מנכ"ל קופת חולים כללית: "מערכת הבריאות לפני פשיטת רגל"
אלי דפס בדיון בוועדת הכספים על שירותים שקופות החולים מחויבות לרכוש מבתי החולים לפי חוק ההסדרים: "לאוצר יש עניין שנטיח ראש בראש, שנגיד לכולם חסר והכל בסדר"
"יש מצב בלתי נסבל של מחסור בכסף. מערכת הבריאות תמיד מנוהלת על התחשבנות בחוסר כסף", כך אמר רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות היום (ה') בדיון בוועדת הכספים על ההסדרים של רכישת שירותים של קופות החולים מבתי החולים.
מההצעה של משרד האוצר ומשרד הבריאות בחוק ההסדרים עולה כי קופות החולים ישלמו יותר כדי לטפל בגירעון של בתי החולים. שיטת ההתחשבנות בין קופות החולים לבתי החולים היא כי בגין שירותים שקופת החולים רוכשת עד תקרה מסוימת, היא משלמת מחיר מירבי ומעל תקרה זו - תשלם מחיר מוזל. החוק העלה את התקרה, כלומר קופת החולים תשלם עבור יותר שירותים את המחיר המירבי ולא המוזל.
בנוסף, חוק ההסדרים החדש העלה את מינימום השירותים מבתי החולים, שהקופה חייבת לשלם. לפיו, הקופות יהיו מחויבות לשלם עבור 95% מהשירותים, גם אם לא רכשו אותן בפועל. כלומר, החוק כופה כביכול על קופות החולים להשתמש בבתי החולים ולשלם להם, במקום לפתח שירותים בעצמם. בשל כך, קופות החולים מתנגדות לכך.
"בשרשרת המזון מי שמשלם זו קופת החולים", אמר דפס, בעוד חברי הכנסת הזכירו לו שמי שמשלם זה בעיקר האזרח. דפס המשיך כי "המצב הוא גרוע, מערכת הבריאות לפני פשיטת רגל. הכללית היא הקופה היעילה ביותר בין ארבעת הקופות ולנו חסר מיליארד שקל. אפשר להניח שקופות החולים לא יעילות. אם נסתכל על נתוני ה-OECD, ההשקעה שניתנת לקופות החולים הנמוכה ביותר". דפס הוסיף כי "לאוצר יש עניין שנטיח ראש בראש, שנגיד לכולם חסר והכל בסדר, אבל לכולם חסר והכל לא בסדר. ההצעה בחוק ההסדרים הפרה את האיזון. צריך לחזק את בתי חולים, השאלה מאיפה. הכסף לא נמצא אצל שני הצדדים. משרד הבריאות לא ישב פעם אחת בחמש השנים האחרונות עם הקופות בשביל להבין מה הבעיות שלו".
מנהלי בתי החולים הזכירו גם כן את הגירעונות שלהם ואמרו כי אמנם הם צריכים להתייעל, אולם חוסר איזון ביניהם לבין הקופות הוא הגורם המרכזי לגירעונות.
יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי ניסה לגשר בין בתי החולים וקופות החולים. בתי החולים הממשלתיים העדיפו להשאיר את הצעת משרד האוצר על כנה, בעוד שבתי החולים הפרטיים וקופות החולים ממשיכות להתנגד.
חברי ועדת הכספים הציעו כי ח"כ יעקב ליצמן ישב עם הצדדים למצוא נוסחת פשרה, אולם לעת עתה סלומינסקי לא קיבל את ההצעה. ליצמן אמר בדיון, בהתייחסו להצעות בחוק ההסדרים כי "המדינה במקום להוסיף כסף שחסר למערכת, מעבירה אותו ממקום למקום. רוני גמזו הוא מינוי שלי אבל הוא לא היה מציע הצעה כזאת בתקופתי".