ראיון כלכליסט
ניר גלעד: "פופוליזם לא משנה את העובדה שמכירת כיל לפוטאש טובה"
על רקע השקת המכונית החדשה של החברה לישראל בשוויץ מספר המנכ"ל על ההמתנה להקמת הממשלה שתחליט אם לאשר את מכירת כיל לפוטאש, ומסביר: הדירקטוריון אישר לי אופציות בגובה 25 מיליון שקל כדי לשמר את הרצף הניהולי
תערוכת הרכב שנערכת מדי שנה בז'נבה שבשוויץ היא עוד אירוע אחד מני רבים שנועד לסכם נקודת זמן בתעשיית הרכב. חלק מהיצרנים מתעקשים על דגש לעולם ירוק יותר עם מגוון של מכוניות חשמליות או היברידיות, אחרים שמים יהבם על מכוניות משפחתיות עם מנועים קטנים ומלאי יכולת, ואחרים מתעקשים לשווק מכוניות פאר כאילו העולם לא נמצא על סף משבר כלכלי.
- פוטאש מקפיאה את ניסיונה לרכוש את כיל בשל "אירועים פוליטיים"
- למה פוטאש רוצה את כיל?
- כמה כסף שווה מניית הזהב בכיל
עבור החברה לישראל מדובר ביום של שמחה עם השקתה הרשמית של קורוס, המכונית המשפחתית החדשה שנוצרה בשיתוף עם חברת צ'רי הסינית. ככה זה כשבשלושת החודשים האחרונים זרוע הרכב השנייה שלך, בטר פלייס, הדיחה את המייסד שלה, החליפה שלושה מנכ"לים והצליחה לרשום השקעות של כמיליארד דולר בלי להניב את התוצאות הרצויות. אחד מחתני השמחה הוא מנכ"ל החברה לישראל ניר גלעד, שמסתובב באולם התצוגה של קורוס ומתרגש מגודל המעמד.
גלעד, שממעט להתראיין, מספר ל"כלכליסט" שההרגשה היא כאילו חצה קו סיום של מירוץ. "היום אנחנו מסכמים שש שנים של עבודה מטורפת, של חזון שהופך למציאות. אנחנו אולי לא מתכננים למכור באירופה בשלב הראשון, ונתמקד דווקא בשוק הסיני, אבל יצירת רכב ברמה מערבית גבוהה מחייבת הצגה של רכב מערבי לרבות האיכות שלו. זה אירוע מכונן ביצירת מותג חדש", הוא מתגאה.
"מחכים להחלטת הממשלה"
למרות מטחי האופוריה שהחברה לישראל משגרת לחלל האוויר, קשה להתעלם או לשכוח מה עבר על בטר פלייס, מיזם הרכב השני שלה שהבטיח לנתק את העולם מנפט עד סוף העשור. לשאלה אם הכישלונות של בטר פלייס מלמדות אותו משהו שעשה אחרת במיזם קורוס, מפתיע גלעד ואומר ש"מיהרו לשפוט את בטר פלייס. המיזם עבר שלושה מרתונים שונים - גם פסיכולוגי, גם שיווקי וגם תדמיתי. מדובר בפתרון חדש תלוי תשתית שפרסנו, ועכשיו אנחנו צריכים לשכנע את הלקוח לשנות תפיסות עולם".
לטענת גלעד, הכניסה לעולם הרכב דומה לכניסה שהיתה לחברה לישראל לעולם תחנות הכוח, פעולה שהחלה עם השקעה ראשונית והגיעה כיום לבעלות על שמונה תחנות כוח בדרום אמריקה ותחנה בישראל שאמורה לפתוח רשמית את משק החשמל לתחרות עד סוף חודש אפריל הקרוב. "זה לא מהלך קצר טווח כל ההשקעות הללו. זה מהלך של קריירה", הוא מחדד.
אבל תסכים שאלמלא כרית הביטחון הענקית של כיל לא הייתם יכולים להיכנס להרפתקאות של יצירת רכב יש מאין. זה יתרון שיש רק לכם.
"כיל נכנסה לתעשיית האשלג והמינרלים ובנתה שתי חברות שמגלגלות מיליארד וחצי דולר. הרי תמיד הייתה אלטרנטיבה לקחת את רווחי כיל, להשקיע את הכסף בחברה לישראל עצמה או לתת לבעלים להחליט שהרווחים לא יצאו מהחברה. אבל הבעלים החליט שלא לעשות את זה אלא להשקיע בתעשיות חדשות, וזה החוזק של החברה לישראל. זה לא רק המנהלים, אלא גם משפחת עופר שמחליטה לקחת את ההשקעה הלאה".
אם מדברים על כיל, מה דעתכם בעניין מכירת החברה לפוטאש הקנדית?
"יש מגעים בין הממשלה לקנדים לקבל היתר מכירה. אני חושב שמן הראוי שאנשים יעשו תכנון עסקי לאן הולך עולם האשלג והפוספטים. הכותרות והפופוליזם לא ישנו את נתוני הבסיס - חיבור כזה הוא אסטרטגי גם ברמה של מדינת ישראל, גם ברמה של העובדים והמנהלים, ובוודאי ברמה של החברה לישראל. בפן העובדתי אנחנו ממתינים כמו כולם שהקנדים והממשלה החדשה לכשתוקם יגבשו עמדה. בסוף נעשה מה שהממשלה תחליט", הוא אומר.
"בוכריס עזב בלי 'דם רע'"
בחינה של שאר זרועות החברה לישראל מעלה שלא רק בבטר פלייס המצב הפיננסי והניהולי רגיש - גם חברת הספנות צים עומדת בפני משבר אמון בין ההנלה לעובדים, וסכסוך עבודה שהוכרז שם מאיים לשבש את פעילות החברה. "תעשיית הספנות דורשת אורך רוח וסבלנות. הצלחנו לשפר את החברה ואנחנו עושים את כל המאמצים כדי לתת לה להתקיים ולפעול. לעניין זה אני חייב לציין שהתנהלות העובדים לא מקדמת את החברה, בוודאי לא בסיטואציה הנוכחית".
ומה קורה עם בזן? המנכ"ל בוכריס התפטר אחרי פחות משנתיים בתפקיד.
"בוכריס לקח את החברה בתקופה קשה שכללה שימוש בגז שלא הגיע ובניית מתקן זיקוק חדש עתיר השקעה (פצחן מימני - ל"ג). בניגוד לסברה, בוכריס עשה עבודה יוצאת מהכלל, הוא זה שביקש לסיים את כהונתו וקיבלנו את זה עם בקשה שיישאר עד שנמצא מחליף. אם היה 'דם רע' הוא לא היה נשאר".
"לא ניתן אישור חריג לכלום"
אחד הנושאים הרגישים בחברה לישראל בחודשים האחרונים היה מהלך לאישור אופציות של כ־25 מיליון שקל לגלעד, שנייה לפני כניסת התיקון לחוק שכר הבכירים - פעולה שהתגלגלה עד לרשות ניירות ערך שביקשה הבהרות בנושא. גלעד אינו שש לדבר על הנושא וטוען ש"לא ניתן אישור חריג לכלום. התהליכים היו מתוזמנים וכשתראו מחר את המכוניות תבינו למה יש חשיבות עליונה לראות רצף ניהולי.
"הדירקטוריון קיבל החלטה, הוא סבר שחובתו להבטיח את ההמשכיות הניהולית של החברה, ומעבר לכך לא אוסיף. כשתעמדו היום בדוכן של מכוניות קורוס בתערוכה תבינו את החשיבות של יצירת רצף ניהולי בחברה עסקית", הוא מסכם.