$
מעסיקים

"מתכננת הריון?" שאלות שלא כדאי למראיין להעלות בראיון עבודה

שאלות כמו "מה המוצא שלך?" או "יש לך ילדים?" יכולות לפגוע בכם, כמעסיקים. לא שהן רק פולשניות ולא נאותות – הן גם לא חוקיות. ארבע שאלות שיש להימנע מהן

בתיה וייסמן 13:1410.07.13

"אני אמא לשניים והחצוף שאל אותי אם אני מתכוונת להיכנס להריון בקרוב", הלינה בתסכול אחת הגולשות בעמוד הפייסבוק של AllJobs, לאחר שהעלינו אליו השאלה "מהי השאלה הכי לא נאותה או לא מתאימה ששאלו אתכם בראיון עבודה?"

 

אל הגולשת הצטרפו לא מעט גולשות אחרות, ששמעו גם הן את השאלה הזו - בוורסיה זו או אחרת.

 

 

מעיון בתגובות הרבות לסטטוס מצטיירת תמונה בעייתית. נראה כי בנוסף לשאלות הסטנדרטיות כדוגמת "למה אתה מתאים לתפקיד", "מהי התכונה השלילית שלך?" ו"מהן ציפיות השכר שלך" - בימינו בוחרים מראיינים רבים מדי לשאול מדי שאלות החורגות מהפן המקצועי נטו.

 

לא מדובר רק בשאלות שנשים נשאלות הנוגעות לחיי משפחה וילדים. התגובות מספרות על שאלות שהועלו בראיונות עבודה, העוסקות בנטייה מינית ("את לסבית?"), שירות מילואים ("למה אתה לא "יוצא" מזה?") או עדתיות ("מה אתה?").

 

עומדת לכם על הלשון שאלה למרואיין? כדאי שתבדקו קודם אם היא חוקית

 

לרוב, שאלות מסוג זה נשאלות מבלי להבין שמעבר לכך שהן נתפסות כ"לא לעניין" ואף פוגעניות מבחינת המרואיינים – הן גם לא חוקיות בעליל.

 

העלאת שאלות מהסוג הזה במעמד ראיון העבודה מהווה עבור המעסיקים סיכון לא קטן, שכן מרואיין אשר עלול להרגיש פגוע, מופלה או שזכויותיו נפגעו במסגרת ראיון העבודה או בעקבותיו – יכול לתבוע את המעסיק. זה מסוכן עבור המעסיק על אחת כמה וכמה, היות ולמועמד ישנה הזכות להקליט את ראיון העבודה (על פי חוק, לכל אדם מוקלט להקליט כל שיחה בה הוא משתתף), ואותה הקלטה יכולה לעמוד כנגדו במקרה של תביעה משפטית.

 

ראיון עבודה ראיון עבודה צילום: shutterstock

 

"ככלל, יש להקפיד מאוד על הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה כדי לא לתת פתח לטענה כי המועמד לא התקבל לעבודה בשל אפליה פסולה", אומר עו"ד שאול הזנפלד, המתמחה בתחום דיני העבודה. "שכן גם אם סיבת הפסילה היא לגיטימית לחלוטין – עדיין, ברגע שנשאלות שאלות שמעידות על אפליה, ההנחה של בתי הדין תהיה כי לתשובות לשאלות הללו היה משקל בהחלטה לא לקבל אדם לעבודה, ומאחר ושהסיבות הללו מנוגדות לחוק יפעיל בית הדין סנקציות נגד המעביד החוטא.

 

למיטב ניסיוני, הסברה הרווחת שבתי הדין לעבודה הם ערכאה פרו-עובדים היא אכן נכונה, ולכן בנסיבות שבהן משתכנע בית הדין שהמעביד פעל בניגוד לדין הוא עלול להכביד את ידו על המעביד החוטא".

 

ואילו עונשים צפויים למעסיק שיוכח כי פסל מועמד על בסיס לא חוקי?

"מועמד שנפסל לאחר שנשאל שאלות כדוגמת השאלות האלו יכול להביא את העניין בפני נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה, שהוקמה מכוח הוראות החוק. לנציבות יש מגוון כלים, עד כדי הגשת תביעה אזרחית נגד המעביד שהפר את הוראות החוק ועד כדי בקשת צו לאכיפת הזכות שנפגעה (כולל קבלה לעבודה).

