שתי הגרסאות של יעקב פרנקל למה שקרה בהונג קונג ב־2006
הנגיד המיועד טוען היום שהחשד כי הוא גנב בושם מהדיוטי פרי התברר כלא יותר מאי־הבנה. אבל בשנת 2006, כשנשאל על הפרשה, הוא הכחיש כי בכלל נחשד בגניבה וטען שהוא בסך הכל עבר במסלול הלא נכון ביציאה
מה קרה בנמל התעופה בהונג קונג בשנת 2006? אם שואלים את הנגיד המיועד יעקב פרנקל, יש לסיפור הזה שתי גרסאות - האחת מהימים האחרונים והשנייה אי שם עם חשיפת חלק מהפרשה ב"ידיעות אחרונות" ב־2006.
- הבעיה היא לא פרנקל, אלא נתניהו
- פרנקל אינו פסול משפטית
- טענה נגד פרנקל: עוכב בהונג קונג לאחר שנמצאו ברשותו בשמים שלא שילם עליהם
בימים האחרונים, כשהתברר שיעקב פרנקל עוכב בנמל התעופה בהונג קונג בחשד לגניבת בושם מאחת החנויות, הוא ציין כי מדובר באירוע שהסתיים בלא כלום - הרשויות בהונג קונג הגיעו למסקנה שמדובר באי־הבנה מצערת, התנצלו והביעו את הערכתן על שפרנקל לא תובע פיצויים.
עם זאת, בפעם הראשונה שנשאל על העניין ב־2006 סיפר פרנקל גרסה קצת שונה. הנגיד לשעבר ואנשים מטעמו הכחישו את הסיפור וציינו כי לא מדובר בגניבה כי אם במקרה פעוט בהרבה. לפי גרסתו של פרנקל, הוא צעד אל מחוץ לטרמינל במעבר השמור לפקידי ממשל בכירים בלבד, ולא בדרך שהיה אמור לעבור בה. פרנקל מסר אז כי מדובר בתקלה ובאי־הבנה. כאמור, בתגובה הזאת הוא הכחיש נמרצות את אירוע הגניבה וטען כי התקרית היא לא יותר מיציאה מהמסלול הלא נכון.
נשאלת השאלה מדוע פרנקל הסתיר מוועדת טירקל למינוי בכירים בשירות הציבורי את ההסתבכות בנמל התעופה, אף שחלה עליו חובת דיווח על מידע "פלילי או משמעתי". הכלל לא מגדיר מהו מידע פלילי - האם הכוונה לפסק דין, לכתב אישום או לחקירה. לכן ניתן להגדיר חקירה, גם אם הסתיימה בלא כלום, כמידע פלילי, וניתן שלא להכלילה כמידע כזה. פרנקל ככל הנראה בחר באפשרות השנייה.
טלטלה לוועדה המוניטרית
עד שיתברר איזו מהגרסאות של פרנקל נכונה המינוי שלו ממשיך להכות גלים בבנק ישראל. לפי גורמים בכירים בירושלים, אחד משלושת החברים החיצוניים של הוועדה המוניטרית בבנק ישראל מתכוון לפרוש מתפקידו אם מינויו של פרנקל יאושר.
הוועדה המוניטרית של הבנק החלה לפעול לפני כשנה וחצי בעקבות חקיקת חוק בנק ישראל החדש. תפקידה של הוועדה הוא לקבוע את מדיניות בנק ישראל, ובכלל זה את מדיניות הריבית ואת מדיניות יתרות מטבע החוץ. כיוון שפישר עצמו כבר פרש ויועצו הבכיר של הנגיד בארי טאף הודיע לאחרונה על פרישתו מהבנק עם כניסת הנגיד החדש, שלושה מתוך ששת חברי הוועדה המוניטרית יוחלפו בבת אחת עם כניסתו של פרנקל לתפקיד. הדבר עומד בניגוד גמור לרוח חוק בנק ישראל, שקבע במפורש כי חברי הוועדה יוחלפו בהדרגה כדי לשמור על המשכיות עבודתה.
וינשטיין וטירקל בודקים
בתוך כך, היועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין נפגש אתמול עם בכירי הפרקליטות והייעוץ המשפטי כדי לשמוע עמדות בעניין פרנקל, ואמור לגבש היום את דעתו אם הפרשה האחרונה - תקרית הבושם בהונג קונג ואי־דיווחה לוועדת טירקל - חמורה דיה למנוע את המינוי.
משמעות ומשקל נוספים יכולים להינתן לצירוף הסיפור האחרון לפרשה של קבלת הטבות השכר בדמות תנאים סוציאליים שלא כדין בתקופת כהונתו הקודמת של פרנקל כנגיד, זאת אף שהכספים הוחזרו, ולעניין זה לא מצאה ועדת טירקל פגם שיכול למנוע את אישור המינוי. וינשטיין יכול להכריע שהמינוי פסול מבחינה משפטית, אולם הוא יכול גם להמליץ לראש הממשלה ולפרנקל לרדת מהמינוי "בהתנדבות", מפני שדבק בו כתם שאמנם אינו פלילי או משמעתי, אבל כזה שאדם במשרה כנגיד בנק ישראל לא ראוי שיישא עמו לכהונה הרמה.
ועדת טירקל עצמה דנה גם היא בנושא אתמול וערכה בירור עם פרנקל, שנמצא בחו"ל, בשיחת טלפון. בוועדה סירבו לציין אם הוגשה תלונה לוועדה, ואחד מחבריה הגדיר את הדיון ככזה שנסב על "שאילתות עיתונאיות". מקורבים לוועדה מסרו שלא נקבעו עוד ישיבות ועדיין אין מועד לקבלת החלטה.