אף ח"כ לא בא לדיון בהסדרת פרצות מס בחוק ההסדרים
הזמן הקצר שהקציבה הממשלה להעברת חוק ההסדרים העמוס יוצר שיאים חדשים של אבסורד. כך למשל בדיון שיזמה רשות המסים ועשוי להכניס לתקציב המדינה מאות מיליוני שקלים, הח"כים לא באו וחברת אופוזיציה ניהלה את הישיבה
חברי ועדת הכספים, שרובם נכנסו רק לפני חצי שנה לעבודתם במשכן, הצהירו קבל עם ועדה כי יילחמו בפרצות המס וילמדו היטב את חוק ההסדרים שאמור להיות מאושר בשבוע הבא. בפועל, כשמדובר בישיבות הנוגעות לנושאים מסובכים כמו מסים, שסביר שגם לא יקבלו חשיפה תקשורתית רחבה, הח"כים נמנעים מלהגיע והישיבות מתנהלות על גבול הפארסה. כך קרה למשל בליל שלישי, כאשר הוועדה בראשות ח"כ ניסן סלומינסקי נאספה כדי לדון במיסוי חברות המוגדרות כ"משלוח יד זרה" אשר יכול להכניס לקופת המדינה מיליונים רבים, ואף אחד מחברי הכנסת למעט היו"ר לא מצאו לנכון להגיע.
- ועדת הכספים נגד העלאת מס הרכישה; ח"כ גמליאל: "סעיף לא ראוי"
- ועדת הכספים מסתייגת מהרחבת הדיווח על תכנוני מס
- חלק מחברי ועדת הכספים נטשו במחאה הדיון על מיסוי עקרות הבית
תרגיל חשבונאי שהפך לנפוץ בשנים האחרונות מעודד בעלי מקצועות חופשיים כמו עורכי דין או רואי חשבון להתאגד תחת חברה שנותנת שירותים מעבר לים, וכך להימנע מתשלום מס חברות. עתה, כחלק מהניסיון להילחם בפרצות המס ולכסות את הבור התקציבי, הציעה רשות המסים לחייב במס את החברים באותן החברות כאילו הכנסותיהם נחשבות לדיבידנדים. לטענת ראש רשות המסים משה אשר, מדובר באחת מפרצות המסים הגדולות הקיימות. היה ניתן להבין את חשיבות הנושא מכמות רואי החשבון, עורכי הדין ונציגים בכירים במגזר העסקי שטרחו להגיע לדיון. כולם חוץ מחברי הכנסת, שאמורים לשאול את השאלות הקשות ובסוף להכריע בסוגיות על הפרק.
סלומינסקי ביקש את סליחתם של אנשי המקצוע הרבים שהגיעו, והתלוצץ על ההרכב החסר. יו"ר ועדת המסים בלשכת רואי החשבון עופר מנירב התפרץ ואמר כי מדובר בנושאים מסובכים שהוא עצמו מתקשה להבין, והביע תמיהה כיצד חברי הכנסת שאינם בקיאים במסים מבינים. כשסלומינסקי השיב כי הדיונים הללו חשובים, אחרת "הסעיפים הקשורים למסים היו נדחים מחוק ההסדרים", השיב מנירב כי הלו"ז שהציבה הממשלה לדון בחוק ההסדרים אינו סביר ואינו מאפשר דיון ראוי ומיצוי של "הנושאים כבדי המשקל שעומדים על הפרק".
בשבע השעות שארך הדיון כמעט לא נכח ח"כ אחד מלבד סלומינסקי. בשלב מסוים נכנסה חברת האופוזיציה מיכל בירן (עבודה), שמשמשת כממלאת מקום בוועדה. משום שלא היה אף אחד מחברי הקואליציה שנכח בחדר, כאשר יצא היו"ר להיפגש עם פקידי האוצר לדיון בנושאים אחרים, הוא מינה את בירן להמשיך את המליאה במקומו. כך קרה שאנשי המקצוע שהגיעו לוועידה נאלצו לקיים אותה עם בירן, שלא היתה בדיון מראשיתו, ונראה היה כאילו היא מעדיפה להמשיך בעיסוקיה האישיים. אחרי חצי שעה אמרה בירן כי היא נועלת את הישיבה משום שעליה ללכת למליאה: "לא נעים לי מכם, אבל המצב הזה פשוט מגוחך. השעה שבע בערב, יש לכם בית", אמרה לנוכחים.
היועצת המשפטית של הוועדה שגית אפיק הוסיפה כי "באמת הגענו למצב מגוחך. אין מי שיכריע, היא (בירן - ח"פ) לא מבינה. היה סביר שזה יהיה יותר ראוי ממה שהיה בשעה האחרונה". בשלב זה חזר סלומינסקי והמשיך את הישיבה לבקשת ראש רשות המסים.
למה כל זה קורה? הדיון האמור הוא רק סימפטום להליכי הדיונים בוועדת הכספים, שהיא אחת הוועדות החשובות בכנסת. משום שהממשלה הקודמת התפזרה מבלי להעביר תקציב, לוחות הזמנים התקצרו. הממשלה החדשה הציגה את התקציב במקביל לחוק ההסדרים, ובו מאות חוקים המפורטים לאלפי סעיפים קטנים; ולוועדת הכספים, שבדרך כלל יש חודשיים לדון בפרטים, היה הפעם פחות מחודש. במילים אחרות, חוק ההסדרים נשאר בגודלו הרגיל, עמוס ברפורמות ובשורות קטנות שישפיעו על כולנו, בעוד הזמן ללמוד אותו ולהכינו התקצר. "הגענו לקצה גבול היכולת", אומרים אנשי המקצוע בוועדה, ההליך הדמוקרטי נפגע ואין מי שישאל את השאלות הקשות.