 

כמובן שניתן להגיש תביעה אזרחית בבית הדין לעבודה נגד מעסיק כזה וידועים מקרים לא מעטים שמעבידים חויבו לשלם פיצויים בעילת אפליה פסולה בקבלה לעבודה בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה רשאית להצטרף להליכים אזרחיים אלה. כדאי לדעת שלחוק יש שיניים חדות שכן הוא מטיל אחריות אישית לעבירות על הוראותיו, כולל על "כל או פקיד אחראי", דהיינו אחריות אישית על מנהל משאבי אנוש שבהנחייתו בוצעה העבירה".

 

אז אילו שאלות אסור לכם לשאול את המועמד בראיון העבודה? הנה ארבע דוגמאות לשאלות אמיתיות לגמרי ששמעו מחפשי עבודה בראיונות עבודה. עו"ד הזנפלד מסביר מדוע כדאי לכם להימנע מלשאול אותן, וגם מה הסיכון שאתם לוקחים בשאילתן:

 

1. "את לסבית/אתה הומו?"

למרבה הצער, שאלה זו עדיין עולה בראיונות עבודה, לעיתים כקריטריון לפסילת המועמד/ת. מיותר לציין שאין לשאלה מסוג זה שום קשר לעבודה המבוקשת והיא לא רק עלולה להיתפס כהומופובית – אלא גם לא חוקית.

 

מה אומר עליה החוק? "השאלה מנוגדת להוראה הקבועה בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, ולפיו "לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת (...) נטייתם המינית." בנוסף, לפי ההקשר של הדברים, יתכן אף ששאלה כגון זו תיתפס כהטרדה מינית. מכאן שבמקרה כזה עומדות למועמדת כל הזכויות המוקנות למי שהוטרד מינית (לרבות תביעה ללא הוכחת נזק)".

 

2. "את מתכוונת להיכנס להריון בקרוב?"

מיותר לציין כי שאלה זו מופנית באופן כמעט מוחלט אל נשים. מטרתה הנה להעריך האם תחול פגיעה בעבודתן בארגון במקרה של כניסה להריון (חופשת לידה, היעדרויות לצרכי בדיקות, קיצור שעות העבודה עם החזרה לעבודה וכו').

 

מה אומר עליה החוק? "השאלה מנוגדת להוראה הקבועה בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה ולפיה "לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת (...) הריון".

 

כל השאלות בסגנון "את נשואה? מתכוונת להביא ילדים? להיכנס להריון? יש לך סידור לילדים כשם חולים?" – הן שאלות פסולות, וזאת מכוח הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.

 

במקרים מסוימים ניתן להעלות על הדעת סיטואציות קיצוניות שבהן הנושא מתחייב מאופיו או ממהותו של התפקיד. כמו למשל עבודה במקום שיש בו חומרים מסוכנים שלאישה בהריון אסור להיחשף אליהם. אבל בכל מקרה אחר חל איסור לשאול את השאלות הללו שכן הן מעידות על אפליה בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה".

 

3. "מאיזו עדה אתה או מה המוצא שלך?"

בין אם היא נשאלת מתוך רצון לפתח את השיחה לכיוון קליל וחברותי יותר ובין אם המניעים הם גזעניים ו/או עדתיים – שאלה זו היא אינה לגיטימית, גם מבחינת החוק.

 

מה אומר עליה החוק? "השאלה מנוגדת להוראה הקבועה בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה ולפיו "לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת (...) גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם" וכו'."

 

4. "כמה ימי מילואים אתה עושה בשנה"?

בדומה לשאלה על ההריון, המופנית לנשים, שאלה זו נועדה לבדוק פגיעה אפשרית במהלך העבודה – הפעם אצל הצד הגברי (לרוב), הנובעת מקריאה תכופה לשירות המילואים.

 

מה אומר עליה החוק? "השאלה מנוגדת להוראה הקבועה בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה ולפיו "לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת (...) שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים". חשוב להזכיר שקיים גם איסור ספציפי לשאול מועמד על הפרופיל הצבאי שלו."

 

הכותבת היא מנהלת תוכן גיוס עובדים ב-AllJobs

בטל שלח
    לכל התגובות
    x