$
בארץ

ייחשפו מסמכי הבוררות בין כיל למדינה על תמלוגים בגובה 291 מיליון דולר

ביהמ"ש לעניינים מינהליים בירושלים דחה את עתירת מפעלי ים המלח מקבוצת כיל, שביקשה שלא למסור את הפרוטוקולים. הבוררות היא בגין תשלום לא מספק, לטענת המדינה, על ניצול אוצרות טבע בים המלח

תומר גנון וחן פונדק 11:2615.07.13
מסמכי הבוררות בין כיל למדינה על תמלוגים ששולמו לכאורה בחסר בגין ניצול אוצרות טבע בים המלח ייחשפו לעיני הציבור. כך פסק היום בית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים. השופט ד"ר יגאל מרזל דחה עתירה של מפעלי ים המלח מקבוצת כיל נגד המדינה, למנוע ממנה למסור כתבי טענות ופרוטוקולים מהבוררות בגין תביעת המדינה לתשלום נמוך של תמלוגים בסך משוער של 291 מליון דולר.
העתירה הוגשה נגד החלטה של המדינה להיעתר לבקשה לפי חוק חופש המידע שהגישו "אדם טבע ודין" ו"התנועה למען איכות השלטון בישראל". הבקשה היתה למסור כתבי טענות ופרוטוקולים מבוררות שמתנהלת בין מדינת ישראל לבין מפעלי ים המלח. את הבוררות יזמה המדינה ובמסגרתה היא תובעת סך משוער של 291 מליון דולר. הטענה העיקרית של המדינה בבוררות היא לתשלום נמוך של תמלוגים בגין ניצול אוצרות הטבע של ים המלח. בדיקת ההליך בבוררות נעשה בהתאם לתניית בוררות (תנאי בהסכם שמחייב את הצדדיים לפנות לבוררות) בשטר הזיכיון וחוק זיכיון ים המלח. הבוררות מתנהלת לפני שלושה בוררים: השופטת (בדימוס) טובה שטרסברג-כהן ועורכי הדין אלכס הרטמן ורם כספי.

 

מפעלי ים המלח. יצטרכו לחשוף את הפרוטוקולים מפעלי ים המלח. יצטרכו לחשוף את הפרוטוקולים צילום: עמית שעל

 

הבקשה למסירת המידע התבססה על חוק חופש המידע ועל הטענה שקיים אינטרס ציבורי מובהק בחשיפת המידע. נטען, שהמדינה לא יכולה לנהל הליך מעין זה – גם אם מדובר בבוררות – רחוק מן העין הציבורית. המדינה הסכימה למסור את המידע בשלמותו (כפוף להשמטות שונות של סודות מסחריים ומידע עסקי של מפעלי ים המלח).

 

בעתירה שהגישה מפעלי ים המלח לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים היא טענה, שהחלטת המדינה למסור את המידע אינה כדין. לפי הטענה, חוק חופש המידע לא חל על הליכי בוררות. כמו כן נטען, שבמסירת המידע יש משום פגיעה בפרטיות של מפעלי ים המלח; בחשיפה של סודות מסחריים ומידע עסקי; וכן הפרה של תנאי משתמע מן הבוררות, שלפיו לא יימסר מידע ממנה על ידי המדינה.

 

השופט מרזל קבע כי "לא מדובר במחלוקת פרטית. מדובר במחלוקת ובסכסוך בעלי מאפיינים ציבוריים מובהקים, ובתביעה בהיקף כספי ניכר. בסוגיית היקף התמלוגים שהמדינה מקבלת – כנאמנת הציבור כולו – בגין הניצול של משאבי הטבע של הציבור כולו. החיסוי המלא של הליך זה כדי הליך חשאי – כפי טענת מפעלי ים המלח – אינן מעוגן בדין החרות. הוא מעורר קושי על רקע חובת שקיפות פעולת הרשות הציבורית והיותה נאמנת לציבור".

 

נוכח דחייתה של העתירה ברובה, ולנוכח המחדלים הדיוניים בהתנהלות מפעלי ים המלח, בית המשפט הטיל עליה לשאת בהוצאות מדינת ישראל ובשכר טרחת עו"ד בסך של 30,000 שקל; ובהוצאות אדם טבע ודין והתנועה לאיכות השלטון בסכום של 20,000 שקל נוספים.

 

מכיל נמסר כי: "כיל בוחנת את החלטת בית המשפט.עוד בראשית תהליך הבוררות, כיל הודיעה על נכונותה לחשוף בפני הבוררים ונציגי הממשלה את כל המידע הנדרש לצורך הליך הבוררות. יחד עם זאת, כיל הביעה את חששה שמידע זה הכולל סודות מסחריים, ייחשף בפני מתחרותיה וייפגע בה. על כן כיל ביקשה לוודא שעל אף הפתיחות, האמון ושיתוף הפעולה המלא בינה לבין המדינה, לא ייגרם לחברה נזק ולא יוענק למתחרותיה יתרון שינבע מחשיפת הסודות המסחריים. לאור זאת, נציגי הממשלה הבטיחו כי חומרים אלו ייחשפו אך ורק לצורך הבוררות. חשוב להבהיר שחלק ניכר מטענות המדינה בבוררות ובמיוחד הטענות הנוגעות למחירי העברה, דורשות התייחסות וגילוי של: פירוט לקוחות, פירוט הוצאות, עלויות ייצור, רווחיות וכדומה, אשר הינן חלק אינטגראלי מהסוגיות שבמחלוקת ואשר חשיפה שלהן או אפילו של חלקן יביאו לידי נזק ממשי לחברה.כיל נתנה אמון בנציגי הממשלה ובמוסד הבוררות ולאורך כל הליך הבוררות היא חשפה באופן מלא את כל המידע והמסמכים, כולל סודות מסחריים, בפני הבוררים ונציגי הממשלה.חשיפת הסודות המסחריים בפומבי תגרום נזק ממשי לחברה ולכל בעלי העניין שלה, כולל הציבור הישראלי, עובדי החברה, בעלי המניות וממשלת ישראל. למרבה הצער והאכזבה נציגי הממשלה לא התנגדו לפרסום, שיגרום נזק לחברה.כיל נמנעה מלהציג את עמדתה בתקשורת במהלך הבוררות שבה היא דחתה אחת לאחת את כל טענות הממשלה. למרות שאם יפורסמו טענות המדינה יתברר לציבור כי תביעת הממשלה מכיל נמוכה בכמחצית מהסכום שפורסם בתקשורת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x