלישית, את התיקון בהצעת החוק לעידוד השקעות הון שהגישה הממשלה. לפי התיקון מפעל יוכל ליהנות מהטבות חוק עידוד השקעות הון רק בתנאי ש-25% או יותר מכלל הכנסות ממכירות המפעל בשנת המס הן לשוק מסוים המונה 14 מיליון תושבים לפחות (כלומר לייצוא).
התיקון אושר לאחר חודשים ארוכים של דיונים בוועדת הכספים ולאחר דחייה ממושכת בעקבות הבחירות לכנסת.
במשרד האוצר טענו כי נוצרה פרצה מסוכנת בחוק שתעלה לקופת המדינה כמיליארד שקל, אם לא תותקן. הסיבה לפרצה טמונה בהיסטוריה של הסעיף - חוק עידוד השקעות הון מעניק הטבות מס מפליגות לחברות מייצאות, שלהן ניתנה הנחה במס חברות. החברות העומדות בחוק משלמות בין 6% ל-12% מס במקום 25% מס חברות הקיים היום.
מאחר שלא ניתן לקבוע בחוק שההטבה תינתן רק לחברה מייצאת (הדבר סותר אמנות בינלאומיות), נכתב שההטבה תינתן לחברות המוכרות למדינות שמספר תושביהן עולה על 12 מיליון. אלא שבינתיים הגיע המספר המצרפי של תושבי ישראל והרשות הפלסטינית ל-12 מיליון איש, הסיבה לכך היא שמאז הוסף הסעיף, לפני למעלה משבע שנים, לא תוקן החוק לעניין זה, למרות הגידול באוכלוסיית העולם ובשווקיה.
לכן החליטו במשרד האוצר וברשות המסים להעלות את המספר ל-14 מיליון מיליון איש וזה אושר היום בוועדת הכספים. בנוסף הוחלט גם לקבוע מנגנון עדכון אוטומטי למספר התושבים - של 1.4% לשנה - כהתאמה לקצב גידול האוכלוסייה בעולם.
בדיון ועדת הכספים, להכנת ההצעה, אמר מנהל רשות המיסים, משה אשר כי "תיקון החוק מחויב המציאות, שאם לא כן מדובר באובדן הכנסות משמעותי למדינה".
סגן הממונה על התקציבים באוצר, יונתן רגב, אישר את דברי מנהל רשות המיסים אשר, לפיהם אם לא יתוקן החוק: "העלות הישירה למשק למעלה מ- 1 מיליארד שקל עקב חברות רבות שייהנו מפטור ומהנחות משמעותיות במס חברות ולכן החקיקה הזאת קריטית והכרחית".